Μετά τα χιόνια ο παγετός – Και ο στρατός στη μάχη με την κακοκαιρία “Μήδεια” – (upd)

Ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας

Η Μήδεια σάρωσε από τα ξημερώματα ολόκληρη Αττική, καλύπτοντας με χιόνια ακόμα και το κέντρο της Αθήνας, καθώς και παραθαλάσσιες περιοχές. Η σφοδρή χιονόπτωση έφερε όμως και προβλήματα κυρίως στα βόρεια τμήματα του Λεκανοπεδίου.

Τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και η Περιφέρειας Αττικής απηύθυναν ισχυρές συστάσεις στους κατοίκους να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις σε όλη την Αττική. Ανάλογη σύσταση έκανε και ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η κατάσταση απόψε δυσκολεύει περισσότερο καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναμένεται ισχυρός παγετός σε μεγάλο μέρος της χώρας, έως το πρωί της Τετάρτης. Στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας την Τετάρτη θα επικρατήσει ολικός παγετός. Σημειώνεται μάλιστα ότι σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής, θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.

Πολλά προβλήματα από τη Μήδεια

Το βράδυ της Τρίτης, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η εν λόγω κήρυξη γίνεται με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα μήνα, δηλαδή έως και τις 15 Μαρτίου 2021.

Πολλές περιοχές είναι ήδη από τη Δευτέρα χωρίς ρεύμα, κυρίως στα Βόρεια Προάστεια της Αττικής (Δροσιά, Εκάλη, Αγ.Στέφανο, Άνοιξη, Παπάγου και τμήματα στην Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία) και για τον λόγο αυτόν η ΔΕΔΔΗΕ φέρνει ενισχύσεις από άλλες Περιφέρειες για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Έτσι, στους 400 τεχνικούς της Αττικής προστίθενται άλλα 60 άτομα που έρχονται από τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Στη μάχη ρίχνεται και ο στρατός και ήδη ξεκίνησαν δέκα συνεργεία του, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, τις ενέργειες για να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στην Αττική, που έχει βυθίσει στο σκοτάδι συνολικά 29 γειτονιές. Οι εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση που έχουν προκληθεί κυρίως από πτώσεις δέντρων και η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στις, μεγάλης και πρωτόγνωρης έκτασης, ζημιές οδήγησαν την Κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία.

Ενδεικτικό της κατάστασης, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών είναι ότι, εξαιτίας της πρωτοφανούς διάρκειας και όγκου της χιονόπτωσης, έχουν σημειωθεί μόνο σήμερα 237 πτώσεις δέντρων και κλαδιών που επηρεάζουν το δίκτυο, με 718 βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση. Αυτή τη στιγμή, 58 βλάβες στη μέση τάση έχουν βυθίσει 29 γειτονιές στο σκοτάδι. Το κυριότερο πρόβλημα αφορά στην προσβασιμότητα των συνεργείων, λόγω των δυσπρόσιτου των περιοχών εξαιτίας του πυκνού χιονιού.

Η αποστολή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δένδρα και να ανοίξουν τους δρόμους, ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους. Για το σκοπό αυτό, από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ δόθηκαν ακριβή στοιχεία και λίστα με τα σημεία που είναι οι βλάβες.

Που είναι κλειστή η Εθνική

Το απόγευμα, διακόπηκε, λόγω πτώσης δένδρου, η κυκλοφορία των οχημάτων, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, και στα δύο ρεύματα, από την Ακαδημίας μέχρι την Βασιλίσσης Αμαλίας. Εν τω μεταξύ, έγινε άρση της απαγόρευσης της κίνησης των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Αττική Οδό, η οποία είχε επιβληθεί πριν μερικές ώρες.

Εντωμεταξύ, παρατείνεται μέχρι τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, στο τμήμα της Αττικής, η οποία αρχικά είχε αποφασιστεί να μείνει κλειστή μέχρι σήμερα στις 19.00 το βράδυ. Ωστόσο, λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων στην Αττική, αποφασίστηκε ότι δεν είναι ασφαλής η κίνηση των οχημάτων στο τμήμα αυτό, οπότε θα παραμείνει κλειστή, τουλάχιστον μέχρι τις 07.00 το πρωί, στο τμήμα από τη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι τα όρια της Βοιωτίας. Σημειώνεται ότι από την Βοιωτία και έπειτα η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά.

Πως θα κινηθούν αύριο τα λεωφορεία

Συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τις θυγατρικές εταιρείες ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, ώστε να αποκατασταθεί, εκεί που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, η αυριανή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ, εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων σε όλο το δίκτυο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσα δρομολόγια επιτρέψουν οι συνθήκες να γίνουν, θα ξεκινήσουν μετά τις 7 το πρωί, αφού είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο σχεδιασμός είναι να δοθεί προτεραιότητα στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες. Προσπάθειες καταβάλλονται και για τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν οχήματα στους κεντρικούς άξονες των βορείων, νοτίων και δυτικών προαστίων. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά προάστια. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στη διάρκεια της αυριανής ημέρας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε, και αύριο Τετάρτη, να λειτουργήσει το τμήμα της γραμμής 1 του μετρό Πειραιάς-Νέα Ιωνία. Ταυτόχρονα επιδίωξη είναι να τεθεί σε λειτουργία και το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Κηφισιά, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό. Πρίν από λίγο πάντως, έγινε γνωστό ότι τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού έφτασαν μέχρι τον σταθμό Ειρήνη! Οι γραμμές 2 και 3 του μετρό θα λειτουργούν κανονικά, όπως και σήμερα, εκτός από το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Τέλος, κανονικά θα διεξάγονται τα δρομολόγια του τραμ σε ολόκληρο το δίκτυο του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι