ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνεχίζονται οι φωτιές σε Έβρο, Λέσβο, Ηλεία και Χαλκιδική

Συνεχίζονται οι φωτιές σε Έβρο, Λέσβο, Ηλεία και Χαλκιδική,

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Δαδιά Έβρου, τη Λέσβο και την Ηλεία, όπου παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Πυροσβεστικής και όλων των υπηρεσιών που συνδράμουν στο έργο της, οι φωτιές μαίνονται. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία, δεν βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης. Οι καταστροφές είναι τεράστιες και απειλήθηκαν εκ νέου χθες το βράδυ οικισμοί, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Στα άλλα μέτωπα υπάρχει ύφεση, όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουμε άλλες δύο μεγάλες φωτιές, στη Χαλκιδική. Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Ρέθυμνο, σε χορτολιβαδική έκταση. Στη Δαδιά του Έβρου, η φωτιά που είχε ξεσπάσει την περασμένη Πέμπτη συνεχίζεται και χρειάστηκε χθες για δεύτερη φορά η εκκένωση της κοινότητας. Οι καπνοί έχουν καλύψει όλη την περιοχή μέχρι και την Αλεξανδρούπολη και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες των εναέριων μέσων. Για το λόγο αυτό, κλειστή παρέμενε η Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου χθες από τον οικισμό της Λύρας έως τον κόμβο της Δαδιάς, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε και προς το χωριό Λυκόφη, πλησιάζοντας προς τον κάθετο άξονα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του συντονιστικού κέντρου, μέχρι στιγμής, στην Α1 Ζώνη βρίσκονται άθικτα τα οικοσυστήματα και οι βιότοποι των αρπακτικών. Πρόκειται για τον πυρήνα του μοναδικού αυτού δάσους. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 13 πεζοπόρες ομάδες, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα «Δευκαλίωνα», αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων και συνδράμει μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει ότι θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα βόρεια της χώρας, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και οι ελπίδες είναι να πέσουν βροχές και στην περιοχή της Δαδιάς, που πλήττεται από την πυρκαγιά για πέμπτη ημέρα.

Η φωτιά στη Λέσβο

Και στη Λέσβο η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφική της έργο. Εκεί επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ακόμη ρίψεις νερού πραγματοποιήθηκαν από αέρος από εφτά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Δύο χωριά εκκενώθηκαν, ο Σταυρός και η Βρίσα. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη» τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. Η περιοχή, όπως και η Δαδιά του Έβρου, εντάχθηκε στην υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση.

Τα μέτωπα στην Ηλεία

Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη και η δασική πυρκαγιά στα Κρέστενα του Δήμου Ανδρίτσαινας, στην Ηλεία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκεί επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη για εκκένωση των οικισμών: Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκιλλουντία. Όταν η πυρκαγιά έφτανε προς τα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία, εκκενώθηκε και η κατασκήνωση της Φρίξα, με όλα τα παιδιά να παραμένουν ασφαλή. σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κέντρα υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, και Ζαχάρως, καθώς και το Νοσοκομείο του Πύργου.

Δύο φωτιές στη Χαλκιδική

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το πρωί σε περιοχές της Χαλκιδικής. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, όπου καίγεται πευκοδάσος. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Φούρκα, στην Κασσάνδρα. Στο σημείο βρίσκονται 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος Πέλλας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο και το μεσημέρι ετέθη υπό έλεγχο.

Στον νομό Γρεβενών, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα, μια ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Μια ακόμα φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στο Δήμο Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης, όπως και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στα Άνω Λιόσια και στο Σοφικό Κορινθίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι