ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Βράδυ αγωνίας σε Μάνδρα-Λουτράκι-Νέα Πέραμο – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Νύχτα αγωνίας σε Μάνδρα-Λουτράκι – Μάχη και με τις αναζοπυρώσεις

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια παραμένει το δυσκολότερο μέτωπο από τις πυρκαγιές που μαίνονται, όπως και στο Λουτράκι, όπου το πύρινο μέτωπο που πλησίαζε στα διυλιστήρια φαίνεται πως τέθηκε υπό έλεγχο, αν και υπάρχει πάντα ο φόβος για αναζοπυρώσεις. Πλέον δεν συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης τα εναέρια μέσα, το βάρος των προσπαθειών πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια έχει κυκλώσει την Μάνδρα, λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις με μηνύματα εκκένωσης από το 112 να στέλνονται συνεχώς. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης (18.07.23) εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Νέας Περάμου, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies».

Νωρίτερα, εντολή για εκκένωση δόθηκε στους οικισμούς Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Όθωνα και Ευταξία, καθώς και στη Νέα Ζωή Μάνδρας, στον Νέο Πόντο, όπου καίγονται σπίτια, καθώς και στον οικισμό Ποντίων στη βιομηχανική ζώνη της Μαγούλας. Mήνυμα του 112 εστάλη και στους κατοίκους του οικισμού Γλυκιά Ζωή στους Αγίους Θεοδώρους, οικισμός που βρίσκεται δίπλα στα διυλιστήρια της Motor Oil.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Νέο Πόντο επιστρατεύτηκαν και δύο “Αίαντες” της ΕΛ.ΑΣ με εντολή του Γαδάρχη. Σημειώνεται ότι τα δύο βαριά οχήματα αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και κρίθηκε αναγκαίο να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης. Μάχη τώρα δίνεται και στον οικισμό Αγία Σωτήρα, για να μην επεκταθούν οι φλόγες, όπου κατευθύνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σημειώνεται δε πως έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στην Παλαιά Εθνική Οδό, από τα διόδια Ελευσίνας έως και τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και ο Στρατός δίνουν τιτάνια μάχη, η επιχείρηση διάσωσης στη Νέα Ζωή Μάνδρας είναι δραματική, με την εκκένωση να γίνεται πόρτα – πόρτα, ύστερα από την έκκληση των Αρχών στους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία “γλείφει” η φωτιά. Να σημειωθεί πως παράλληλα έχει εκκενωθεί κι ένα μοναστήρι, από το οποίο έχουν μεταφερθεί τέσσερις μοναχές. Το μεσημέρι της Τρίτης μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα.

Έκκληση από την Πολιτική Προστασία προς τους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Ελευσίνας, που παραμένουν στα σπίτια τους και έχει υπάρξει μήνυμα του 112 για απομάκρυνση. Η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών και να φύγουν από τα σπίτια τους. Παράλληλα, γίνεται ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων για να τους πείσουν να απομακρυνθούν.

«Με τους στροβιλισμούς και τις ριπές του ανέμου, τις θερμές μάζες του αέρα μετατοπίζεται το ενεργό μέτωπο. Το πύρινο αυτό μέτωπο κινείται δυτικά. Γι αυτό και δόθηκε από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας. Ειδικότερα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

– Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.

– Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.

– Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

– Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.

– Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία,  ζητά από τους οδηγούς που κινούνται από την Δυτική Ελλάδα, προς Κόρινθο και Αθήνα, μετά τον κόμβο της Επιδαύρου, να μην μετακινούνται προς τις προαναφερόμενες περιοχές. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρονται τα εξής:

«Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στην ‘Ιόνια Οδό’ και στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην νέα, αλλά και την παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς την Κόρινθο και την Αθήνα μετά τον κόμβο Επιδαύρου να μην μετακινούνται προς τα προαναφερόμενα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς».

https://youtu.be/J0grjIgO7O0

Κόλαση στο Λουτράκι

Το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι μαίνεται ανεξέλεγκτο. Όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζουμε προς τη δύση του ηλίου, τόσο εντείνεται η αγωνία. Ο Δήμος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι φλόγες που ξεκίνησαν από την Καλλιθέα, έχουν κάψει μέχρι και σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο.

Πρoηγουμένως ανακοινώθηκε πως ολόκληρος ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων τίθεται από σήμερα Τρίτη 18/7 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες: «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα, Τρίτη 18.07.2023 και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (Αρ. Πρ. Α2359/18.07.2023 με ΑΔΑ:9ΣΖΥ46ΝΠΙΘ-3ΞΖ), αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 17.07.2023 στις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανάρτηση του δήμου».

Φωτιές σε Λάρισα-Δαφνί-Μαγνησία

Η πυροσβεστική έχει θέσει υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης κοντά στην εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου Πλατυκάμπου, στη Λάρισα. Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης λεωφορείων καίγοντας κάποια από αυτά. Μετά τις 19:30 επιτράπηκε η κίνηση στην παλιά εθνική οδό στο ρεύμα από Βόλο προς Λάρισα.

Δύο είναι τα πύρινα μέτωπα στην Αττική και συγκεκριμένα στο Χαϊδάρι. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στο Δαφνί στο ρεύμα προς Ασπρόπυργο, και το άλλο είναι στο αντίθετο ρεύμα στο όρος Αιγάλεω. Νωρίτερα είχε ξεσπάσει φωτιά λίγο πάνω από τη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος της γέφυρας του Προαστιακού, στο Δαφνί. Επιτόπου έσπευσαν 26 πυροσβέστες με επτά οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος επιχειρούν ένα AB – 214 και ένα S-64.

Ακόμα ένα πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Σέσκλο της Μαγνησίας, σημαίνοντας συναγερμό στην περιοχή καθώς ήδη οι φλόγες απειλούν τα πρώτα σπίτια του χωριού. Η φωτιά καίει αγροτικές εκτάσεις και ξερά κυρίως χόρτα, αλλά σε συνδυασμό με τους ανέμους και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς καθίσταται δύσκολη.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 16:00 το απόγευμα, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου ενώ δεκάδες πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στην περιοχή και ενισχύονται από δυνάμεις της ΒΙΠΕ Βόλου με πολλά πυροσβεστικά οχήματα και από πολλά υδροφόρα οχήματα του Δήμου Βόλου.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ για το μέτωπο στο Δαφνί, ανέφερε ότι είναι μια περιοχή η οποία βρίσκεται κοντά σε οικιστικό ιστό, αλλά γίνεται μια άμεση επέμβαση στον τόπο του συμβάντος. Σε ερώτηση για τις κολώνες της ΔΕΗ που υπάρχουν εκεί απάντησε ότι η πυρκαγιά είναι κοντά αλλά πιο πέρα.
Η φωτιά καίει δασική έκταση και στο σημείο έχουν σπεύσει 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα ενώ συνδράμουν στις επιχειρήσεις και 3 ελικόπτερα.

Αναφορικά με την Ανατολική Αττική, αυτό που προβληματίζει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι οι αναζωπυρώσεις. «Παλεύουμε με τις αναζωπυρώσεις. Έχει καταλαγιάσει το μέτωπο. Τα κυριότερα θέματα είναι στο Πέτα, στην Σαρωνίδα», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στον Νέο Κουβαρά Αττικής, στο Πάνειο Όρος και επεκτάθηκε σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο παραδίδοντας στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα. Συνολικά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο ‘’Όλυμπος” ενώ από αέρος επιχείρησαν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό». Στην πυρκαγιά επιχείρησαν και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 οχήματα καθώς και εθελοντές πυροσβέστες ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Καλλιθέα Λουτρακίου, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό υπάρχει ενεργό μέτωπο ακριβώς πάνω από την Εθνική Οδό. Συνολικά στο σημείο παραμένουν 135 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 ελικόπτερα διατέθηκαν από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και 4 προωθητές γαιών.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας καθώς όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, η εικόνα είναι πολύ καλύτερη και οι δυνάμεις που επιχειρούν βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριοθέτησή της. Στην πυρκαγιά επιχειρούν 94 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Επιστρέφει ο πρωθυπουργός

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα ζήτησε τη συνδρομή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και ήδη η Γαλλία ενημέρωσε ότι θα στείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και άλλα δύο η Ιταλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισπεύδει την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής. Όπως έγινε γνωστό από τους συνεργάτες του θα μεταβεί στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί για την πορεία των πυροσβεστικών επιχειρήσεων.

Το ΓΕΕΘΑ διέθεσε προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια 2 ακόμη αλιευτικών περιπολούσαν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Iσχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. H πυρκαγιά από την έναρξή της, εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων, κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες, έγινε απειλητική προκαλώντας ζημιές, γι’ αυτό και για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο για 6 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
– Περιφέρεια Κρήτης

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι