ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μάχη με τη φωτιά στα Βίλια – Δύσκολη η κατάσταση στην Κερατέα

Κόλαση φωτιάς στην Κερατέα – Εκκενώθηκαν επτά χωριά

Επικίνδυνα εξελίσσεται η φωτιά στα Βίλια καθώς η φωτιά πέρασε το βουνό και απέχει δύο χιλιόμετρα από το χωριό. Ήδη από το μεσημέρι έχουν εκκενωθεί τέσσερα χωριά της περιοχής, όπως και άλλοι τρεις οικισμοί στην άλλη μεγάλη φωτιά, της  Κερατέας.

Η Πυροσβεστική, με τη συνδρομή εθελοντών, του Στρατού και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, δίνει μάχη και στα δύο μέτωπα με στόχο να περιορίσει τις φωτιές πριν πέσει η νύχτα και αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα. Για το λόγο, άλλωστε, έγινε νωρίτερα εκροπή εναέριων μέσων και από άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στα Βίλια, το μεγάλο μέτωπο κινείται προς το όρος Πατέρα και έχει φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως, μέχρι και αυτήν τη στιγμή, δεν κινδυνεύει. Στόχος των πυροσβεστών είναι να εμποδίσουν τη φωτιά να επεκταθεί προς το βουνό, όπου θα είναι δύσκολη η αντιμετώπισή της, καθώς τα επίγεια μέσα δεν θα μπορούν να κινηθούν μέσα στην κατάφυτη περιοχή.

Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ εκκενώθηκε και ο οικισμός του Βενίζα και οι κάτοικοί του κλήθηκαν να κινηθούν προς τα Μέγαρα. Η φωτιά δημιούργησε μεγάλο μέτωπο και έφτασε στην περιοχή “Κρύο Πηγάδι”, όπου έχουν γίνει αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει προς το Πόρτο Γερμενό.

«Δύσκολη η κατάσταση»

Στην Κερατέα, πάντα σύμφωνα με την πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, παραμένει ωστόσο επικίνδυνη, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, όπου πριν λίγη ώρα κάηκαν σπίτια. Η μάχη δίνεται για να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Δεδομένου ότι οι άνεμοι εξασθενούν, οι αξιωματικοί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν τη φωτιά και να την κρατήσουν στη διάρκεια της νύχτας, έτσι ώστε το πρωί με την βοήθεια των εναέριων μέσων να την ελέγξουν. Από τη φωτιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Επίσης είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωσης των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

 

Διακοπή κυκλοφορίας

Στην Κερατέα, αλλά και στη Βοιωτία έχουν εκκενωθεί οικισμοί, ωστόσο, πολλοί κάτοικοι παρέμειναν έξω από τα σπίτια τους και δίνουν μάχη με μάνικες, για να σώσουν τις περιουσίες τους. Το 112 έστειλε γύρω στις 12 το μεσημέρι, μήνυμα να εκκενωθούν στην Λαυρεωτική οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος, με τους κατοίκους να κατευθύνονται προς Λαύριο και Ανάβυσσο και ανάλογο μήνυμα στάλθηκα αργότερα και στους κατοίκους κοντά στα Βίλια.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Παλαιά λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου από τη γέφυρα Αδάμ, στη Λεωφόρο Λαυρίου – Καμαρίζης από την περιοχή των εργατικών κατοικιών προς τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, στη Λεωφόρο Λαυρίου – Καμαρίζης από τον οικισμό Συντερίνα προς τον οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς καταγγέλλει εμπρησμό και όπως είπε σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η φωτιά ξεκίνησε από κάδο σκουπιδιών. «Κάποιος κινούμενος με ΙΧ έριξε κάτι στον κάδο», είπε ο δήμαρχος. Ο αντιδήμαρχος από πλευράς του είπε ότι είναι ύποπτο που η φωτιά ξέσπασε σε πολύ ερημικό σημείο όπου υπάρχει απλώς ένα γεφύρι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι