ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυβέρνηση και Επιτροπή παίζουν την κολοκυθιά για τις μάσκες

Σε ώτα μη ακουόντων η Επιτροπή Covid – Το δόγμα "όποιος ζήσει έζησε", Όλγα Μαύρου

Μόλις 13.000 νέοι ηλικίας 18-24 ετών έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό, όπως είπε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, που το έκρινε πάντως αισιόδοξο. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκουν περίπου 600.000 άτομα. Η πορεία των εμβολιασμών χωλαίνει πάντως πανελλαδικά και σε όλες τις ηλικίες (ακόμα και σε όσες κινδυνεύουν περισσότερο) ενώ τα κρούσματα αυξάνονται σχεδόν εκθετικά και είχαμε 96% αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η μετάλλαξη Δέλτα (η ινδική μετάλλαξη) που μεταδίδεται ακόμα και σε ένα φευγαλέο συναπάντημα, από κάποιον που πέρασε δίπλα μας στο δρόμο, ανανεώνει και το θέμα της μάσκας, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «οι ειδικοί εισηγήθηκαν την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», οι δε ειδικοί από πλευράς τους να λένε ότι «ποτέ δεν εισηγηθήκαμε την κατάργηση της μάσκας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο υπουργός Υγείας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, καθώς άλλο όπλο εκτός από αυτήν και το εμβόλιο, δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Ο κ. Κικίλιας είπε συγκεκριμένα ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα αποφασιστεί στο μέλλον για τις μάσκες.

Αψιμαχίες κυβέρνησης-επιτροπής

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε ότι η απόφαση για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ήταν απόφαση της Επιτροπής και όταν πιέσθηκε είπε ότι «η απόφαση πέρασε από την Επιτροπή». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον καθηγητή κ. Σύψα για τις χτεσινές του δηλώσεις και είπε: «Το ξέρω σίγουρα ότι έχει περάσει από την Επιτροπή. Τελεία και παύλα. Βέβαια αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια αντιδικία με τον κ. Σύψα, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ και τον ευχαριστώ όπως και κάθε μέλος της επιτροπής για όλη τη δουλειά που έχουν κάνει για το κράτος και για όλους εμάς».

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας που είναι και μέλος της επιτροπής των Ειδικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. «Τη μάσκα συνεχίζουμε να τη φοράμε, αυτή είναι η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έγινε αποδεκτή από την πολιτεία και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και σε σημερινές συνεντεύξεις του.

«Συνεχίζουμε να την φοράμε και σε εξωτερικούς χώρους με εξαίρεση όταν είμαστε μόνοι σε ερημικό περιβάλλον. Όταν περπατάμε σε πεζοδρόμιο και περνάει κόσμος γύρω μας, τότε να ξέρετε πως αυτή η μετάλλαξη μεταδίδεται ακόμα κι αν απλά διασταυρωθούμε με έναν φορέα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Υπήρξε μια κακή επικοινωνιακή πολιτική και ερμηνεία, αλλά η σύσταση της Επιτροπής είναι η συγκεκριμένη» επέμεινε και σήμερα.

Τι προβλέπει ο νόμος

Εν τω μεταξύ η ΝΔ χαρακτήρισε ως fake news το ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς ή μετέφερε με λάθος τρόπο στους πολίτες την σύσταση των ειδικών και καθώς το θέμα εξελίσσεται σε μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, πολλοί λοιμωξιολόγοι και μέλη της Επιτροπής αποφεύγουν να τοποθετηθούν για να μην εκληφθεί ότι συντάσσονται με την αντιπολίτευση. Από την ημέρα που άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι ποτέ δεν είπε “τέρμα οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους”.

Είχαν όμως τεθεί από τους δημοσιογράφους ερωτήματα εκείνη την ημέρα, για το πώς ορίζεται ο συνωστισμός και πότε βγαίνει η μάσκα, π.χ. στη λαϊκή, στην Ερμού, στην παραλία ή και στα σκαλιά του μετρό; Οι αρμόδιοι (υπουργείο Υγείας, εκπρόσωπος Επιτροπής Ειδικών) είχαν απαντήσει τότε ότι οι πολίτες «γνωρίζουν πια το θέμα και έχουν την εμπειρία να κρίνουν πού χρειάζεται η μάσκα σε εξωτερικό χώρο».

Στο ΦΕΚ πάντως, που συντάσσεται από την κυβέρνηση και όχι από τους ειδικούς, αναφέρεται κατά λέξη το εξής (35394 Τεύχος B΄ 2671/23.06.2021): «Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.38197/18.6.2021 (Β’ 2660) κοινής υπουργικής απόφασης τροποποιείται αναφορικά με τη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός και το άρθρο 2 αντικαθίσταται ως εξής: Άρθρο 2 Υποχρέωση χρήσης μάσκας 1».

»Υπό την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, σε όλη την επικράτεια: α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός».

Ο ρόλος της μετάλλαξης Δέλτα

Επειδή η Δέλτα δεν έχει ακόμη στην πατρίδα μας την διασπορά που θα αιτιολογούσε τον πενταπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πιθανότερος λόγος της έξαρσης είναι η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς αλλά και το άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης, που αναπόφευκτα δημιουργεί συγχρωτισμό.

Όμως παρότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα παρούσα, εκτός μερικών επιβεβαιωμένων περιστατικών, είναι βέβαιο ότι μέσα στον Αύγουστο θα κυριαρχήσει. Με δεδομένο αυτό, αν η χώρα εισέλθει στον Αύγουστο, έχοντας ήδη 1.000 και 2.000 κρούσματα την ημέρα, τότε η μετάλλαξη Δέλτα θα τα εκτινάξει σε σημεία απρόβλεπτα.

Οι Βρετανοί είδαν μέσα σε 20 μέρες από την εκεί “άφιξη” της Δέλτα τα κρούσματα να 25πλασιάζονται, παρότι έχουν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη σε σύγκριση με την Ελλάδα. Εκεί έχει εμβολιασθεί πλήρως το 51% ενώ στην Ελλάδα το 37%, και αυτός είναι μέσος όρος με τεράστιες ανισότητες. Κάποιες περιοχές του τόπου μας φθάνουν το 80% και κάποιες το 10%, χωρίς αυτό να αντανακλά παντού επιλογή, καθώς σημειώθηκαν ανισότητες και στην κατανομή των εμβολίων, ενώ κάποιες περιοχές είναι αντικειμενικά δυσπρόσιτες.

Εμβολιασμοί και J&J

Στην Αττική για παράδειγμα τα βόρεια προάστια έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό άνω του 80% ενώ τα δυτικά είναι στο 23%. Η Μύκονος έχει εμβολιάσει με μία δόση το 87% και η Ικαρία το 51%. Στην Ευρυτανία των 20.000 μονίμων κατοίκων, έχουν εμβολιασθεί πλήρως μόλις οι 5.786, δηλαδή το 29%. Υπάρχουν ορεινές περιοχές όπου είναι ζήτημα αν έχει εμβολιασθεί το 10%.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι άλλες περιοχές διέθεταν “μπόλικα” Pfizer και άλλα είχαν μόνον AstraZeneca επί μήνες ολόκληρους, καθώς η πολιτεία προσπαθούσε να τα διαθέσει πάση θυσία και δεν γινόταν αναφορά σε παρενέργειες άλλων εμβολίων. Εν τω μεταξύ επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της 27χρονης που είχε εμβολιασθεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson στην Κέρκυρα και παρουσίασε δυστυχώς εκτεταμένες θρομβώσεις στην κοιλιακή χώρα.

Η κοπέλα αρχικά νοσηλεύθηκε στο νησί της και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στην Αιματολογική Κλινική. Χθες το βράδυ (6η μέρα από τα αρχικά συμπτώματα, που ήταν έντονη κόπωση και παράλυση) παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε επιβεβλημένη η διασωλήνωση. Το εμβόλιο αυτό παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα με το ΑstraZeneca (σπάνια περιστατικά συνδρόμου θρομβωτικών επεισοδίων και εγκεφαλικής αιμορραγίας) αλλά σε μικρότερο ποσοστό και συχνότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι