Λουκέτο στη Γερμανία βάζει η Μέρκελ – Ποιοι θα ακολουθήσουν με νέο αυστηρό lockdown
13/12/2020Καθολικό lockdown από την ερχόμενη Τετάρτη και έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου αποφάσισαν η Μέρκελ και οι επικεφαλής των γερμανικών κρατιδίων. Η απόφαση ελήφθη μετά από τηλεδιάσκεψη που έγινε το πρωί της Κυριακής και αποτελεί παραδοχή ότι τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται από τις 2 Νοεμβρίου έχουν αποτύχει.
Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία δεν κράτησε ούτε μία ώρα, η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν ότι θα κλείσουν από την Τετάρτη όλα τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ. Παραλλήλως θα αρθεί η υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο σχολείο για τους μαθητές, θα απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο και θα ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία.
Σε συνέχεια της απόφασης, τα κρατίδια αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες ώρες ή ημέρες τα δικά τους μέτρα σε ό,τι αφορά απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών κατά τις βραδινές, νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής.
Τι ανακοίνωσε η Μέρκελ
«Είναι η ώρα να κάνουμε το αναγκαίο. Επείγει να δράσουμε και δρούμε» δήλωσε η Μέρκελ, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης, για τις οποίες είχαν προϊδεάσει επιστήμονες και υπουργοί της κυβέρνησής της, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες. Η γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν την “εβδομάδα προστασίας” πριν συναντηθούν με φίλους ή συγγενείς για τις γιορτές, κρατώντας, όταν αυτό είναι εφικτό, και τα παιδιά στο σπίτι. Σημειώνεται ότι τα σχέδια περί μερικής χαλάρωσης των περιορισμών σε ό,τι αφορά συναντήσεις πολιτών σε ιδιωτικούς χώρους έχουν ήδη ακυρωθεί.
Την ίδια ώρα, σε δραματικούς τόνους, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ τόνισε ότι «ο κορωνοϊός είναι εκτός ελέγχου» και έκανε λόγο για «εθνική προσπάθεια» προκειμένου να μη γίνει «η Γερμανία το προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Ανακοίνωσε μάλιστα ήδη απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε τα ξημερώματα.
Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από το νέο lockdown θα ενισχυθούν και πάλι, όπως και την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα μάλιστα με τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, το σχέδιο προβλέπει αποζημιώσεις που φτάνουν έως και τις 500.000 ευρώ τον μήνα. Οι αποζημιώσεις, όπως είπε, θα είναι ανάλογες με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ο Σολτς ήταν ένα από τους υπουργούς της κυβέρνησης Μέρκελ, ο οποίος προετοίμασε από το Σάββατο το κλίμα για τους επερχόμενους περιορισμούς. «Θα είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο» είχε τονίσει σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, προαναγγέλλοντας ότι οι αποζημιώσεις για τα καταστήματα που θα κλείσουν θα ανέρχονται στο 75% του τζίρου της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα ποσά βεβαίως είναι τεράστια, καθώς ο τζίρος του Δεκεμβρίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο είναι ιδιαίτερα υψηλός και εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα.
Το σχέδιο εμβολιασμού
Δραστικά μέτρα είχαν ζητήσει και οι περισσότεροι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων, με τον Μίχαελ Κρέτσμερ της Σαξονίας να δηλώνει, εξίσου δραματικά ότι «χρειάζονται απολυταρχικά μέτρα, καθώς οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα». Την διαπραγμάτευση του κειμένου συμφωνίας ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια ανέλαβε ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν και όπως είχε γίνει γνωστό το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης ήταν η ημερομηνία έναρξης των μέτρων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία διαθέτει ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως δημόσια συστήματα Υγείας, ωστόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 20.200 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.320.716, σήμερα Κυριακή, όπως καταγράφεται στα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Την ίδια ώρα, άλλοι 321 ασθενείς υπέκυψαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 21.787.
Σε ό,τι αφορά πάντως την προοπτική έναρξης των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε το Σάββατο, ότι η σχετική οδηγία θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το μοντέλο δεν διαφέρει, καθώς θα προηγηθούν οι ηλικιωμένοι, όσοι εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι οι υπουργοί και κάποιοι από τους στενότερους συνεργάτες τους βρίσκονται στην προτεραιότητα 5, ενώ οι βουλευτές που είναι κάτω των 60 και δεν έχουν προϋπάρχουσα ασθένεια θα εμβολιαστούν μαζί με τον γενικό πληθυσμό. Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Βild, οι 709 βουλευτές να εμβολιαστούν συντομότερα.
Η κατάσταση δεν είναι όμως δύσκολη μόνο στην Γερμανία. Το Σάββατο η Ιταλία πήρε την τραγική πρωτιά στην Ευρώπη σε συνολικό αριθμό νεκρών από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνοντας 64.036 από την έναρξη της πανδημίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και το Μεξικό θρηνούν περισσότερους νεκρούς.
Ακολουθούν η Βρετανία (με δέκα λιγότερους θανάτους, 64.026), η Γαλλία (57.567), η Ισπανία (47.624), η Ρωσία (46.453) και η Πολωνία (22.676). Ωστόσο, μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί πιο σκληρά, το Βέλγιο θρηνεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στον κόσμο αναλογικά με τον πληθυσμό του, με 154 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθούν το Περού (111), η Ιταλία (106), η Ισπανία (102) και η Βρετανία (94).