Κόκκινη κάρτα από λοιμωξιολόγους για Πάσχα στο χωριό (upd)

Κόκκινη κάρτα από λοιμωξιολόγους για Πάσχα στο χωριό

Σκληρή στάση κράτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην συνεδρίαση για τα επιπλέον “ανοίγματα” που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για τις 19 Απριλίου. Οι λοιμωξιολόγοι φαίνονται αρνητικοί στο άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, όπως και  των κέντρων αισθητικής. Θα ανοίξουν πάντως με ειδικά μέτρα οι σχολές οδηγών.

Οι λοιμωξιολόγοι τόνισαν πως όλα αυτά αυξάνουν την κινητικότητα. Δεν θέλουν να καταργηθεί το SMS για αγορές (στο 13032) ούτε να χαλαρώσει το όριο των τριών ωρών για αγορές, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να επέλθει χαλάρωση των μέτρων. Δεν δέχθηκαν να γίνει καν συζήτηση για άνοιγμα των φροντιστηρίων και το αφήνουν για μετά το Πάσχα.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από 65.000 τεστ προέκυψαν σήμερα 3.067 θετικά (τα 1.389 στην Αττική). Παρατηρείται μια βραδεία μείωση, όμως τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα Οι θάνατοι έφθασαν το τελευταίο 24ωρο τους 91 (συνολικά 9.930). Οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 824 και οι νέες διασωληνώσεις γίνονται (εδώ και καιρό) εκτός ΜΕΘ πλέον. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και έφθασαν τις 547 (+4% σε σύγκριση με χθες).

Παράλληλα αποφασίσθηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Κοζάνη από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, αποκλειστικά και μόνο με τη μέθοδο click away όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Εξήγησε ότι ο μέσος όρων κρουσμάτων επταημέρου ανά 100.000 κατοίκους μειώθηκε στα 1,7. Επισης ανακοινώθηκε ότι λόγω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο και εισέρχονται στο επίπεδο “απλώς” αυξημένου κινδύνου από την προσεχή Δευτέρα οι Μύκονος, Λέρος, Κάρυστος, Κύμη – Αλιβέρι, Σκύρος, Λοκρές, Αγκίστρι, Κύθηρα και Ύδρα.

Φοβούνται το Πάσχα

Η επιτροπή των ειδικών είχε σοβαρές ενστάσεις σε άλλα ανοίγματα και λόγω της παρατεταμένης μεγάλης επιδημιολογικής επιβάρυνσης την επόμενη εβδομάδα η αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί, κατά συνέπεια, με click away και click inside στα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα και όσα πολυκαταστήματα έχουν ένα ΑΦΜ, στα κομμωτήρια και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Στην αγορά της Θεσσαλονίκης το λιανεμπόριο θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα να λειτουργεί μόνο με click away.

Για το Πάσχα οι ειδικοί επέμειναν να μην τίθεται προς συζήτηση πριν από την επόμενη εβδομάδα, όπως είχαν πει εξαρχής, ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης όχι μόνον στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι περισσότεροι είναι πάντως αρνητικοί στο “Πάσχα στο χωριό” και είναι βέβαιο ότι οι εκδρομές για το Πάσχα θα προκαλέσουν έκρηξη κρουσμάτων και παράλληλα θα διασπαρεί το ιικό φορτίο,ακόμα σε περιοχές που μέχρι στιγμής έχουν περιορισμένα κρούσματα.

Το πλάνο να ταξιδέψουν μόνον οι εμβολιασθέντες ή όσοι έχουν κάνει pcr τεστ δεν προκρίνεται, γιατί προκαλεί διακρίσεις εις βάρος όσων θα ήθελαν να είχαν εμβολιασθεί και δεν έχουν προτεραιότητα. Επιπλέον οι εκδρομές του Πάσχα είναι οικογενειακές και καμία οικογένεια δεν έχει όλα τα μέλη της εμβολιασμένα με δύο δόσεις. Τα self test δεν φαίνεται επίσης να προκρίνονται, γιατί οι ειδικοί δεν αποκλείουν να δώσουν πολλοί τα έξι ευρώ για αγορά τεστ και τελικά να δηλώσουν αρνητικό χωρίς καν να το κάνουν.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο κόκκινο

Από αύριο, όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία, εισέρχονται λόγω πολλών κρουσμάτων στο «βαθύ κόκκινο» με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων οι περιοχές Θάσος, Ρέθυμνο, δήμος Φαιστού, Μαρωνείας – Σαπών, Κύθνος, Διδυμότειχο, δήμος Πύδνας – Κολινδρού, Καβάλας, Βόλου, Σιντικής Σερρών και Βόρειων Τζουμέρκων.

Στο “βαθύ κόκκινο” είναι πλέον οι εξής περιοχές: Αττική (πλην Αγκιστριού, Κυθήρων, Ύδρας), Αχαΐα, Βοιωτία, Ευρυτανία, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα, Κοζάνη, Λέσβος, Ζάκυνθος, Κως, Θάσος και οι δήμοι Καλύμνου, Ρόδου, Χίου Ρεθύμνου, Ανωγείων, Χανίων, Φαιστού, Καβάλας, Καρδίτσας, Γρεβενών, Κύθνου, Ιωαννίνων, Κόνιτσας, Βόρειων Τζουμέρκων, Σερρών, Αμφίπολης και Σιντικής, Βέροιας, Καστοριάς, Ορεστιάδας, Λαμίας, Ηλίδας, Χαλκίδας, Ερέτριας, Διρφύων Μεσσαπίων, Διδυμότειχου, Πύδνας – Κολινδρού, Βόλου, Μαρωνείας – Σαπών, Ροδόπης και η δημοτική κοινότητα Γαλατινής στην Κοζάνη.

Οι σχολές οδηγών

Επίσης ανακοινώθηκε ότι από τη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινά η λειτουργία των σχολών οδήγησης με τους εξής όρους: τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά και θα είναι υποχρεωτικό το self test μια φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους.

Επισης υποχρεωτικό θα ειναι το self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις. Για εκπαιδευτές και εξεταστές απαιτούνται δύο self test κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τα ραντεβού για εξετάσεις θα κλείνονται με χρονική απόσταση μίας ώρας μεταξύ τους. Στο μάθημα τα παράθυρα θα πρέπει να είναι ανοιχτά, να φορουν όλοι μασκα και να απολυμαίνονται τα σημεία επαφής του οχήματος (κάθισμα, τιμόνι, λεβιέ κ.λπ.)

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι