Κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών… all inclusive!
31/03/2023
Σαράντα ένα (41) άτομα συνελήφθησαν μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που μετέφερε παράνομα μετανάστες στην Ελλάδα και από εδώ σε άλλες χώρες της ΕΕ, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Άλλα 55 άτομα φέρονται να συνεργάζονταν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υπηρεσίες προς το κύκλωμα, που φαίνεται ότι ήταν ένα άρτια οργανωμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο.
Οι συλλήψεις έγιναν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία και οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση των νομοθεσιών περί αλλοδαπών, περί όπλων και ναρκωτικών, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα, καθώς και για τα αδικήματα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης, αρπαγής και εκβίασης. Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 55 άτομα. Πρόκειται για το πολυπληθέστερο κύκλωμα που έχει εξαρθρωθεί έως τώρα.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε η συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε διαρκή και δομημένη δράση, ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, που κυμαινόταν ανάλογα με τη μέθοδο διακίνησης από 600 έως 10.000 ευρώ κατ’ άτομο.
Οργάνωση και λειτουργία
Το κύκλωμα λειτουργούσε ως εξής: Προσέφερε στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών, τόσο ως προς τρόπο μεταφοράς, όσο και ως προς τον προορισμό σε χώρα της Ευρώπης. Διακινούσε τα χρηματικά ποσά μέσω του συστήματος “hawala” που χρησιμοποιείται στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.
Αρχικά, συγκέντρωναν τους μετανάστες που περνούσαν στην Ελλάδα κυρίως από την Τουρκία, είτε στην Αθήνα, είτε σε περιοχή του νομού Ηλείας και εν συνεχεία, επιβιβάζονταν τους σε οχήματα, τα οποία κινούνταν με προορισμό τα σύνορα της Ελλάδας και ειδικότερα την Αλβανία. Από εκεί, οι μεταφορείς-συνοδοί οδηγούσαν πεζούς είτε με όχημα, τους αλλοδαπούς προς την Αλβανία, και εν συνεχεία προς Βοσνία ή Σερβία. Το χρηματικό ποσό για την ολοκλήρωση της παράνομης μεταφοράς κυμαινόταν από 1.250 έως 4.000 ευρώ.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίστηκαν 12 διαμερίσματα εντός των οποίων βρέθηκαν περισσότεροι από 80 αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν και σε βάρος τους κινήθηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης. Επίσης, ταυτοποιήθηκε πλήρως το δίκτυο “hawala” της οργάνωσης, αποτελούμενο από 21 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 5 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων. Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται συνολικά σε διακίνηση τουλάχιστον 2.322 αλλοδαπών από και προς την Ελλάδα, ενώ εκδόθηκαν περισσότερα από 2.500 νομιμοποιητικά έγγραφα.
Τζίρος εκατομμυρίων
Η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι το συνολικό οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 9.000.000 ευρώ. Σε 102 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, 1.050 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 72.000 ευρώ, πάνω από 30.000 ψηφιακά αρχεία ταυτοτήτων και διαβατήριων, ναρκωτικά και όπλα καθώς και 189 πλαστές σφραγίδες διάφορων Υπηρεσιών.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.