ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μια φτωχή μουσουλμάνα από τον Έβρο πτυχιούχος νομικής

Μια φτωχή μουσουλμάνα από τον Έβρο πτυχιούχος νομικής, Μελαχροινή Μαρτίδου

Ιδιαίτερη στιγμή συγκίνησης και επιβράβευσης μιας προσπάθειας που στηρίχθηκε από τον βιοπαλαιστή πατέρα και την οικογένειά της στις Φέρες Έβρου ήταν η πρόσφατη ορκωμοσία της 25χρονης Ζεϊνέπ Ραμαντάν, που είναι πλέον πτυχιούχος Νομικής Θράκης. Και κυρίως γιατί τα κορίτσια της μουσουλμανικής μειονότητας αντιμετωπίζουν και λόγω σαρίας διακρίσεις φύλλου, αλλά και μια πραγματικότητα που δεν είναι ανθηρή, ακολουθώντας ένα άλλο πρότυπο παιδείας των… ερμαφρόδιτων μειονοτικών σχολείων.

Όσα κορίτσια, λόγω ευρύτητας αντιλήψεων της οικογένειας τους, κάνουν την υπέρβαση τους και βρεθούν στην δημόσια εκπαίδευση του ελληνικού κράτους, ξεπερνώντας σκοπέλους, ιδιαιτερότητες, φοβίες, νοοτροπίες, κοινωνικό περίγυρο, μπορούν να ανελιχθούν επιστημονικά. Τα παραδείγματα, αν και λίγα, είναι εξαιρετικά.

Έτσι η ορκωμοσία της Ζεϊνέπ Ραμαντάν ανάμεσα σε 120 νέους πτυχιούχους της Νομικής Θράκης, επισφράγισε την θέληση της να γίνει μια εξαιρετική ποινικολόγος για να προσφέρει στήριξη στην πιο συντηρητική κοινωνία των μουσουλμάνων της Θράκης που, μπορεί να έχουν την δική τους θρησκεία, γλώσσα και ταυτότητα αυτοπροσδιορισμού, αλλά εστερνίζονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής στην Ελλάδα, μετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες ως ισότιμοι πολίτες, απαξιώνοντας τα κατά καιρούς κελεύσματα της Τουρκίας.

Η Ζεϊνέπ Ραμαντάν είχε την τύχη να μεγαλώσει σε περιβάλλον που αναγνώρισε το έργο του πατέρα της, ως προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ελλήνων Μουσουλμάνων και να δει συναντήσεις με επιφανείς της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης, της επιχειρηματικότητας. Είχε την τύχη να μετέχει σε παραδόσεις, μεβλήτ, κοράν κουρουσού (θρησκευτικού ισλαμικού κατηχητικού) και να βάλει τον πήχη των ονείρων και των στόχων της υψηλά.

Μπόρεσε να αποτελέσει σύγχρονο παράδειγμα στην κοινωνία των μουσουλμάνων, των νέων κοριτσιών σε μικρούς οικισμούς που διεκδικούν την ζωή, αποκτώντας επιστημονικά εφόδια, πρωτοπορώντας, κόντρα σε κατεστημένα που περιχαρακώνουν την γυναίκα μόνο μέσα στον γάμο, την πολυτεκνία, τον άντρα αφέντη…

Μουμιν Σεντατ ο σύζυγος της Ζεινεπ που ανηρτησε ένα πολύ τρυφερό κείμενο για την γυναίκα της ζωής του δηλώνοντας αιώνια αγάπη και στήριξη.Ο γάμος τους ειχε γίνει υπαίθρια με μεγάλο γλεντι τον Αύγουστο του 2020.

Η επιβεβαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας

Έτσι η συμμετοχή της στην πρόσφατη ορκωμοσία, ήταν η επιβεβαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας που την χάρηκαν και οι γονείς, οι συγγενείς που σύσσωμοι βρέθηκαν για πρώτη φορά στο εντυπωσιακό κτήριο της Νομικής Σχολής Θράκης, στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.

Να γιορτάσουν το πτυχίο του δικού τους ανθρώπου, να αναγνωρίσουν την προσπάθεια της ως συνεπούς φοιτήτριας, παρά τις δυσκολίες της γλώσσας να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές στον απαιτούμενο χρόνο, δίχως παρατάσεις και να ξεκινήσει τη διαδρομή της με το άνοιγμα γραφείου στην Αλεξανδρούπολη.

Να γιορτάσουν το χτίσιμο του στόχου της, μιας καριέρας ποινικολόγου, αντιμετώπισης της παραβατικότητας, υποστήριξης ανθρώπων που χρειάζονται νομικές υπηρεσίες, κατανόηση, εξειδικευμένη γνώση. Κι όλα αυτά με το χρόνο που θα απαιτηθεί.

Όπως λέει η ίδια η πτυχιούχος Νομικής, ευχαριστεί τον πατέρα της Ερσίν Ραμαντάν για την στήριξη όλα αυτά τα χρόνια και την προοδευτική μάτια του, την αγάπη της μητέρας της, αλλά και τον σύζυγό της Μουμίν Σεντάτ για την κατανόηση και το μοίρασμα στην ολοκλήρωση της προσπάθειας της. Οι δρόμοι της να είναι ανοικτοί, θα προσθέταμε εμείς!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι