ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επελαύνει η “Genesis” – Πλημμύρες σε Λάρισα και Κοζάνη (upd)

Επελαύνει η "Genesis" – Πλημμύρες σε Λάρισα και Κοζάνη (upd)

Άστατος θα είναι ο καιρός από σήμερα, Πέμπτη, μέχρι και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία “Genesis”. Οι βροχές θα αρχίσουν από απόψε σε πολλές περιοχές της χώρας. Προβλέπεται δε να είναι έντονες κατά τόπους και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων.

Σε πλήρη εξέλιξη τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Genesis sτην περιοχή της Λάρισας καθώς νέα χαλαζόπτωση “σάρωσε” το μεσημέρι της Πέμπτης περιοχές της επαρχίας Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ προς τον κάμπο της Κάρλας. Η έντονη βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση ήταν έντονη τις μεσημβρινές ώρες και για περίπου 50 λεπτά σε Κιλελέρ, Μελία, Νίκαια και άλλες περιοχές. Παράλληλα χτυπήθηκαν και πεδινές περιοχές του Δήμου Αγιάς, Ελευθέριο, Αμυγδαλή, Δήμητρα. Η χαλαζόπτωση προκάλεσε -για άλλη μια φορά- ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές του κάμπου της Λάρισας.

Ταυτόχρονα, σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και στην Κοζάνη. Όπως μαρτυρούν εικόνες από την πόλη, οι δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με δυσκολία. Τα βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στα οχήματά τους.

Κόκκινος συναγερμός

Την ίδια στιγμή, κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, το πιο επικίνδυνο 24ωρο αναμένεται αύριο Παρασκευή, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν κυρίως την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Θα επηρεαστούν επίσης Θεσσαλία και Σποράδες.

«Με βάση την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου, έως και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου. Η ατμοσφαιρική διαταραχή, φαίνεται να είναι σημαντική και να επηρεάζει μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα, με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες, εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια.

Αιφνίδιες πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς. Κυρίως, στη δυτική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και μέρους των νησιών του Ιονίου, αλλά και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες. Ειδικά στη Θεσσαλία, αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Για όλα αυτά, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, κατά την έκτακτη ενημέρωση.

Τί ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία

Ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα σταλεί μήνυμα από το 112, με ισχύ 24ωρου, στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία. Πρόσθεσε ακόμη: «Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση και θα πρέπει όλοι μας:

  • Να αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
  • Ποτέ και για κανέναν λόγο, να μην διασχίζουμε χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Το επαναλαμβάνουμε, για κανέναν λόγο!
  • Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών».

Από την κεντρική Ευρώπη η “Genesis”

Το κύμα κακοκαιρίας έρχεται από την κεντρική Ευρώπη. Σήμερα ο καιρός ξεκίνησε αίθριος, αλλά απόψε θα αρχίσουν οι βροχές στο Ιόνιο και η πτώση της θερμοκρασίας. Και στην Αττική όμως οι νεφώσεις θα πυκνώσουν το βράδυ και ενδέχεται να σημειωθούν καταιγίδες στο δυτικά και βόρια της περιφέρειας. Και στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν καταιγίδες με περισσότερες στη Χαλκιδική. Ο καιρός θα ξαναγίνει αμιγώς καλοκαιρινός στα μέσα της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Πιο αναλυτικά η “Genesis” θα επηρεάσει απόψε το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς τη Θράκη. Την Παρασκευή η κακοκαιρία θα επεκταθεί στη δυτική Πελοπόννησο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια. Σύμφωνα με την ΕΜΥ το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο θα επηρεαστεί η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Επίσης θα πληγεί για λίγες ώρες και η Στερεά και η ανατολική Πελοπόννησος. Το έκτακτο δελτίο δεν αναφέρεται στις επόμενες ημέρες.

Εδώ μπορείτε να δείτε την γενική πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες και εδώ την πρόγνωση ειδικά για τις βροχές που αναμένονται, επιλέγοντας την ημέρα που σας ενδιαφέρει. Το έκτακτο δελτίο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Οι άνεμοι θα είναι νοτιάδες μέχρι την Παρασκευή, που θα το γυρίσει σε βοριάδες, το Σάββατο και την Κυριακή προβλέπεται να είναι δυτικοί – βορειοδυτικοί, όπως και τη Δευτέρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι