Μάχη με τον χρόνο για τον κορονοϊό – Πρόβλημα με την απομάκρυνση Γερμανών

Μάχη με τον χρόνο για τον κορονοϊό – Πρόβλημα με την απομάκρυνση Γερμανών

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων και των νέων κρουσμάτων από τον κορονοϊό της Κίνας, παρά τα αυστηρότατα μέτρα που έχουν λάβει οι κινεζικές αρχές για τον περιορισμό των μετακινήσεων. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι και ένας μαραθώνιος προσπαθειών από ευρωπαϊκές χώρες για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 132, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, το βράδυ της Τρίτης, ανερχόταν σε 5.974 και ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων σε 9.239. Υπάρχουν, ωστόσο, επιστήμονες, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί είναι πολύ μεγαλύτερος.

Με εξαίρεση μία περίπτωση στο Πεκίνο, όλοι οι θάνατοι ασθενών έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπέι, στην πρωτεύουσα της οποίας, την πόλη Ουχάν, πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι περίπου 60 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 15 χώρες εκτός Κίνας, αλλά κανένας θάνατος, όπως σχολίασε και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μια χώρα σε καραντίνα

Αυτή η “έξαρση της επιδημίας” καταγράφεται πάντως την ώρα που το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι είναι σε θέση να περιορίσει την εξάπλωση. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, πολλές αεροπορικές εταιρείες μειώσουν ή αναστέλλουν πλήρως τις πτήσεις τους προς την Κίνα και, μία μετά την άλλη, πολλές πολυεθνικές περιορίζουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους στην ασιατική χώρα.

Μετά την Μογγολία, η οποία έκλεισε όλες τις διόδους με την Κίνα, σήμερα, το επίσης γειτονικό Καζακστάν ανακοίνωσε την αναστολή κάθε μορφής ταξιδιού και ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου σε Κινέζους πολίτες. Τα δρομολόγια των λεωφορείων προς και από την Κίνα έχουν ήδη σταματήσει, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα σταματήσει και η λειτουργία επιβατηγών αμαξοστοιχιών. Σε ότι αφορά τις πτήσεις θα ανασταλούν από τις 3 Φεβρουαρίου.

Στην Ταϊλάνδη, όπου έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Κίνας, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλλουν σε έλεγχο τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι επισκέφθηκαν την Ταϊλάνδη την περίοδο πριν από την Κινεζική Πρωτοχρονιά, στις 25 Ιανουαρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πέντε αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκαν 25.029 αφίξεις από την Ουχάν, την πόλη στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός.

Νέα κρούσματα στην Ασία

Στην Ιαπωνία, μία γυναίκα που εργάζεται ως ξεναγός σε τουριστικό λεωφορείο βρέθηκε θετική στον κοροναϊό. Η γυναίκα, κάτοικος της πόλης Οσάκα, εργάστηκε στο ίδιο λεωφορείο με τον οδηγό, η μόλυνση του οποίου από τον ιό επιβεβαιώθηκε την Τρίτη και εκτιμήθηκε ως το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα μετάδοσης του ιού εντός της Ιαπωνίας. Το λεωφορείο μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν.

Σήμερα, η Ιαπωνία απομάκρυνε αεροπορικώς 206 υπηκόους της από το επίκεντρο της επιδημίας, δύο από τους οποίος παρουσιάζουν συμπτώματα πνευμονίας, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί ακόμη ως άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Συνολικά πέντε άτομα αυτής της πτήσης μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ από τους υπόλοιπους, κάποιοι επέστρεψαν στα σπίτια τους και κάποιοι άλλοι παραμένουν σε κοντινό ξενοδοχείο.

Εντωμεταξύ, τέσσερα μέλη μιας οικογένειας Κινέζων, που έφθασαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την πόλη Ουχάν, διαγνώστηκαν με τον νέο κορονοϊό και καταγράφονται ως τα πρώτα γνωστά κρούσματα στη Μέση Ανατολή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΗΑΕ είναι ένα σημαντικό κέντρο διεθνών αεροπορικών μεταφορών και το αεροδρόμιό του στο Ντουμπάι είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο.

Οι φόβοι για τη μετάδοση του ιού έχουν οδηγήσει ήδη αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν τις πτήσεις τους προς την Κίνα. Η Emirates, ωστόσο, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία των ΗΑΕ, δήλωσε σήμερα πως οι πτήσεις της πραγματοποιούνται κανονικά.

Φεύγουν μετ΄ εμποδίων

Η British Airways ανακοίνωσε πάντως την άμεση αναστολή όλων των πτήσεων προς την ηπειρωτική Κίνα. Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα μετά την σύσταση της κυβέρνησης προς τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα του νέου κορονοϊού στην Βρετανία. Ανάλογη απόφαση έλαβε πριν λίγη ώρα και η γερμανική Lufthansa.

Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ, στελέχη του οποίου συζήτησαν στην Κίνα την μετεγκατάσταση ξένων υπηκόων σε ασφαλέστερη περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι θέμα των κυβερνήσεων αν θα επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους. Ήδη πάντως, εκτός από τους Ιάπωνες, περίπου 210 Αμερικανοί πολίτες μεταφέρονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για επιβάτες από την Ουχάν, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, θα ελέγχονται πολλές φορές και διεξοδικά κατά την άφιξή τους στην Καλιφόρνια.

Αυστηρούς ελέγχους στον επαναπατρισμό υπηκόων του επιβάλει και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να ανακοινώνει ότι όποιος επιστρέφει στη Βρετανία από την πόλη Ουχάν θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 ημέρες. Σύμφωνα με τον Χάνκοκ στην Ουχάν βρίσκονται περίπου 200 Βρετανοί και όσοι επιστρέψουν θα οδηγούνται σε στρατιωτική βάση.

Έτοιμη να επαναπατρίσει υπηκόους της από την Ουχάν είναι και η Ιταλία. Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δήλωσε ότι αυτοί δεν ξεπερνούν τους εξήντα, κάλεσε όμως τους πολίτες να αποφευχθούν τα αδικαιολόγητα μηνύματα υπερβολικής ανησυχίας. Ο Ιταλός υπουργός αναφερόταν προφανώς στις καταγγελίες που έκανε η εκπρόσωπος της κινεζικής κοινότητας της Ρώμης για μηνύματα του τύπου «απομακρυνθείτε, γιατί κοντά μας περνούν Κινέζοι».

Εγκλωβισμένοι οι Γερμανοί

Πρόβλημα φαίνεται να προέκυψε, ωστόσο, με την επιχείρηση απομάκρυνσης   90 Γερμανών, η οποία αναμένεται να γίνει το Σάββατο. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η επιχείρηση αποφασίστηκε ήδη από την περασμένη Δευτέρα και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Το Πεκίνο, όμως, το οποίο είναι γενικώς αντίθετο με την εκκένωση της Ουχάν από ξένους υπηκόους, αρνήθηκε να δώσει άδεια προσγείωσης σε αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας, φοβούμενο ότι μια τέτοια εικόνα μπορεί να προκαλέσει πανικό στα εκατομμύρια των κατοίκων της κινεζικής μεγαλούπολης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στράφηκε προς την Lufthansa, προκειμένου να ναυλωθεί εμπορικό αεροσκάφος, η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε όμως πριν λίγο την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Κίνα.

Ανοιχτή είναι όμως στην Γερμανία και η συζήτηση για το που θα πάνε όσοι Γερμανοί επαναπατριστούν. Κάποια κρατίδια ζητούν, όσοι επιστρέψουν από την Ουχάν να μπουν σε καραντίνα σε νοσοκομεία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί όμως υπερβολικό ένα τέτοιο μέτρο. Τελικά προτάθηκε ως συμβιβαστική λύση η παραμονή τους στα σπίτια τους, με την υποχρέωση της συχνής επικοινωνίας με τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι