ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Τι αποφάσισε η Πολιτική Προστασία

Κακοκαιρία "Μπάρμπαρα": Τι αποφάσισε η σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας

H Πολιτική Προστασία εκδίδει επικαιροποιημένες οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς και πολίτες για την κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”. Η νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας και μέχρι τις πρωινές ώρες αύριο.

Την ίδια στιγμή η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” θα παρουσιάσει επιδείνωση με ισχυρές χιονοπτώσεις και παγετό κυρίως στην βόρεια Αττική καθώς και σε Μαγνησία, Ανατολική Θεσσαλία συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε: Πρώτον, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από σήμερα στις 20:00 και μέχρι νεωτέρας διακόπτεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Δεύτερον, αύριο 7 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα προσέλθουν στις υπηρεσίες τους στις 10:00 το πρωί στην Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σχετική ανακοίνωση έχει ήδη εκδοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τρίτον, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αύριο 7 Φεβρουαρίου τα καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, θα μπορούν να είναι ανοικτά από τις 11:00 το πρωί. Επίσης, απαγορεύεται η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι τις 11.00 π.μ.

Επίσης επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά

Προηγουμένως, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι τα σχολεία στη Βόρεια και στη Βορειοανατολική Αττική θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη 7/2, την ώρα που η κακοκαιρία Μπάρμπαρα συνεχίζει την επέλασή της σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

Συγκεκριμένα τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν έπειτα και από εισήγηση των Δημάρχων: Στην Ανατολική Αττική, πλην των Δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας -Βάρης- Βουλιαγμένης όπου θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο μετά από αίτημα των δήμων σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό θα λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Στην Δυτική Αττική θα είναι κλειστά πλην του Δήμου Μεγαρέων όπου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών θα παραμείνουν σε όλους τους δήμους κλειστά (Συγκεκριμένα στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Πεύκης -Λυκόβρυσης, Ηρακλείου).

Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους λειτουργούν κανονικά. Στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Περάματος. Από το δήμο Κερατσινίου λειτουργούν όλα εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά: Δημοτικά 3ο/6ο/12ο/23ο, Γυμνάσια 1ο/2ο/4ο, καθώς και τα Λύκεια 1ο/2ο/3ο και το ΕΠΑΛ.

Στο δήμο Κορυδαλλού θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από τα παρακάτω: Δημοτικά 9ο/ 10ο/ 5ο /12ο, Νηπιαγωγείο 3ο/7ο /8ο / 18ο / 19ο /21ο, Γυμνάσιο 4ο / 5ο. Στον Δυτικό Τομέα θα λειτουργήσουν όλα κανονικά εκτός. Στο δήμο Χαϊδαρίου που θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά: Όλα στην περιοχή του Δάσους, όλα στην περιοχή του Δαφνιού, 1ο Λύκειο, 1ο Γυμνάσιο. Σε όλες τις παραπάνω περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν σχολεία συμφωνήθηκε να παραμείνουν κλειστές και οι λαϊκές αγορές.

Οι προβλέψεις για την “Μπάρμπαρα”

Η κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”, μετά την πρόσκαιρη ύφεση, επανέρχεται από το απόγευμα. Η κακοκαιρία παρέλυσε την πρωτεύουσα, καθώς οι χιονοπτώσεις από τα χαράματα μέσα σε δύο ώρες πύκνωσαν πολύ. Ο καιρός εν συνεχεία “άνοιξε” σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και σε αυτές αναμένεται να λιώσουν τα χιόνια, όμως η νέα πρόγνωση της ΕΜΥ προβλέπει νέα χιόνια το απόγευμα και το βράδυ. Η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας που ήταν  κλειστή μέχρι τα Οινόφυτα και στα δύο ρεύματα από χτες το βράδυ, άνοιξε, όπως και η Αττική Οδός, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν διαρκώς προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους.

Το πρωί διακόπηκαν τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αλλά το μεσημέρι η σύνδεση αποκαταστάθηκε. Παράλληλα έκλεισε το πρωί για αρκετή ώρα η Κατεχάκη και η έξοδος για Καρέα-Καισαριανή στη δυτική περιφερειακή Υμηττού που άνοιξε γύρω στις 8 π.μ. Κλειστή παραμένει η Βουλή, όπου θα συζητείτο σήμερα το θέμα του “κόμματος Κασιδιάρη”. Υπενθυμίζεται ότι τα δικαστήρια λόγω της κακοκαιρίας δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα ούτε αύριο στην Αττική, στην Εύβοια και στη Βοιωτία. Ισχύει στο μέτρο του εφικτού η τηλεργασία στο δημόσιο και κατά περίπτωση στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία είναι κλειστά σε πολλές περιφέρειες και ότι κλειστά παραμένουν ακόμα και τα εμπορικά καταστήματα στα βόρεια και βορειοανατολικά του νομού Αττικής και στα προάστια της Αθήνας με εξαίρεση τα βενζινάδικα, τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία, που θα κλείσουν κι αυτά στις 18:00. Για την αυριανή λειτουργία ή μη των σχολείων, θα εκδοθεί ανακοίνωση αργότερα, μετά την εκτίμηση των δεδομένων από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Νέο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Το μεσημέρι εκδόθηκε νέο δελτίο της ΕΜΥ το οποίο αναφέρει τα εξής:

1) Σήμερα Δευτέρα (06/02/2023) οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται στην ανατολική χώρα και νότια χώρα θα συνεχιστούν και από αργά το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

2) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές από το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης (07/02/2023) κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Θα χιονίσει εκ νέου και για λίγο το απόγευμα της Τρίτης. Κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Κλειστά τα καταστήματα στα βόρεια προάστια

Στις περιοχές που δεν λειτουργούν τα καταστήματα περιλαμβάνεται ο Άγιος Στέφανος, η Άνοιξη, η Σταμάτα, η Δροσιά, η Παλλήνη, τα Σπάτα, το Κορωπί, το  Μαρκόπουλο, ο Γέρακας, η Κηφισιά, η Εκάλη, οι Θρακομακεδόνες, οι Αχαρνές, η Λυκόβρυση, το Κεφαλάρι, αλλά και η Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, η Πεντέλη,η Νέα Ερυθραία, η Βαρυμπόμπη, η Μεταμόρφωση, το Τατόι, η Πεύκη, το Ηράκλειο, ο Χολαργός, καθώς και οι περιοχές Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικού, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας.

Η κυκλοφορία, εκτός από την Εθνική Οδό Αθηνών  -Λαμίας, έχει επίσης διακοπεί για όλα τα οχήματα, είτε έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες είτε όχι, στις εξής οδούς: από την Χαλκίδα προς την Εθνική Οδό και ειδικότερα από τη 2η χιλιομετρική θέση της περιφερειακής οδού από Χαλκίδα προς Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας / Αυτοκινητόδρομος Α-11 (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας), από την Αυλίδα προς  Εθνική Οδό μέσω της Εθνικής Οδού Σχηματαρίου –Χαλκίδας / Αυτοκινητόδρομος Α-11, από Χαλκίδα από την 1η χιλιομετρική θέση της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Θηβών (διασταύρωση Δροσιάς), από την Αυλίδα προς την Εθνική, μέσω της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Θηβών και στη Εθνική Οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας από την αρχή της έως την 11η χιλιομετρική θέση.

Η Περιφέρεια Αττικής έκλεισε λίγο μετά τις 07.00 το πρωί της Δευτέρας και την Λεωφόρο Κατεχάκη προκειμένου να ρίξει αλάτι στον δρόμο. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, η λεωφόρος Κατεχάκη θα μείνει κλειστή για περίπου μία ώρα και ζητείται κατανόηση από τους οδηγούς. Λόγω της κακοκαιρίας η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε την διακοπή των δρομολογίων του μετρό προς και από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό που βρίσκεται στον σταθμό “Δουκίσσης Πλακεντίας”. Στην Αθήνα έχουν σταματήσει πολλά δρομολόγια τρόλεϊ και λεωφορείων και μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 11175 για να ενημερώνεστε ως προς τις γραμμές που έχουν σταματήσει ή λειτουργούν μερικώς, μέχρι ένα σημείο.

Στο Ρέθυμνο οικογένεια εγκλωβίστηκε μέσα στο ΙΧ της στα χιόνια και απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική. Στη νότια Εύβοια το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα και σημειώνονται πολλά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση στα  χωριά του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων αλλά και στην Βόρεια Εύβοια, όπου μάλιστα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι έντασης μέχρι και 10 Μποφόρ.

Τα χωριά που δεν έχουν ρεύμα στην κεντρική Εύβοια είναι η Καμαρίτσα, Καστέλα, Κοντοδεσπότι, Άκρες, Μαρκάτες, Παγώντας και Κυπαρίσσι. Το πρόβλημα είναι οξύ γιατί λόγω πτώσης δένδρων έχει διακοπεί η κυκλοφορία και δεν μπορούν να μεταβούν ούτε συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ ενώ γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν όπως-όπως γεννήτριες. Έκλεισε και η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας. Στην Κρήτη ακυρώθηκαν δρομολόγια των ΚΤΕΛ στη γραμμή Ρεθύμνου-Χανίων.

Ο μετεωρολόγος Κλεαρχος Μαρουσάκης αναμένει πυκνές χιονοπτώσεις απόψε και ύφεση των φαινομένων από αύριο. Όπως γράφει σε πρωινή του ανάρτηση, «τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν λίγο για το νομό Αττικής δείχνουν ότι θα κορυφωθεί αυτή η χιονοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που σε συνδυασμό με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγούν και σε αξιόλογες χιονοστρώσεις τοπικά μεγάλου πάχους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι