Κόντρα ΠΟΕΔΗΝ-Πλεύρη για τις ΜΕΘ
16/10/2021Η κυβέρνηση υποστηρίζει από την αρχή της πανδημίας ότι υπάρχει επάρκεια σε κλίνες εντατικής θεραπείας, αλλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ισχύει το αντίθετο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία (της ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας ότι υπάρχει λίστα αναμονής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αναζητούνται κλίνες επί πολλές ημέρες, συχνά χωρίς να ανευρίσκονται.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσε ότι από την στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο, το ΕΣΥ δεν μπορεί πλέον να είναι εστιασμένο αποκλειστικά στον κορονοϊό. Ο υπουργός αιτιολόγησε την έλλειψη ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, με το σκεφτικό ότι πρέπει να υπάρχει φροντίδα και για άλλους ασθενείς, πέραν των προσβληθέντων από κορονοϊό.
Ο κ. Γιαννάκος είπε σχετικά ότι «τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στα όριά τους. Τα επιχειρησιακά σχέδια που καταρτίστηκαν για να καλύψουν τα 7.000 κενά που δημιούργησαν οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή απέτυχαν. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι στην Κεντρική Μακεδονία να έχουμε πρόβλημα στις ΜΕΘ. Στο ΑΧΕΠΑ επτά ασθενείς εκ των οποίων έξι διασωληνωμένοι είναι σε θάλαμο και μέχρι τη Δευτέρα δεν πρόκειται να βρουν ΜΕΘ…». Ο ίδιος είπε ότι το προσωπικό είναι, επιπλέον, εξουθενωμένο, πως δουλεύει σχεδόν χωρίς ρεπό και άδειες και μετακινείται διαρκώς για να καλύπτει κενά.
Ο κ. Πλεύρης είπε ότι ήδη έλυσε κάποια απλά θέματα, όπως το να παίρνουν άδειες οι εργαζόμενοι που ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη, ή να επιτρέπεται να εργάζονται όσοι έχουν κάνει μόνον την πρώτη δόση. Για τις ΜΕΘ συγκεκριμένα είπε: «Στη Βόρεια Ελλάδα διατίθενται πλέον για κορονοϊό οι 75 κλίνες από τις 142 ΜΕΘ, αλλά 142. Το έχει επιλέξει αυτή τη στιγμή η πολιτεία και θέλουμε να το πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο.
“Όχι μονοθεματικό το ΕΣΥ”
Επιπλέον ο κ. Πλεύρης απάντησε στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ πως «Το ΕΣΥ δε θέλουμε να γίνει μονοθεματικό. Γιατί δεν θέλουμε να γίνει μονοθεματικό; Γιατί πλέον συγκριτικά με πέρυσι έχουμε το εμβόλιο και άρα δεν μπορεί άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από άλλες ασθένειες να είναι σε αναμονή κλινών ΜΕΘ. Οι κλίνες ΜΕΘ που δίνονται αυτή τη στιγμή είναι 50-50, δηλαδή 50% για κορονοϊό, 50% για λοιπές ασθενείς». Ο κ. Γιαννάκος επέμεινε ότι την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν 250 ΜΕΘ και οι 193 ήταν για ασθενείς με κορονοϊό.
«Στην Έδεσσα κλείνει η ΜΕΘ και οι εντατικολόγοι της μετακινήθηκαν στα Γιαννιτσά και 250 εξειδικευμένοι ιατρονοσηλευτές σε ΜΕΘ, βγήκαν σε αναστολή και δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι μονάδες». Ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι υπάρχει πρόβλημα ανεύρεσης αναισθησιολόγων, ειδικότητας απόλυτα βασικής στη διασωλήνωση και στην ΜΕΘ. Ο κ. Γιαννάκος επέμεινε ότι η υποχρεωτικότητα είναι εκείνη που προκάλεσε το τρέχον πρόβλημα στο ΕΣΥ, καθώς δεν αναπληρώθηκε κανένα κενό.
Ο κ. Πλεύρης είπε ότι όσο αυξάνεται ο εμβολιασμός, τόσο μειώνεται η βαριά νόσηση και ότι το 87% των νοσηλευομένων με κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Όμως μόνο 5.000-10.000 πηγαίνει πλέον για πρώτη δόση και η εμβολιαστική κάλυψη προχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς. Περίπου 550.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, παρότι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο.