ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τοξικό χαρμάνι η “Δέλτα” και η κατάργηση της μάσκας

Τοξικό χαρμάνι η "Δέλτα" και η κατάργηση της μάσκας, Όλγα Μαύρου

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επιχειρηματολογεί κατά του μέτρου άρσης της υποχρεωτικότητα της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και ζητεί, παράλληλα, πιο ουσιαστικούς ελέγχους στους τουρίστες. Εν τω μεταξύ, πανικό έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας ότι ο ιός μεταδίδεται μέσα σε 5-10 δευτερόλεπτα μέσα σε ένα mall, χωρίς απολύτως καμία επαφή μεταξύ των ατόμων.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Δέλτα που ήδη επικρατεί στη Βρετανία και τη Ρωσία και τείνει να επικρατήσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η Γερμανία εξαιτίας της Δέλτα θέλει να απαγορεύσει πλήρως την είσοδο Βρετανών τουριστών σε ευρωπαϊκά εδάφη, αλλά προσκρούει στις τουριστικές χώρες του νότου που περιμένουν πώς και πώς τουρίστες από όπου να΄ ναι.

Παρότι μάλιστα η Δέλτα “θερίζει” στη Μόσχα, η Ελλάδα εξ ανάγκης αναγνώρισε ως εμβολιασμένους και όσους έχουν κάνει το Sputnik. Όμως, η Μέρκελ απείλησε ότι θα αποτρέψει τον τουρισμό προς την Ελλάδα βάζοντας σε 14ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή του όποιον Γερμανό έρθει στην Ελλάδα για διακοπές και η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ανακοινώσει ότι θα αντιμετωπίζει τους Ρώσους τουρίστες ως ανεμβολίαστους, υποβάλλοντάς τους ουσιαστικά σε διπλό έλεγχο.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι όντως χρειάζονται πολύ αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα και τόνισε ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” όπως και το “παιδί” της, η μετάλλαξη “Δέλτα+” ξεγλιστρούν από το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια. Όπως είπε «από τις δύο προαναφερθείσες μεταλλάξεις ακόμα και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, και συγκεκριμένα κινδυνεύουν μόλις κατά 30% λιγότερο να νοσήσουν σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους. Και οι δύο είναι κατά 100% πιο μεταδοτικές από το αρχικό κινεζικό στέλεχος και κατά 50% πιο μεταδοτικές από το βρετανικό, το τώρα λεγόμενο Άλφα».

«Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι τώρα και δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί χθες έγιναν μόλις 60.000 εμβολιασμοί. Πρέπει να φοράμε μάσκες και να τηρούμε αποστάσεις και διαφωνώ με τη σπουδή της κυβέρνησης να αφαιρέσει τις μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους», είπε ο κ Τριανταφυλλίδης. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ουδεμία προστασία φαίνεται να παρέχουν από τις δύο ινδικές μεταλλάξεις (την Δέλτα και την Δέλτα+), όπως έχει αποδείξει η αρχική τους ραγδαία εξάπλωση σε ιδιαίτερα θερμές χώρες.

Λοιμώξεις σε εμπορικό κέντρο

Όπως είπε οι μεταλλάξεις αυτές είναι εντυπωσιακά μεταδοτικές. Οι Αυστραλοί διαπίστωσαν τέσσερις λοιμώξεις σε εμπορικό κέντρο, μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα και χωρίς οι άνθρωποι που προσεβλήθησαν  να έχουν καν συνομιλήσει ή αγγιχτεί –απλώς πέρασαν δίπλα από κρούσμα. Το κρούσμα φυσικά εισπνέει και εκπνέει και συχνά (λόγω του κινητού) ενώ βαδίζει μόνο του, μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο και να “εκσφενδονίζει” περισσότερα σταγονίδια.

Όπως εξήγησαν οι εκεί επιδημιολόγοι, δυστυχώς εν προκειμένω έτυχε τη στιγμή που ξεφυσούσε ή εξέπνεε ο φορέας, έτυχε να περνάει από κοντά του κάποιος που εκείνη τη στιγμή εισέπνεε. Επίσης αναφέρουν ότι ίσως η Δέλτα επιβιώνει πιο πολλή ώρα επάνω σε αντικείμενα ή στο πάτωμα και στα ρούχα, οπότε με τα ρεύματα αέρα μεταφέρεται ξανά στο επίπεδο που ο περαστικός εισπνέει, στο μισό μέτρο αν είναι παιδί ή και στα 2 μέτρα, ύψος που αφορά ενηλίκους.

Looking down at people walking in an open space, some blurred by the slow shutter speed.

Όπως δείχνουν οι κάμερες (και το υπουργείο υγείας της Αυστραλίας έχει αξιοποιήσει ιδιαίτερα τις κάμερες για την ιχνηλάτηση επαφών) ο ένας κόλλησε περνώντας κυριολεκτικά απλώς δίπλα από τον πρώτο φορέα, ενώ οι άλλοι απείχαν πάνω από 20 μέτρα αλλά πιστεύεται ότι ίσως κάπου διασταυρώθηκαν παρότι ψώνισαν από διαφορετικά καταστήματα.

Η μετάδοση πάντως συνέβη σε μηδενικό χρόνο ή ακαριαία. Φαίνεται δε ότι η μετάλλαξη αυτή αρχίζει να αναπαράγεται ταχύτερα από τις άλλες στον οργανισμό και γεννά πλούσιο ιικό φορτίο χωρίς απαραιτήτως να δίνει εξαρχής και πλούσια συμπτώματα, κάτι που κάνει τον φορέα ακόμα πιο μεταδοτικό όχι μόνον λόγω του μεγάλου φορτίου που μεταφέρει, αλλά και επειδή δεν γνωρίζει ότι μολύνθηκε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι