ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με ποιους όρους ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα

Με ποιους όρους ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα

Τα μέτρα για την λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτων της εστίασης εξειδίκευσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στη σχετική ενημέρωση για τον κορονοϊό και την άρση του lockdown. Ανακοινώθηκε επίσης ότι από 10 Μαΐου μειώνεται το ποσοστό των εξ αποστάσεως εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων και θα πρέπει κι εκείνοι να κάνουν self test. Όσον αφορά στις εκκλησίες, στις επίσημες ανακοινώσεις τονίσθηκε ότι θα πρέπει όλοι να φορούν διπλή μάσκα και οι ιερείς να κάνουν self test.

Όσον αφορά στο δημόσιο συνεχίζουν να εξαιρούνται οι υπάλληλοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι είτε συνεχίζουν με τηλεργασία, είτε λαμβάνουν ειδική άδεια απουσίας. Η χρήση των self test στο δημόσιο θα είναι υποχρεωτική δύο φορές της εβδομάδα. Από τη Δευτέρα, 26 Απριλίου, επίσης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test ιερείς και κληρικοί. Από την Πέμπτη του Πάσχα θα είναι διαθέσιμα τα self test για τους μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων, που ανοίγουν στις 10 Μαΐου.

Ινδική μετάλλαξη

Σήμερα ανακοινώθηκαν εν τω μεταξύ 2.754 κρούσματα, αλλά γνωστοποιήθηκε εσφαλμένα και ένα κρούσμα “ινδικής μετάλλαξης” στην Πάτρα. Η μετάλλαξη αυτή ανησυχεί πολύ γιατί είναι εξίσου μεταδοτική με τη βρετανική, αλλά ενώ η βρετανική σε σημαντικό ποσοστό καλύπτεται εμβολιαστικά, δεν είναι σαφές αν η ινδική καλύπτεται από τα εμβόλια, καθώς είναι “διττή” και ίσως παρακάμπτει τα αντισώματα για τα άλλα στελέχη.

Εντούτοις όσον αφορά τον Πατρινό ασθενή, που είχε ήπια συμπτώματα και είναι πλέον καλά, δεν έφερε το επίφοβο ινδικό στέλεχος, με τις μεταλλάξεις E484Q και L452R, αλλά μία που προσομοίαζε με την ινδική μετάλλαξη και μετά την γονιδιακή ανάλυση, “αθωώθηκε”. Ήταν όντως στέλεχος Β.1.617 αλλά δεν είχε τις δύο μεταλλάξεις E484Q και L452R, που ξεγλιστρούν από τα εμβόλια.

Τα εμπορικά κέντρα – Εστίαση

Tο Σάββατο 24 Απριλίου ανοίγουν τελικούς τα εμπορικά κέντρα (malls) και τα εκπτωτικά χωριά με τις μεθόδους click inside και click away. Για τη μετάβαση σε αυτά, είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 και θα υπάρχει όριο τριών ωρών για την ολοκλήρωση των αγορών. Επιπλέον, προτείνεται το εξής ωράριο λειτουργίας για τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά: από 7:00 πμ έως 8:30 μμ τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μεγάλη Παρασκευή (από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μμ) και το Μεγάλο Σάββατο (7:00 πμ έως 6:00 μμ).

Μέσα στα καταστήματα θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. Μέσα στον ευρύτερο χώρο των εμπορικών κέντρων ή των εκπτωτικών χωριών επιτρέπεται ένας πελάτης πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Οι πελάτες θα πρέπει να έχουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και κατά την αναμονή τους στα ταμεία.

Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες σε εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά υποχρεούνται να κάνουν self test μία φορά την εβδομάδα. Δε θα επιτρέπεται πάντως η εστίαση (ούτε για take away) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών. Στην εστίαση οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες υποχρεούνται σε δύο self test την εβδομάδα, εκ των οποίων μόνο το ένα θα παρέχεται δωρεάν.

Πώς θα καθόμαστε στα τραπέζια από 3 Μαΐου:

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι