Κοπιάρουμε τις ΗΠΑ για την καραντίνα – Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη
28/12/2021Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αφού οι Αμερικανοί μείωσαν στο μισό τις ημέρες της καραντίνας (τις έκαναν πέντε από δέκα) για τους φορείς που δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα, θα κάνουμε το ίδιο κι εμείς. Όμως, υπάρχουν κάποιες “λεπτομέρειες”. Πρώτον, καμία μελέτη δεν δείχνει ότι οι φορείς μετά την 5η μέρα δεν μεταδίδουν, δεύτερον, οι Αμερικανοί το αποφάσισαν από ανάγκη (γονάτισαν τα νοσοκομεία τους από ιατρονοσηλευτικό γιατρό που νόσησε) και υπό την πίεση των αεροπορικών εταιρειών που παρέλυσαν.
Η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής κανένα από τα δύο προβλήματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να ρισκάρει μάλιστα σε “φάση Όμικρον” να μειώσει το χρόνο της καραντίνας. Ακόμα και στις ΗΠΑ υπήρξαν αντιδράσεις για τη μείωση, παρότι εκεί όντως η εξάπλωση της Όμικρον είχε σαν αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες σχεδόν να παραλύσουν από συνοδούς και πιλότους που είχαν κολλήσει και έμεναν σε καραντίνα.
Οι New York Times στηλιτεύουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν για καθαρά οικονομικούς λόγους βγάζει ανθρώπους από την καραντίνα, χωρίς καν να τους υποχρεώνει σε rapid test “για να ξέρουν πού βρίσκονται”, καθώς η ανίχνευση του ιού στο ανώτερο αναπνευστικό δείχνει ότι ο φορέας μεταδίδει.
Η αμερικανική κυβέρνηση υπό την πίεση των αεροπορικών εταιρειών μείωσε και τις ημέρες καραντίνας ανεμβολίαστων που ήταν επαφές κρουσμάτων: από 14 τις έκανε πέντε. Τώρα ζητεί από τις επαφές κρουσμάτων να φοράνε για δέκα μέρες μάσκα και να κάνουν τεστ μετά την πέμπτη μέρα, κάτι όμως που δεν επιβάλλει. Και ο λόγος που δεν το επιβάλλει, αλλά το θέτει ως σύσταση, είναι ότι δεν υπάρχουν τεστ….
Μείωση της καραντίνας
Οι αμερικανικές εφημερίδες και πολλά ΜΜΕ ασκούν κριτική και για έναν επιπλέον λόγο: ειδικά οι ιδιωτικές εταιρείες θα πιέζουν τους εργαζόμενους να δηλώνουν ότι έχουν ήπια συμπτώματα για να ξαναπιάσουν δουλειά σε εργοστάσια ή γραφεία. Αφού πλέον η αναρρωτική άδεια δεν θα καλύπτει την 6η μέρα, όλοι θα δηλώνουν ασυμπτωματικοί είτε για να μη χάσουν μεροκάματο είτε ενδίδοντας σε εργοδοτικές πιέσεις.
Ο λόγος που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν συνιστά rapid test είναι γιατί ναι μεν έταξε 500 εκατ. δωρεάν τεστ στον κόσμο, αλλά αυτά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Αμερικανοί ανοσολόγοι και επιδημιολόγοι θεωρούν απερίσκεπτη και βεβιασμένη την απόφαση να μειωθεί η καραντίνα χωρίς καν τεστ σε μια φάση που η Όμικρον γονατίζει ήδη τα αμερικανικά νοσοκομεία και η κυβέρνηση κάλεσε 1.000 στρατιωτικούς γιατρούς να συνδράμουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η μείωση της καραντίνας των κρουσμάτων είχε ανακοινωθεί πριν από πέντε μέρες μόνον για γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά προχθές το μέτρο γενικεύθηκε υπό την πίεση του ιδιωτικού τομέα. Η ελληνική απόφαση δεν προήλθε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αλλά είναι καθαρά πολιτική και μάλιστα αναφέρει στο αιτιολογικό της την… αμερικανική αντίστοιχη εισήγηση. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε καν εισήγηση του Ευρωπαϊκού Φορέα Πρόληψης Νοσημάτων.
Παράλυση οικονομίας
Στην Ιταλία οι επαφές κρουσμάτων αν είναι εμβολιασμένοι πολίτες μένουν σε καραντίνα επτά ημέρες και αν είναι ανεμβολίαστοι, δέκα ημέρες. Στη Γερμανία όσοι εισέρχονται από χώρες με “πολλή Όμικρον” πρέπει να μένουν σε καραντίνα δέκα ημερών ακόμη κι αν έχουν αρνητικό PCR. Στο Ισραήλ οι πλήρως εμβολιασμένοι θα βγαίνουν από την καραντίνα μόνον μετά από αρνητικό PCR τεστ, όμως και πάλι δεν θα μπορουν να συμμετέχουν για δέκα μέρες σε εκδηλώσεις με κόσμο ή να μπαίνουν σε νοσοκομεία και γηροκομεία. Οι ανεμβολίαστοι στο Ισραήλ μένουν σε καραντίνα επτά ημέρες αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα και πρέπει να έχουν δύο αρνητικά τεστ για να βγουν από αυτήν.
Πιθανόν το ελληνικό υπουργείο Υγείας να φοβάται ότι με την εξάπλωση της Όμικρον θα παραλύσει η οικονομία αν δεν μειώσει το χρόνο καραντίνας, όμως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν μείωσε κάθετα τις ημέρες απομόνωσης –ούτε καν αυτές που έχουν σημαντική βιομηχανία και που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα των Αμερικανών. Αν εξάλλου παρουσιαζόταν πρόβλημα στα νοσοκομεία (π.χ. έλλειψη προσωπικού λόγω πολλών κρουσμάτων) θα μπορούσε τότε να αλλάξει ο χρόνος καραντίνας και όχι προκαταβολικά, τώρα που –θεωρητικά– η χώρα πασχίζει να μετριάσει την εξάπλωση της Όμικρον.