Διακινητές συνελήφθησαν στην μετά (τουρκικών) εμποδίων διάσωση 96 μεταναστών στη Χάλκη

Νέα κατολίσθηση στην Κόρινθο – Ξανάκλεισε ο Ισθμός

Τελικά παρά τις δυσκολίες της επιχείρησης στη Χάλκη, διασώθηκαν 96 αλλοδαποί (πρόσφυγες και μετανάστες), που οι περισσότεροι επιβιβάσθηκαν αρχικά σε παραπλέοντα εμπορικά πλοία εκτός απο 19 που παρελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα τη νύχτα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Χάλκης και σε απόσταση 21 ναυτικών μιλίων από το νησί,  σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Εντούτοις οι Τούρκοι θέλησαν να επιδείξουν ότι “είναι δική τους” η περιοχή και έφθασαν προς το τέλος της επιχείρησης, ίσα για να την δυσχεράνουν και για να απαιτήσουν από τουρκικό φορτηγό πλοίο που είχε διασώσει ναυαγούς, να τους παραδώσει στις ακταιωρούς της Τουρκίας.

Έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε 5 μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, 72 στη Ρόδο ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Οι διασωθέντες υποβάλλονται σε τεστ για τον COVID-19 και μπήκαν σε καραντίνα για τις προσεχείς ημέρες, σε ξενοδοχείο που ενοικιάστηκε επί τούτου. Οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Οι ακταιωροί της Τουρκίας

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ενώ η επιχείρηση διάσωσης προχωρουσε κανονικά, έφθασαν στην περιοχή δύο τουρκικές ακταιωροί. Τα τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, αλλά τουρκικών συμφερόντων, δεκαεννέα (19) συνολικά διασωθέντες. (Τους είχε περισυλλέξει το τουρκικό εμπορικό πλοίο πριν φτάσουν οι τουρκικοί ακταιωροί,  όπως εξάλλου και άλλα παραπλέοντα εμπορικά σκάφη είχαν συνδράμει στην περισυλλογή ναυαγών προτού αυτοί παραληφθούν απο το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.

«Δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων», αναφέρει το Λιμενικό, χωρίς να αναφέρεται στις πληροφορίες ότι μια τουρκική ακταιωρός “τύφλωσε”με τα φώτα της το super puma που ενεργούσε για τη διάσωση και ότι η ίδια εν συνεχεία, σχεδόν εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι