ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λήμνος: Όταν η φύση μεγαλουργεί και η έμπνευση κορυφώνεται!

Λήμνος: Όταν η φύση μεγαλουργεί και η έμπνευση κορυφώνεται! Μελαχροινή Μαρτίδου

Να μην έχουμε παράπονο, τα Βαλκάνια έχουν πρόταση για να βρεθεί κάποιος και να νιώσει την ατμόσφαιρα της… ερήμου και μάλιστα σε ένα ελληνικό νησί. Είναι η Λήμνος που παρέχει φυσικά πολλές εναλλακτικές προτάσεις τουρισμού. Η εμπειρία, όμως, να βρεθεί κανείς μέσα σε αμμοθίνες, να βουλιάξει σε ψιλή άμμο, να χαθεί το βλέμμα σε 70 χλμ ερήμου, συγκρίνεται οπτικά με την Σαχάρα και είναι μια αξέχαστη αίσθηση.

Από εκεί βρίσκεσαι στη συνέχεια σε εξωτικές ή κατάφυτες παραλίες, σε γραφικούς οικισμούς με χαρακτηριστικό νησιώτικο χρώμα και ταβερνάκια με θαλασσινά μεζεδάκια κι όχι μόνο. Η εναλλαγή τοπίων, η υπέροχη αίσθηση να αντικρίζεις κάτι μοναδικό, προσελκύει στην Λήμνο καλλιτέχνες για μουσικά βιντεοκλίπ, διαφημιστές, κινηματογραφιστές, αλλά και νεόνυμφους που θα ζήσουν το όνειρο τους. Μια τέτοια εξαιρετική φωτογράφηση έγινε στο νησί χάρις στην εμπειρία, την ολοκληρωμένη πρόταση αυτού του ειδυλλιακού concept από την Ξανθιώτισσα επαγγελματία φωτογράφο Δέσποινα Παπαδοπούλου, που συνεργάσθηκε αρμονικά με το ζευγάρι, χαρίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα το ζήλευαν μεγάλοι κινηματογραφικοί παραγωγοί.

Έτσι στη μοναδική έρημο σε όλη την Ευρώπη που βρίσκεται στην πατρίδα μας -γίνονται όταν θέλει κανείς- πράγματα και θαύματα! Αξίζει να μοιραστούμε την εμπειρία της κ. Παπαδοπούλου που έχει μια λαμπρή πορεία στο χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, του πορτρέτου, με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό της σε διεθνείς διαγωνισμούς και ειδικότερα στο θέμα “φωτογράφηση γάμου” όπου γίνεται μια υπερπροσπάθεια που ξεφεύγει από τις γνωστές ρομαντικές λύσεις αλλά κάθε φορά είναι να πρωτότυπη και βρίσκει φανατικούς αποδέκτες.

Η μαγεία του φακού

Ο φωτογράφος είναι ο «αθέατος πρωταγωνιστής» σε ένα γάμο, τόσο στο μυστήριο γνωρίζοντας τέλεια τον χώρο και τις καλύτερες λήψεις του, τον φωτισμό και το συνωστισμό που μπορεί να υπάρχει αλλά και κυρίως την επόμενη μέρα στην πιο …χαλαρή και θεματική φωτογράφιση που πλέον ακολουθεί και θα μείνει σαν ντοκουμέντο του μεγάλου γεγονότος στα ψηφιακά άλμπουμ.

Η συζήτηση αποκαλύπτει τηλεγραφικά το πώς σκέφτεται η φωτογράφος, που θέλει να μιλά με την δουλειά της κι όχι με θεωρητικά. Μεγαλωμένη μέσα σε φωτογραφικά στούντιο ου πατέρα της Παντελή Παπαδόπουλου, ξεκίνησε την θεματική φωτογράφηση απόλυτα συνειδητοποιημένη και μετά από σπουδές το 2009. «Αυτό που πρέπει πρώτα να εξασφαλίσω είναι το ζευγάρι να ταιριάζει εμφανισιακά με το θέμα που προτείνω, να είναι διαθέσιμο να συνεργαστεί, να μην βιάζεται και να απολαύσει την εμπειρία. Γιατί είναι εμπειρία και με σύμπραξη κάποιες φορές πολλών ανθρώπων. Δεν θα ξεχάσω όταν αναπαραστήσαμε ένα τσιγγάνικο γάμο με 15 άτομα νεόνυμφους κουμπάρους, φίλους, στο ποτάμι της Γαλάνης στην Ξάνθη με το κάρο φορτωμένο προικιά με τους νεόνυμφους πάνω στα άλογα με ανάλογα

πλουμιστά ντυσίματα τα χαρακτηριστικά κολιέ, με μουσικές ντέφια τσιφτετέλια και όλοι να γλεντούν γύρω από την αυτοσχέδια φωτιά με κούτσουρα. Φυσικά και η τελετουργία, με τα παραδοσιακά έθιμα, την τιμή του κοριτσιού και μετά την επιβράβευση να το γεμίζουν χρυσαφικά. Ένα consept oλοκληρωμένο με αρχή μέση και τέλος. Αυτή η φωτογράφηση μου χάρισε την 3η θέση σε διαγωνισμό στο Λας Βέγκας».

 

Ο λόγος της μας δημιουργεί εικόνες όπως και άλλοι γάμοι «έρωτες και δαίμονες» όπου η νύφη με ειδικής κατασκευής φτερά αγγέλου δεμένη διακριτικά με ορειβατικούς ιμάντες σε δένδρο, ερωτεύεται το δαίμονα. Εκεί χρειάστηκε επαγγελματικό μακιγιάζ ωρών… και συνεργασία με ειδικούς ώστε όλα τα παράτολμα να γίνουν με ασφάλεια. «Σε άλλη περίπτωση είχαμε δυο τρελά ερωτευμένους που γνωρίζονται σε πορνείο. Μεταφερθήκαμε στο παλιό καρνάγιο της Κεραμωτής Καβάλας και στήσαμε στο χώρο κοπέλες του λιμανιού ναύτες που πήγαιναν στο καπηλιό να ξεδώσουν, ο μαστρωπός που αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις με λερωμένο μπλουζάκι, με ατμόσφαιρα εποχής. Πολύ προετοιμασία, εννοείται».

Όλα τα θέματα αυτών των φωτογραφήσεων γάμου εξαιρετικά. Στα περισσότερα η ίδια η φωτογράφος αναλαμβάνει το ενδυματολογικό και το μακιγιάζ, διευκολύνοντας καταστάσεις όταν σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να ακολουθεί μια στρατιά ειδικών. Η ομάδα της μικρή κι ευέλικτη, πιάνει αμέσως ότι θέλει και αυτενεργούν σαν μια ψυχή. Προηγουμένως έχουν μελετήσει βέβαια διεξοδικά το θέμα αλλά απρόοπτα μπορούν να συμβούν.

Εστιάζουμε στις υπέροχες φωτογραφίες της ελληνικής Σαχάρας όπως καθ’ υπερβολή ονομάζουμε την έρημο στην Λήμνο. «Είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει μέχρι τώρα μας διευκρινίζει η Δέσποινα Παπαδοπούλου. Το συγκεκριμένο θέμα το είχα στο μυαλό μου αλλά ταυτοποιήθηκε όταν είδα τους νεόνυμφους την Αιμιλία Αλεξάνδρα Μαρκαριάν που είναι γυμνάστρια και τον Γώργο Παπανίκα tattoo artist, στον γάμο τους στην εκκλησία Της του Θεού Σοφίας στην Ξάνθη με την παράλληλη βάφτιση και του γιου τους Παναγιώτη».

Από την εκκλησία στην… έρημο

»Τους εξήγησα την σκέψη μου και δέχθηκαν αμέσως. Την επόμενη μέρα του θρησκευτικού γάμου όλοι το καράβι για Λήμνο. Εκεί με τον συνεργάτη μου Σταύρο, κάναμε έρευνα του χώρου, βρήκαμε τον άνθρωπο που θα μας έφερνε με τρέιλερ τα άλογα που θα ίππευε το ζευγάρι, σημειωτέον δεν έχουν ασχοληθεί με ιππασία κι έπρεπε να είναι άνετοι. Προηγουμένως είχα σχεδιάσει και ετοιμάσαμε σε μοδίστρα το ντύσιμο του γαμπρού, το τουλπάνι του από κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης πήραμε μαροκινά παντοφλάκια και ότι άλλο χρειαζόταν για το ζωνάρι της μέσης του.

»Το τουλπάνι της Αλεξάνδρας ήταν από το πέπλο του νυφικού έξυπνα δεμένο ενώ τα χαρακτηριστικά χέρια ζωγραφισμένα εντυπωσιακά με χένα που κάνουν οι βεδουίνοι και όλοι οι λαοί της Αιγύπτου, Τυνησίας, Μαρόκου τα ζωγράφισε ο γαμπρός Γιώργος. Μακιγιάζ ερήμου και χτένισμα τα επιμελήθηκα προσωπικά. Όλα έτοιμα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον καιρό και να χαλαρώσουν οι δικοί μου πρωταγωνιστές.

»Στις διαδρομές τα πανέμορφα άλογα που ήταν εξόχως ήρεμα από το κτήμα Ήφαιστος Λήμνου αν και δεν βρέθηκαν ποτέ στο ερημικό σημείο με την καυτή άμμο, σαν να διαισθάνθηκαν την αγωνία της νύφης και το ένα λίγο αντέδρασε. Η έκφραση του φόβου στο βλέμμα και το σώμα εμφανής. Όλα τα καρέ για πέταμα. Ευτυχώς, το άλογο γρήγορα ηρέμησε και όλα ξεπεράστηκαν, καταφέρνοντας αυτό το αποτέλεσμα που βλέπετε». Χαρά και ικανοποίηση μέγιστη για όλους, για το μοναδικό πανέμορφο αποτέλεσμα που δικαιώνει την προσπάθεια όλων και κάνει αυτό τον γάμο να τον θαυμάζουμε και να τον ξαναθαυμάζουμε γιατί είναι στην Ελλάδα με Θρακιώτες νεόνυμφους, φωτογράφο και στελέχη, αν και φαντάζει απόλυτα εξωτικός.

Φωτογραφίες: Δέσποινα Παπαδοπούλου

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι