ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με το εμβόλιο ο Άδωνις καταργεί το εργατικό δίκαιο

Με το εμβόλιο ο Άδωνις καταργεί το εργατικό δίκαιο

Μια πρωτοφανή θέση για ό,τι αφορά τους ανθρώπους που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Η συζήτηση για τα προνόμια των όσων εμβολιάζονται έχει ανοίξει εδώ και μέρες. Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε όπως είχε δεσμευθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ όμως το πήγε ένα βήμα παραπέρα, εμπλέκοντας όλους τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις.

«Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του.»

»Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», ανέφερε ο υπουργός, αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα των πολιτών να επιλέξουν για τον εαυτό τους εάν θέλουν να υποβληθούν σε μια ιατρική πράξη.

Η τοποθέτηση του υπουργού όπως και ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις από τους δημοσιογράφους, με τους ίδιους να ρωτάνε εάν αυτό είναι κάτι που σκοπεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση ως έσχατο μέτρο. Η απόκριση του υπουργού πάντως δεν ήταν τέτοια που να αποσαφήνισε εάν εκφράζει την προσωπική του άποψη ή αν τα όσα λέει αποτελούν μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο τους άλλους, δικαίωμα σου. Όπως είπε όμως χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά το, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Προνόμια από χειμώνα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του Γεωργιάδη και στο ζήτημα των λεγόμενων προνομίων. «Η κουβέντα για τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, που δεν είναι προνόμια αλλά περισσότερο βαθμοί ελευθερίας των εμβολιασμένων σε σχέση με τους ανεμβολίαστους θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε πλέον δώσει στο σύνολο των κατοίκων της Ελλάδας την ευκαιρία του εμβολιασμού.»

Όσον αφορά το πότε αναμένεται να είναι πλέον εντελώς απελευθερωμένες οι πλατφόρμες εμβολιασμού για το σύνολο των πολιτών, εκτίμησε ότι χρονικά αυτό θα συμβεί περίπου στις αρχές Ιουλίου. Εφόσον οι πλατφόρμες για το εμβόλιο ανοίξουν για όλες, θα θεωρηθεί δεδομένο ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί (και δεν έχουν κλείσει ραντεβού), το κάνουν από επιλογή και όχι από έλλειψη εναλλακτικής.

«Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι» προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας πιο σαφές το στίγμα των “προνομίων” που σχεδιάζονται να δοθούν. Στη συνέχεια έκανε αναφορά και στην μεγάλη διστακτικότητα που επιδεικνύουν αρκετοί πολίτες στο να εμβολιαστούν. «Τον ανθρώπινο φόβο και την ανησυχία των συμπολιτών μου, κατά του εμβολίου, τον αντιλαμβάνομαι. Όλοι όσοι εμβολιαστήκαμε, είχαμε μια ανθρώπινη ανησυχία.»

»Άλλο είναι η ανθρώπινη ανησυχία που είναι σεβαστή και άλλο είναι η αποδοχή ότι οι λίγοι μπορούν να καταστρέψουν τους πολλούς. Αυτό δεν γίνεται», ενώ πρόσθεσε «Διαβάζουμε χθες για την Κέρκυρα όπου έχουμε φτιάξει ένα σούπερ εμβολιαστικό κέντρο και πηγαίνουν αντί για 800 άτομα την ώρα, πέντε την ώρα. Αυτό είναι καταστροφή. Είσαι η Κέρκυρα, περιμένεις να έρθουν τουρίστες από την Μ. Βρετανία και να βγεις από την πορτοκαλί λίστα, αν έχεις κρούσμα κορονοϊού στην Κέρκυρα κλείνουν όλα και δεν πας να εμβολιαστείς. Δεν το καταλαβαίνω.»

Ευθύνες για την κατάσταση

«Το ίδιο ισχύει στη Σάμο. Το γεγονός ότι η Σάμος έχει περάσει στα διεθνή μέσα ως παράδειγμα προς αποφυγή νομίζετε ότι κάνει καλό στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Σάμου; Θα έρθουν μετά από τρεις μήνες και θα λένε δεν πήγε καλά ο εμβολιασμός; Αν δεν εμβολιαστείς, τι να σου κάνει το κράτος;». Παρόλα αυτά, δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες και στη διαχείριση του εμβολιαστικού project από την ΕΕ και τα ΜΜΕ.

«Είναι προφανές ότι υπήρξε μια επικοινωνιακή διαχείριση λανθασμένη. Μια είδηση ενός ατυχούς περιστατικού που μπορεί να συνδέεται με το εμβόλιο, μπορεί και όχι, να παίζει πέντε μέρες στις ειδήσεις και όχι τα εκατομμύρια που δεν πάθανε τίποτα από το εμβόλιο, δεν παίζουν καθόλου. Υπάρχει το θέμα πώς χειρίστηκε το θέμα της AstraZeneca η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια, αλλά υπάρχει και μια φοβερή συνωμοσιολογία».

Κλείνοντας, ο υπουργός τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ώστε να καλυτερεύσουν τα πράγματα σε επίπεδο κοινότητας. «Είναι σεβαστή η ανησυχία για τα εμβόλια. Όμως σήμερα μετά από 1,5 δις εμβολιασμένων δεν μπορεί να υπάρχει η ίδια ανησυχία με αυτή που υπήρχε τον Ιανουάριο» είπε για το ζήτημα των ανήσυχων πολιτών, ενώ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων από τη διαδικασία εμβολιασμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι