Αυστηρότερο lockdown η κυβέρνηση, πυρά από την αντιπολίτευση

Αυστηρότερο lockdown η κυβέρνηση, πυρά από την αντιπολίτευση

Σε νέο αυστηρότερο lockdown επιστρέφει η χώρα από το πρωί της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Την ίδια ώρα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της πανδημίας, κατηγορώντας την για παλινωδίες και ανικανότητα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου είναι απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και ελήφθη για προληπτικούς λόγους. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι  «να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων».

Το αυστηρότερο lockdown

Έτσι, από το πρωί της Κυριακής, βάσει όσων ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

  • Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, κλείνουν και πάλι βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ. Παραλλήλως απαγορεύονται το κυνήγι και το ψάρεμα.
  • Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
  • Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει ο Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου, οπότε αναμένονται νέες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής κυβερνητικής δραστηριότητας. Για την ώρα πάντως, στις 11 Ιανουαρίου το πλάνο προβλέπει ότι, μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, θα ξανανοίξουν, με τους κανόνες που ίσχυαν την περίοδο των γιορτών, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται από το πρωί της Κυριακής.

Οι φόβοι των ειδικών 

Το καμπανάκι πάντως για την αυστηροποίηση των μέτρων είχαν χτυπήσει νωρίτερα οι ειδικοί με την διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ “Σωτηρία”, Μίνα Γκάγκα, να δηλώνει ότι υπάρχουν φόβοι πως στις γιορτές είχαμε μεγαλύτερη μετάδοση, εξαιτίας των συγκεντρώσεων που έγιναν και της αυξημένης κινητικότητας.

«Η Αττική χειροτέρεψε σε ορισμένα σημεία και αν “χαλάσει” η Αττική τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί στην Αττική βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας» προειδοποίησε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Η ίδια εξήγησε, ότι η καθημερινή επιδημιολογική επιτήρηση αρκεί για να δούμε αν μια εβδομάδα lockdown αρκεί και ζήτησε αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Σε ανάλογες προειδοποιήσεις προχώρησαν και άλλοι γιατροί, με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, να επισημαίνει ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο κρουσμάτων, που κατά την ίδια είναι τα 300-400 κρούσματα την ημέρα. Σχολίασε μάλιστα ότι «μπορεί σήμερα τα κρούσματα να κινούνταν κοντά στα 600, όμως είναι αλήθεια ότι τις εορταστικές μέρες είναι λογικό να διενεργούνται λιγότερα τεστ, αφού τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Με την ανακοίνωση των νέων αυστηρότερων μέτρων, τα οποία σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτελούν ένα μίγμα «άμυνας και επίθεσης», ξέσπασε και η αντεπίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έπειτα από δύο μήνες lockdown, συνεχίζει στον δρόμο της αποτυχίας με την πανδημία έκτος ελέγχου».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στην κυβέρνηση πανικό και έλλειψη σχεδίου, προσάπτοντάς της ότι εξακολουθεί «να αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα μαζικά δωρεάν τεστ και την απαραίτητη επίταξη ιδιωτικών κλινικών», αλλά και ότι συνεχίζει «να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας». Ειδικά για το άνοιγμα των σχολείων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να μην ακούει τους ειδικούς και να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Για «κυβέρνηση ράβε ξήλωνε» κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, υπενθυμίζοντας την πρότασή του για ασφαλές άνοιγμα, μόνον μετά από μαζικά τεστ. Παραλλήλως καταλογίζει στην κυβέρνηση έλλειψη ξεκάθαρου σχεδίου και ανεπάρκεια, χαρακτηρίζοντας λάθος τα οριζόντια μέτρα σε όλη την επικράτεια. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και το ΚΚΕ, το οποίο σε σχόλιο του υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση καλλιέργησε τον εφησυχασμό, με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών, και σήμερα ανακάλυψε ότι τα προβλήματα και η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας παραμένουν.

Εκκωφαντική αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα βλέπει η Ελληνική Λύση. Εστιάζοντας, ωστόσο, στην απαγόρευση του Αγιασμού των Υδάτων, «μίας υπαίθριας τελετής με μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο», όπως υπογραμμίζει, κάνει λόγο για μια «πρωτοφανή “Χριστιανοφοβία”». Τέλος, για «ατελείωτα μπρος-πίσω» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι συνεχίζει την παλιά τακτική της, αυτή του “βλέποντας και κάνοντας”Π

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι