Κορωνοϊός: Αυξάνεται η ανησυχία – Πληθαίνουν οι επιστροφές Ευρωπαίων

Αρχίζει να ελπίζει η Ευρώπη – Μπαίνουν στα δύσκολα οι ΗΠΑ, slpress

Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενή εκτός Κίνας. Πρόκειται για έναν ασθενή στις Φιλιππίνες, που ανεβάζει στους 305 τον αριθμό των νεκρών. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ σε εξέλιξη είναι ένας μαραθώνιος για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων, κυρίως, υπηκόων. Έναν τόνο αισιοδοξίας δίνει πάντως η ανακοίνωση της Ρώμης, ότι Ιταλοί επιστήμονες απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κορωνοϊού.

Αν και οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της εξάπλωσης του ιού διίστανται, το Πεκίνο αναγνωρίζει επισήμως, ότι από τον Δεκέμβριο που πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός, στην πόλη Ουχάν, έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι στην Κίνα. Κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και σε περιοχές πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, καθώς και σε άλλες 24 χώρες, τα οποία με βάση την τελευταία καταγραφή κατανέμονται ως εξής:

  • 14 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν
  • Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο
  • Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Η διασπορά του ιού

Στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού έχουν καταγραφεί επίσης:

  • Αυστραλία: Δώδεκα κρούσματα
  • Καμπότζη: Ένα κρούσμα
  • Νότια Κορέα: Δεκαπέντε κρούσματα
  • Ινδία: Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια), που είναι φοιτητής στην Ουχάν
  • Ιαπωνία: 20 κρούσματα
  • Μαλαισία: Οκτώ κρούσματα
  • Νεπάλ: Ένα κρούσμα
  • Φιλιππίνες: Ένα κρούσμα. Στις Φιλιππίνες ανακοινώθηκε και ο πρώτος εκτός κινεζικής επικράτειας θάνατος. Πρόκειται για έναν Κινέζο πολίτη από την Ουχάν
  • Σιγκαπούρη: 18 κρούσματα
  • Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα
  • Ταϊβάν: Δέκα κρούσματα
  • Ταϊλάνδη: 19 κρούσματα
  • Βιετνάμ: Έξι κρούσματα

Στην Μέση Ανατολή κρούσματα έχουν εντοπιστεί μόνον στα Εμιράτα. Πρόκειται για πέντε άτομα της ίδιας οικογένειας που έχουν σχέση με την Κίνα. Στην αμερικανική ήπειρο ο Καναδάς μετρά τέσσερα κρούσματα και οι ΗΠΑ οκτώ. Το όγδοο κρούσμα αφορά έναν ασθενή στη Μασαχουσέτη ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας. Μόνον ένα από τα οκτώ κρούσματα δεν είχε άλλωστε άμεση επαφή με την Κίνα, ένας άνδρας στο Ιλινόις, ο οποίος μολύνθηκε από την σύζυγό του και καταγράφηκε ως η πρώτη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο  στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

  • Ηνωμένο Βασίλειο: Δύο κρούσματα
  • Γερμανία: Δέκα κρούσματα
  • Ισπανία: Ένα κρούσμα
  • Φινλανδία: Ένα κρούσμα
  • Γαλλία: Έξι κρούσματα
  • Ιταλία: Δύο κρούσματα
  • Σουηδία: Ένα κρούσμα
  • Ρωσία: Δύο κρούσματα που αφορούν Κινέζους πολίτες

Μαραθώνιος για τον επαναπατρισμό

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες πολλών κρατών, κυρίως ευρωπαϊκών, για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους. Το απόγευμα της Κυριακής προσγειώθηκε σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην Ιστρ, το δεύτερο αεροπλάνο (το πρώτο έφτασε την Παρασκευή) με προορισμό τη Γαλλία, το οποίο μεταφέρει από την Ουχάν 250 Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες. Από αυτούς, περίπου 65 Γάλλοι θα μπουν σε καραντίνα σε θέρετρο στη νότια Γαλλία ή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροσβεστών κοντά στην Εξ-αν-Προβάνς.

Στο αεροπλάνο επιβαίνουν υπήκοοι 30 χωρών(ανάμεσά τους ένας Έλληνας) και οι περισσότεροι μη Γάλλοι επιβάτες θα συνεχίσουν για τις πατρίδες τους. Μετά τη Γαλλία το ίδιο αεροπλάνο θα αναχωρήσει για το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρουκ, κοντά στις Βρυξέλλες, όπου θα αποβιβαστούν εκτός από τους Βέλγους, 11 Δανοί, 23 Ολλανδοί, 5 Τσέχοι και δύο Σλοβάκοι. Στο αεροσκάφος επιβαίνουν επίσης Σουηδοί και Βρετανοί πολίτες. Σε ετοιμότητα είναι και η Μόσχα, καθώς πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη θα απομακρύνουν Ρώσους πολίτες από την Κίνα. Ειδικά από την επαρχία Χουμπέι, όπου περίπου 130 Ρώσοι είναι έτοιμοι να την εγκαταλείψουν.

Το Σάββατο, με αεροσκάφος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έφτασν στην Φρανκφούρτη από την Ουχάν 124 άτομα (100 Γερμανοί, 22 Κινέζοι, ένας Αμερικανός και ένας Ρουμάνος) οι οποίοι οδηγήθηκαν αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στρατοπέδου, όπου θα παραμείνουν για 14 ημέρες. Έντεκα από αυτούς μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, με ύποπτα συμπτώματα, και δύο διαγνώστηκαν ως φορείς του ιού, ανεβάζοντας στους δέκα τον αριθμό των νοσούντων στη Γερμανία. Τα υπόλοιπα οκτώ κρούσματα είχαν διαγνωστεί στη Βαυαρία και αφορούσαν προσωπικό της εταιρίας κατασκευής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, που ήρθε σε επαφή με συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα.

Αποκλεισμοί και ελπίδες 

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς την Κίνα, γειτονικές χώρες, όπως η Μογγολία, η Ρωσία και το Νεπάλ έχουν κλείσει και τα χερσαία τους σύνορα, ενώ ακόμη περισσότερες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ) έχουν απαγορεύσει την είσοδο αλλοδαπών που επισκέφθηκαν την Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες. Την ίδια απόφαση έλαβε και η Ινδονησία, παρότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Πεκίνου, η οποία έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού ανακοίνωσε παραλλήλως ότι θα βοηθήσει τις εταιρίες που παράγουν προϊόντα ζωτικής σημασίας να επαναλάβουν τη λειτουργία τους, το ταχύτερο δυνατό. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τους τομείς που δεν παράγουν προϊόντα ζωτικής σημασίας θα επιτραπεί ευελιξία για την επαναλειτουργία τους, μετά τις διακοπές για το κινεζικό Νέο Έτος, που ολοκληρώνονται σήμερα, αλλά παρατάθηκαν τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα.

Η κεντρική κυβέρνηση θα επισπεύσει, περαιτέρω, την κατασκευή νοσοκομείων στην επαρχία Χουμπέι, η οποία είναι το επίκεντρο της επιδημίας και θα διασφαλίσει την επάρκεια των ιατρικών προμηθειών. Ήδη σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτησε από την ΕΕ να επισπεύσει την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά την ιατρική μάχη κατά του ιού, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ και άλλες χώρες εργάζονται πυρετωδώς για το εμβόλιο, ενώ σημείο αναφοράς για την διεθνή έρευνα έγινε και η Ιταλία, μετά την ανακοίνωση ότι οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κορωνοϊού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι