Τι να κάνουν όσοι συζούν με ευπαθείς

Τι να κάνουν όσοι συζούν με ευπαθείς

Τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ανακοίνωσαν προ δέκα ημερών όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στα γηροκομεία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς τροφίμους, και πολλά από τα μέτρα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και σε όσους συγκατοικούν με ευπαθείς ομάδες δηλαδή ζουν στο ίδιο σπίτι με ευάλωτο ή έχουν συχνή επαφή με αυτόν.

Δυστυχώς τα 40 κρούσματα που διαπιστώθηκαν χθες σε γηροκομείο της Αθήνας (ήδη 30 από τους ηλικιωμένους διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία παρότι δεν έχουν όλοι συμπτώματα προς το παρόν), δείχνουν πως είτε τα μέτρα αυτά δεν τηρούνται είτε δεν επαρκούν όταν το περιβάλλον μιας πόλης είναι τόσο επιβαρυμένο όπως της Αθήνας.

Μάλιστα πριν από έναν μήνα το γηροκομείο αυτό είχε ελεγχθεί και δεν υπήρχε κανένα κρούσμα. Οι συγγενείς των τροφίμων απαγορεύεται να τους επισκεφθούν ούτως ή άλλως εδώ και  δύο μήνες και είναι βέβαιο ότι ο ιός και σε αυτή την περίπτωση μεταδόθηκε από εργαζόμενο. Όπως ανέφερε ο ΕΟΔΥ κάποιοι εργαζόμενοι νοσούν εδώ και ένα δεκαπενθήμερο!

Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου πέραν των ήδη ληφθέντων μέτρων, από σήμερα αναστέλλεται πλήρως η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού. Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.),  θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό.

Πιο συχνοί έλεγχοι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδος, Στέλιος Προσαλίκας,  επεσήμανε ότι «όταν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή τότε πρέπει να γίνονται έλεγχοι στις δομές αυτές κάθε εβδομάδα ή κάθε 15νθήμερο. Αν εν προκειμένω είχε γίνει έλεγχος στις 15 Σεπτεμβρίου τότε δεν θα είχαμε τώρα  τόσο πολλά κρυσματα και θα είχαμε προλάβει τέτοιου είδους καταστάσεις». Δυστυχώς οι περισσότεροι τρόφιμοι είναι και κατακεκλιμένοι.

Στα γηροκομεία, παρότι “έγκλειστοι” οι ηλικιωμένοι, δεν βρίσκονται σε απρόσβλητο φρούριο γιατί δεν παύουν να ειναι απολύτως άοπλοι απέναντι σε φορέα νοσηλευτή, γιατρό, καθαρίστρια, μαγείρισσα ή π.χ. στον υδραυλικό που πάει στην κλινική για μια επισκευή.

Και για όσους ζουν με ευπαθή

Τα κατωτέρω μέτρα που ειχαν ανακοινωθεί προ δεκαημέρου είναι σημαντικό να λαμβάνονται και από όσους συγκατοικούν ή αναγκαστικά συγχρωτίζονται συχνά με ηλικιωμένους ή με άτομα ευπαθή για άλλους λόγους. Τα μέτρα αυτά είναι χρήσιμα αν στο περιβάλλον μας είναι κάποιος ανοσοκατεσταλμένος, αν έχει αυτοάνοσο νόσημα, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, υπέρταση ή διαβήτη ή είναι απλώς παχύς. Τα παχύσαρκα άτομα ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ακόμα κι αν δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Στους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας συνιστάται αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως επισκέψεων ή υποδοχή επισκεπτών κατ’ οίκον και μετάθεση στο μέλλον όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια, γάμους, βαφτίσεις κλπ).

Οι διευθυντές των οίκων θα πρέπει να αναβάλουν όλες τις μη αναγκαίες άδειες του προσωπικού, χωρίς όμως και να τους εξουθενώσουν επαγγελματικά, φροντίζοντας για τον ορθό καταμερισμό της εργασίας.

Θα πρέπει όλοι να φέρουν μάσκα διαρκώς στους χώρους του ιδρύματος.

Άδειες – Ταξίδια

Σε περίπτωση απουσίας με άδεια, πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά τεστ με τη μέθοδο PCR τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την επάνοδό τους στην εργασία και παράδοση του αποτελέσματος στον υπεύθυνο της δομής κατά την ημέρα επιστροφής του εργαζομένου.

Εκεί όπου δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός του εργαζομένου με άτομα που έρχονται από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν υποβληθεί σε εξέταση για τον κορονοϊό και ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αρνητικά.

Η οδηγία προς τους εργαζομένους είναι να αποφεύγονται ταξίδια στο εξωτερικό, ειδικά σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες και να εξετάζεται η δυνατότητα χρονικής μετάθεσης των ήδη προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

Αποφυγή μέσων μεταφοράς, χώρων συγχρωτισμού

Επίσης πρέπει να περιορίσουν την παρουσία τους σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως σε αποδυτήρια, λουτρά, χώρους εστίασης, κλπ, με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού  και την τήρηση του κριτηρίου της ασφαλούς απόστασης.

Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και καταρροή.

Πρέπει να μην απασχολούνται στο γηροκομείο άτομα που κάνουν και δεύτερη εργασία. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν (π.χ. γιατρός ή υδραυλικός),  στον έτερο χώρο εργασίας θα πρέπει να τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα/οδηγίες ασφάλειας, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιούν ΙΧ.

Αν είχαν ύποπτη επαφή

Εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας), είναι απολύτως αναγκαίο να τηρήσουν τις εξής οδηγίες:

  • Να ενημερώσουν άμεσα το χώρο εργασίας τους.
  • Να παρακολουθείται η υγεία τους (με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας καθ΄όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
  • Να διαμένουν σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνον από τους  ίδιους και να τηρούν 2 μέτρα απόσταση από τους άλλους.
  • Να μην μετακινούνται σε διάφορα δωμάτια αν είναι δυνατόν. Να αερίζονται καλά οι κοινόχρηστοι χώροι. Όταν βγαίνουν από το δωμάτιο να φορούν μάσκα ακόμα κι αν δεν υπάρχει άλλος στα έξω δωμάτια.
  • Όσοι έρχονται σε επαφή με ύποπτο κρούσμα πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους αν ήρθαν σε επαφή με το άτομο,  αλλά ανεξαρτήτως αυτού να τα πλένουν καλά πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού).
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες και σεντόνια, τα οποία, μετά από σχολαστικό πλύσιμο, επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και, στη συνέχεια, απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι