ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως πάσχετε από ανυπταφοβία;

Μήπως πάσχετε από ανυπταφοβία;, Μαρία Καλοπούλου

Η “ανυπταφοβία” είναι ο φόβος του να είσαι ελεύθερος ή χωρίς σύντροφο. Αυτή η πίεση αυξάνεται σε μια κοινωνία που σπρώχνει προς ρομαντικούς μύθους.

Ο όρος “ανυπταφοβία” αναφέρεται στη δυσφορία και τον παράλογο φόβο να μείνετε ελεύθεροι ή να μην είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια συναισθηματική σχέση με κανέναν. Όπως και άλλες συγκεκριμένες φοβίες, χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα άγχους, ακόμη και κρίσεις πανικού. Επιπλέον, έχει συνέπειες στον τρόπο συσχέτισης.

Όσοι βρίσκονται σε μία τέτοια κατάσταση δυσκολεύονται να δημιουργήσουν υγιείς δεσμούς, αφού καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουν μια σχέση με κάποιον, ακόμα κι αν δεν είναι υγιής σχέση. Τείνουν επίσης να αυτο-σαμποτάρουν στις προσπάθειές τους να επιτύχουν μια δέσμευση. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις να είσαι ζευγάρι ή να ξεκινήσεις μια σχέση. Ωστόσο, όταν αυτό γίνεται ένας μοναδικός στόχος και η μη εκπλήρωσή του αμαυρώνει κάθε άλλη επιτυχία που έχει επιτευχθεί ή επιβραδύνει άλλα έργα, τότε γίνεται πρόβλημα.

Business woman is depressed. She felt stressed and alone in the house.

Τα κύρια συμπτώματα:

  • Φόβος για το να μείνεις μόνος και χωρίς σύντροφο.
  • Μοτίβα αρνητικών σκέψεων. Για παράδειγμα, το να πιστεύεις ότι το μόνο που χρειάζεται για να είσαι ευτυχισμένος είναι να είσαι σε μια σχέση, σκέψεις κατωτερότητας όπως “είμαι άχρηστος, οπότε κανείς δεν μπορεί να με αγαπήσει”, μεταξύ άλλων.
  • Το άτομο αισθάνεται ανίκανο να είναι μόνο του, γι’ αυτό είναι σύνηθες να τον/την βρίσκουμε πάντα σε ζευγάρι, να “πηδά” από τη μια σχέση στην άλλη. Οι περίοδοι αγαμίας τους είναι πολύ σύντομες.
  • Αρνητικά συναισθήματα -όπως δυσαρέσκεια ή φθόνος- προς άλλους ανθρώπους.
  • Επικίνδυνες συμπεριφορές γύρω από τη σεξουαλικότητα ως μέσον απόκτησης συντρόφου, αντί για απόλαυση.

Είναι ανυπταφοβία όταν η επιθυμία για σύντροφο μεταφράζεται σε φόβο να είσαι μόνος. Ωστόσο, είναι φόβος που επηρεάζει τομείς ζωής, όπως τον προσωπικό, την οικογένεια και την εργασία.

Τι προκαλεί την ανυπταφοβία: Όπως οι περισσότερες ασθένειες, δεν είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς μία μόνο αιτία. Δηλαδή, το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη.

Στην περίπτωση της ανυπταφοβίας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το τεράστιο βάρος της κοινωνικής συνιστώσας με την πίεση να είμαστε σε ζευγάρι, με τις εντολές και τα ιδανικά για την οικογένεια και την αγάπη.

Ο φόβος του να είναι χωρίς σύντροφο μπορεί να οδηγήσει το άτομο να υπομείνει τοξικούς δεσμούς. Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, οι οποίες κρίνονται όταν είναι μόνες ή όταν δεν ασχολούνται με τον γάμο ή τη μητρότητα, κάτι γίνεται συνώνυμο με την επιτυχία, η οποία δημιουργεί πίεση για την επίτευξή της.

Ωστόσο, οι υποθέσεις υποδηλώνουν ότι η ύπαρξη ανασφαλούς προσκόλλησης και ο φόβος της απόρριψης παίζουν επίσης ρόλο σε αυτή τη φοβία.

Πιθανές επιπτώσεις και συνέπειες:

Όπως κάθε φοβία, η ανυπταφοβία προκαλεί άγχος και δυσφορία. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματά της έχει να κάνει με την ποιότητα των σχέσεων. Ο φόβος να μην έχουν σύντροφο είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να υπομείνουν τοξικές σχέσεις για να μην μείνουν μόνοι. Μπορεί να αρχίσουν να δικαιολογούν καταχρηστικές καταστάσεις, κακομεταχείριση, επιθετικότητα ή βία. Η συναισθηματική τους εξάρτηση τους κάνει ευάλωτους.

Από την άλλη πλευρά, οι φοβίες έχουν συχνά συν-νοσηρότητα με άλλες διαταραχές όπως οι ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές. Έτσι, πολλά άτομα με ανυπταφοβία μπορεί να αναπτύξουν συναισθήματα δυσπιστίας και ανασφάλειας, σε σημείο να θέλουν να ελέγχουν κάθε κίνηση του συντρόφου τους.

Ομοίως, μόλις μπουν σε μια σχέση, αυτά τα άτομα βιώνουν έναν επίμονο και ανεξέλεγκτο φόβο εγκατάλειψης. Έτσι, όχι μόνο δεν μπορούν να απολαύσουν την πολυπόθητη σχέση τους, αλλά η ανασφάλειά τους αρχίζει να προκαλεί συγκρούσεις. Έτσι γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όταν η κατάσταση γίνει αβάσταχτη για τον άλλον, ο άλλος θα τους αφήσει.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ανυπταφοβία είναι απλώς μια φοβία. Δεν έχει να κάνει με φαλλοκρατικές ή ελεγκτικές συμπεριφορές που έχουν ορισμένα άτομα στις σχέσεις τους.

Θεραπεία για την ανυπταφοβία:

Είναι πάντα σημαντικό να έχετε ψυχολογική βοήθεια σε περίπτωση που πάσχετε από κάθε είδους φοβία. Μπορεί κανείς να προσεγγίσει μια φοβία από διαφορετικά σημεία.

Ένα από αυτά είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, που προσφέρει πληροφορίες για υγιείς σχέσεις, ρομαντικούς μύθους αγάπης, φοβίες, μεταξύ άλλων θεμάτων που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να καταλάβει τι του/της συμβαίνει. Με αυτή την έννοια, με γνωστικούς όρους, επιδιώκει να συνεργαστεί με το άτομο σε εκείνες τις αρνητικές σκέψεις που λειτουργούν ως καθοριστικά πρότυπα και στη συνέχεια επηρεάζουν και καθορίζουν τις συμπεριφορές του.

Προχωρώντας λίγο πιο πέρα στη θεραπεία, το άτομο πρέπει να περάσει στη δράση, με απλές ασκήσεις για να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί προσπαθούν να τους κάνουν να συνδεθούν με ευχάριστες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μόνοι τους.

Θα είναι επίσης σημαντικό να εργαστείτε για την αυτοεκτίμηση. Αυτό γίνεται για να μπορέσει το άτομο να ανακτήσει την αυτοεκτίμησή του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του σε σχέση με τους άλλους.

Τι πρέπει να θυμάστε: Μια υγιής σχέση επιτρέπει στα μέλη της να αναπτυχθούν και να ενδυναμωθούν. Επομένως, πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης στο οποίο θα χτιστεί ένας δεσμός. Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει οι άνθρωποι να αλληλοσυμπληρώνονται. Όμως, η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση προωθεί μόνο την εξάρτηση και την ανάγκη του άλλου.


 

Σε συνεργασία με το womanidol 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version