ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέο πύρινο μέτωπο στην Εύβοια – Μάχη και στη Γορτυνία

Νέο πύρινο μέτωπο στην Εύβοια - Πως εξελίσσονται οι αναζωπυρώσεις

Συνεχείς μάχες με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Εύβοια με στόχο να ελέγξουν τη φωτιά για να μην επεκταθεί στην Ιστιαία και την Αιδηψό. Δύσκολη είναι η κατάσταση όμως και στη Γορτυνία, όπου μαίνεται η φωτιά που πέρασε πριν λίγες ημέρες από την Ηλεία.

Στην Εύβοια, οι πιο ανησυχητικές αναζωπυρώσεις είναι αυτήν την ώρα στα Ελληνικά, το Αγριοβότανο, το Ασμήνι, τον Γαλατσώνα και την Αβγαριά, καθώς τείνουν να γίνουν μέτωπο, απειλώντας τα χωριά. Επίσης δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου και εκεί καταβάλλονταιτεράστιες προσπάθειες για να μην υπάρξει επέκταση.

Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα έδιναν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες από την αναζωπύρωση στη Σήμια, η οποία δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο». Στο μέτωπο από τους Καματριάδες προς τους Γαλατσάδες και τα Καμάρια έγιναν επίσης πολλές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων και των επίγειων δυνάμεων, προκειμένου να μειώσουν την έντασή του.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν επίσης στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, ενώ μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στο Πευκί, στις Γούβες και στο Καστρί. Το απόγευα χρειάστηκαν όμως επεμβάσεις και προς την πλευρά του Αιγαίου, καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο ανάμεσα στα Ελληνικά και το Αγριοβότανο.

Τα προβλήματα από τις αναζωπυρώσεις συνεχίστηκαν και σε άλλα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας, με πιο επικίνδυνες εκείνες στο Τρούπι, τα Καλύβια, το Σπαθάρι και τη Μυρτιά, αλλά και στο όρος Καντήλι. Στόχος των πυροσβεστών είναι να μην ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

Τα άλλα πύρινα μέτωπα

Αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Γορτυνία, την Ηλεία και την Ανατολική Μάνη. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας,  Χρήστο Λαμπρόπουλο, στη Γορτυνία, «είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, καθώς η φωτιά έχει επεκταθεί και έχει δημιουργήσει μέτωπα».

Νωρίτερα, μέσω του 112, εστάλη μήνυμα να εκκενωθούν προληπτικά δώδεκα οικισμοί και συγκεκριμένα οι οικισμοί Χρυσοχώρι, Ιαματικές πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίσι ή Μελιδόνι, προς Τρόπαια και Τρίπολη. Η φωτιά ξεκίνησε από αναζωπυρώσεις, οι οποίες ήταν συνεχείς στη διάρκεια της ημέρας.

Στις αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία Αρκαδίας αναφέρθηκε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για δύο ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Δάφνη και Τουμπίτσι. Οι αναζωπυρώσεις που απασχολούν την Πυροσβεστική είναι στο Καπελίτσι και στο Λιβαδάκι.

Λόγω της πυρκαγιάς, ο υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Ηλείας έχει στηθεί «πυροσβεστικός φραγμός» ώστε να μην ξαναπεράσει στα διοικητικά όρια του νομού η φωτιά. Σημειώνεται ότι η φωτιά στη Γορτυνία προήλθε από το μέτωπο που έκαιγε πριν μερικές ημέρες σε περιοχές της Ηλείας. Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, έχουν δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, για να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλα, Δαφνούλα και Αλιφείρα. Την ίδια ώρα στην Ηλεία, οι αναζωπυρώσεις είναι περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι