Κυβερνοασφάλεια σε βιομηχανικό περιβάλλον την εποχή του IoT

Κυβερνοασφάλεια σε βιομηχανικό περιβάλλον την εποχή του IoT

Οι σύγχρονες τάσεις στη βιομηχανική τεχνολογία και η άνοδος του Βιομηχανικού Διαδικτύου των πραγμάτων (ΙIοΤ), έχουν προκύψει από το σύγκλιση της τεχνολογίας επιχειρήσεων (δηλαδή παραδοσιακών συστημάτων υλικού και λογισμικού) και τεχνολογίας πληροφοριών (δηλ. προηγμένη τεχνολογία υπολογιστών, συσσωμάτωση και ανάλυση δεδομένων- data aggregation and analysis – και συστήματα επικοινωνίας που βρίσκονται πια παντού). Οι μεγάλες δυνατότητες του IoT έχουν επιτρέψει σημαντικές εξελίξεις στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών μεταξύ μεγάλου αριθμού, ολοένα και πιο αυτόνομων, συστημάτων ελέγχου και συσκευών. Επίσης, το ΙοΤ έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, όπου τα έξυπνα εργοστάσια και οι εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων εφαρμογών.

Ωστόσο, ένα σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση του IoT έγκειται στα ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του: Τα συστήματα IoT αυξάνουν δραματικά την “επιφάνεια” της επίθεσης, εισάγοντας νέες απειλές ασφαλείας λόγω νέων συνδεδεμένων συσκευών και πρωτοκόλλων, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε παρεμβολές, όπως: διακοπή λειτουργιών, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, απώλεια εταιρικών δεδομένων και βιομηχανική κατασκοπεία. Το έργο C4IIoT,  (https://www.c4iiot.eu/), χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοδοξεί στη δημιουργία και παρουσίαση μιας νέας και ενοποιημένης δομής κυβερνοασφάλειας IoT, για την ανίχνευση κακόβουλων ενεργειών, την αντιμετώπιση απειλών και την ενημέρωση χρηστών στον τομέα της βιομηχανίας.

Το έργο παρέχει μια ενιαία και καινοτόμα λύση που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση επιφανειών επίθεσης σε συστήματα IoT, αξιοποιώντας:

i) Σύγχρονους μηχανισμούς προστασίας λογισμικού και υλικού
ii) Καινοτόμες τεχνολογίες machine and deep learning.
iii) Ανάλυση κρυπτογραφημένης ροής δικτύου.
iv) Κατασκευή συσκευών IoT ασφαλούς σχεδιασμού
v) Τεχνολογίες blockchain, για την προστασία της ιδιωτικότητας, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας στις εφαρμογές IoT.

Το C4IIoT θα εφαρμοστεί σε δύο προσεκτικά επιλεγμένες περιπτώσεις χρήσης σε πραγματικό περιβάλλον, i) διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων και ii) ένα έξυπνο εργοστάσιο, με την συνεισφορά κορυφαίας ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι