ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόκκινος συναγερμός για την “Genesis” – Η πορεία της κακοκαιρίας

Κόκκινος συναγερμός για την "Genesis" – Η πορεία της κακοκαιρίας,

Σε “κόκκινο συναγερμό” βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία λόγω της κακοκαιρίας “Genesis”, η οποία πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας. Χτες σημειώθηκαν πλημμύρες και έντονη χαλαζόπτωση σε Λάρισα και Κοζάνη και άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Δρόμοι και υπόγεια κατοικιών έχουν πλημμυρίσει, τόσο στην πόλη της Δράμας όσο και σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, κοντά στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν στη Δράμα παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους και επαρχιακές οδικές αρτηρίες.

Μεγάλα προβλήματα αναφέρθηκαν και στην Ξάνθη.

https://twitter.com/i/status/1535254190729093125

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας ήταν οι κεραυνοί στις περιοχές που επλήγησαν.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου. Σφοδρές πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δυτικής Στερεάς -περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου– της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία. Το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου θα εκδηλωθούν τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ η αστάθεια περιορίζεται από την Κυριακή.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ που από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 29 και στα νησιά του Αιγαίου τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο

Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και πιθανώς στην Κρήτη, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την ανατολική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 25 και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Βροχοπτώσεις στην Ήπειρο

Βροχοπτώσεις, κατά διαστήματα ισχυρές, εκδηλώνονται από τη νύχτα στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα ωστόσο η κακοκαιρία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με το epiruspost.gr. Ως εκ τούτου όλες οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες στις μετακινήσεις τους.

Η Πολιτική Προστασία είχε απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες, δίνει συμβουλές και οδηγίες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, το πιο επικίνδυνο 24ωρο αναμένεται αύριο Παρασκευή, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν κυρίως την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Θα επηρεαστούν επίσης Θεσσαλία και Σποράδες.

«Με βάση την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου, έως και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Η ατμοσφαιρική διαταραχή, φαίνεται να είναι σημαντική και να επηρεάζει μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα, με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες, εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια.

Αιφνίδιες πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς. Κυρίως, στη δυτική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και μέρους των νησιών του Ιονίου, αλλά και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες. Ειδικά στη Θεσσαλία, αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Για όλα αυτά, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, κατά την χτεσινή έκτακτη ενημέρωση.

Πλημμύρες σε Κοζάνη-Λάρισα

Χτες η κακοκαιρία Genesis έπληξε την περιοχή της Λάρισας και νέα χαλαζόπτωση “σάρωσε” το μεσημέρι της Πέμπτης περιοχές της επαρχίας Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ προς τον κάμπο της Κάρλας. Η έντονη βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση ήταν έντονη τις μεσημβρινές ώρες και για περίπου 50 λεπτά σε Κιλελέρ, Μελία, Νίκαια και άλλες περιοχές. Παράλληλα χτυπήθηκαν και πεδινές περιοχές του Δήμου Αγιάς, Ελευθέριο, Αμυγδαλή, Δήμητρα. Η χαλαζόπτωση προκάλεσε -για άλλη μια φορά- ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές του κάμπου της Λάρισας.

Ταυτόχρονα, σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και στην Κοζάνη. Όπως μαρτυρούν εικόνες από την πόλη, οι δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με δυσκολία. Τα βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στα οχήματά τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι