ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προνόμια για εμβολιασμένους – Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης

Προνόμια για εμβολιασμένους – Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης

Σε προνόμια για τους εμβολιασμένους αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, καθώς εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αυτά και ότι ο στόχος είναι να λειτουργήσουν και ως κίνητρο για περισσότερους πολίτες. Σημαντική παράμετρος που οδηγεί την κυβέρνηση να κινείται προς τέτοια κατεύθυνση, φαίνεται να είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι, «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας». Υπενθυμίζεται ότι άνω των 18 μπορούν από τις 28 Μαΐου να κλείσουν το ραντεβού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από 7 Ιουνίου θα προσφέρονται στους άνω των 18 και τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, ενώ το AstraZeneca θα συνεχίσει να διατίθεται μόνο για τους άνω των 30. Όλοι ενήλικοι άνω των 18 που διαμένουν σε νησιά μπορούσαν να κλείσουν τα ραντεβού τους με το μονοδοσικό ήδη κάποιες μέρες νωρίτερα, στα πλαίσια της επιχείρησης “Γαλάζια Ελευθερία”.

Πάντως οι σκέψεις για προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους δεν είναι νέες για την κυβέρνηση. Τον περασμένο μήνα σε ερώτηση που είχε δεχθεί από δημοσιογράφο κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε πει πως «Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα, παρά μόνο εάν ανοίξουν στον εμβολιασμό όλες οι ηλικιακές ομάδες».

Δρομολογούνται τα προνόμια

Από τη στιγμή λοιπόν που όπως όλα δείχνουν, πλέον θα μπορούν όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν, να εμβολιάζονται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, φαίνεται να φτάνει το πλήρωμα του χρόνου για την περαιτέρω απελευθέρωση κάποιων δραστηριοτήτων για όσους έχουν λάβει τη δόση τους. Όπως τόνισε στη συνέχεια της τοποθέτησής και ο Στέλιος Πέτσας, οφείλουν να διευκολυνθούν όσοι έκαναν το εμβόλιο, ενδεχομένως με τη δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που τώρα παραμένουν κλειστοί.

Στόχος της κυβέρνησης μοιάζει να είναι και το να δοθούν κίνητρα για να εμβολιαστούν και άνθρωποι που έως τώρα διστάζουν, είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή είναι “επιρρεπείς” σε θεωρίες συνωμοσίας κατά τα λόγια του υπουργού. Μέχρι στιγμής, τα διαθέσιμα ραντεβού τυγχάνουν μεγάλης πληρότητας, καθώς και οι νέοι άνω των 18 έδειξαν μεγάλη επιθυμία να κλείσουν το ραντεβού τους από την πρώτη κι όλας μέρα.

Δεν είναι όμως ξεκάθαρο κατά πόσον αυτοί οι ρυθμοί συμμετοχής θα συνεχιστούν από μόνοι τους και μετά τον Ιούνη, κάτι που όπως φαίνεται γνωρίζει η κυβέρνηση και την απασχολεί. Τέλος, αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε 1.018 κέντρα, τα οποία έχουν πλέον αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50%, ενώ υπογράμμισε ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μας γίνεται διαθέσιμο πιο γρήγορα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι