Κλείνουν όλα τα σχολεία, λόγω κορωνοϊού – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Κλείνουν όλα τα σχολεία, λόγω κορωνοϊού – Τι φοβούνται οι επιστήμονες, slpress

Επέκταση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, με αιχμή τα σχολεία και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές μονάδες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη μετάδοσή του. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση για τις εκκλησίες και τη Θεία Κοινωνία, ενώ στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές για ενιαία αντιμετώπιση.

Την κυβερνητική απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και θα ισχύει για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, αλλά και τα φροντιστήρια.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το μέτρο είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα και επανέλαβε την αναγκαιότητα οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Σε αυτή τη διάσταση, της ατομικής ευθύνης, η οποία πρέπει να λειτουργήσει παραλλήλως με τα κυβερνητικά μέτρα για να υπάρξουν τα προσδοκόμενα για το κοινωνικό σύνολο οφέλη αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας και στην ομιλία του στη Βουλή. Ο υπουργός Υγείας κάλεσε σε συστράτευση, επισήμανε την ανάγκη συμμόρφωσης με τις συστάσεις των γιατρών και ευχαρίστησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους σε ότι αφορά την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, από την Αυστρία όπου βρίσκεται, μετείχε σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορωνοϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει το βράδυ από την Αυστρία και την Τετάρτη θα κάνει ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του ιού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Τι λέει η Επιτροπή για τα σχολεία

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα.

Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!». Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Η κατάσταση των ασθενών

Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Τα μέλη της επιτροπής αναφέρθηκαν και στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, Σημείωσαν επίσης ότι άλλοι τρεις νοσούντες, που είναι άνω των 60 ετών, περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες, θα δοθεί έμφαση στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι όσων περνούν τον κορωνοϊό ως μια απλή ίωση. Η Επιτροπή διευκρινίζει επίσης ότι αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό, αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Προσθέτει τέλος ότι, για αυτό το ενδεχόμενο, αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι