ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να ξεπεράσουμε το φόβο του έρωτα

Πώς να ξεπεράσουμε το φόβο του έρωτα;, ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο φόβος είναι περίεργο πράγμα. Ο φόβος για παράδειγμα όταν απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα είναι πολύ κατανοητός. Και είναι εκεί για να μας αναγκάσει να δράσουμε. Όταν πρόκειται για σχέσεις, ο φόβος είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Αλλά είναι εξίσου υπαρκτός! Αν νιώθετε ότι φοβάστε την αγάπη, δείτε τους δύο βασικούς παράγοντες που σας κρατούν μακριά της.

Όταν βρίσκεστε σε μια τρομακτική κατάσταση – ας πούμε ότι βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια… αρκούδα – είναι εύκολο να καταλάβετε τι αισθάνεστε. Φοβάστε. Και, ξέρετε ότι αυτό που προκαλεί τον φόβο είναι μια πολύ σαφής απειλή για τη σωματική σας ακεραιότητα. Ο φόβος έχει ένα σκοπό – να σας κρατήσει ασφαλείς. Θέλεις να ξεφύγεις από αυτήν την αρκούδα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και ο φόβος σε αναγκάζει να αναλάβεις δράση.

Αλλά τι γίνεται με τις σχέσεις; Δεν ιδρώνεις ακριβώς, ούτε φοβάσαι για τη ζωή σου. Μάλλον δεν έχεις και τόσο ισχυρή σωματική απόκριση. Όμως, ο φόβος είναι εξίσου έγκυρος. Διαπιστώσαμε, ότι οι φόβοι στη σχέση (μερικοί τον αποκαλούν «φόβο οικειότητας») τείνουν να έχουν δύο γεύσεις. Και οι δύο εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: να σας κρατήσουν ασφαλείς. Δυστυχώς, σας εμποδίζουν επίσης να έχετε μια στενή σχέση αγάπης.

1. Φόβος της εγκατάλειψης

Αυτό είναι γνωστό στους περισσότερους ανθρώπους. Το να είσαι σε μια δεσμευτική σχέση αγάπης συνεπάγεται ανάληψη κινδύνων. Η πλήρης γνώση του άλλου και η δημιουργία οικειότητας, απαιτεί ευαλωτότητα. Είναι μια πολύ τρομακτική υπόθεση – ότι μπορείς να αφήσεις κάποιον να μπει στην καρδιά σου μόνο και μόνο για να μην πετύχει η σχέση. Από τη στιγμή που δεσμεύεσαι με κάποιον και μοιράζεσαι αγάπη μαζί του, ανοίγεις και τον εαυτό σου στον κίνδυνο να σε εγκαταλείψουν.

Η απειλή εδώ είναι ξεκάθαρη: είναι ο πόνος της «ραγισμένης καρδιάς». Αυτή η απειλή είναι ιδιαίτερα τρομακτική, αν αναζητάτε την “πραγματική συμφωνία” εδώ και πολύ καιρό και δεν αντέχετε τη σκέψη ότι άλλη μία σχέση δεν λειτουργεί. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο φόβος σας κρατά ασφαλείς — αν δεν πλησιάσετε πολύ κοντά, δεν υπάρχει τίποτα να φοβάστε (ή έτσι λέμε στον εαυτό μας).

2. Φόβος “πνιγμού”

Όσο και αν θέλετε πραγματικά μια μόνιμη σχέση αγάπης, ένα μέρος σας μπορεί να φοβάται ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας σχέσης θα αφαιρέσει την ελευθερία σας. Η κοινή νοοτροπία του «άλλου μισού» οδηγεί σε φόβους σχετικά με τη σύναψη μιας σχέσης – υποδηλώνοντας ότι ο καθένας μας είναι κατά κάποιο τρόπο ατελής μέχρι να βρούμε ένα σύντροφο, μπορεί να νιώθουμε ότι πρέπει να κάνουμε πολλούς συμβιβασμούς.

Το να είσαι ελεύθερος/η σημαίνει ότι μπορείς να αποφασίσεις τι θα κάνεις με τον χρόνο σου και ποιες είναι οι προτεραιότητές σου. Η προοπτική μιας στενής σχέσης παρουσιάζει ένα άλλο είδος απειλής: Την πιθανή απώλεια της ατομικότητας, της αυτονομίας και του προσωπικού χώρου.

Ο φόβος της εγκατάλειψης και του περιορισμού της ελευθερίας εμφανίζεται με πολλούς τρόπους. Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι πολύ επιλεκτικοί για έναν σύντροφο ή παρακολουθούν ολόκληρη τη διαδικασία γνωριμιών συνολικά. Άλλοι δημιουργούν περιττές προσδοκίες για σχέσεις ή προκαλούν ακούσια ένταση σε μια σχέση όταν μπαίνουν σε αυτή.

Και εδώ είναι το λάκτισμα: Αυτοί οι δύο φόβοι τείνουν να μας κυριεύουν ταυτόχρονα. Θέλουμε ειλικρινά μια σχέση, αλλά φοβόμαστε εξίσου μήπως αφεθούμε και μη χάσουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι περίεργο, γιατί η εύρεση ενός υπέροχου συντρόφου και η δημιουργία μιας υγιούς σχέσης είναι σαν μια βολή στο σκοτάδι.

Μόλις απελευθερωθείτε από τον φόβο, προσελκύετε αγάπη

Αλλά, μόλις διαλύσετε αυτούς τους φόβους, αποδεσμεύεστε από τις επιπτώσεις τους. Και τότε, η αγάπη θα αρχίσει να κυλάει τόσο γρήγορα, που δεν θα θέλετε να τη σταματήσετε. Οι φόβοι για τις σχέσεις συχνά κληρονομούνται – τους μάθαμε κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας και μας ακολούθησαν στα ενήλικα χρόνια μας.

Και, δεν υπάρχει τίποτα σαν την αγάπη ή την προοπτική της για να πυροδοτήσει αυτούς τους φόβους στο βαθύτερο επίπεδο. Μόλις αναγνωρίσετε τους φόβους σας και τους επιλύσετε σε βαθύ επίπεδο, δημιουργείτε μια αλλαγή που θέτει σε κίνηση αυτό ακριβώς που λαχταρούσατε: μια άφοβη σχέση γεμάτη με απεριόριστη χαρά, σύνδεση και πάθος.

Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε ότι θα μείνετε ή θα παγιδευτείτε σε μια σχέση. Όταν επιτέλους είστε στη σωστή σχέση, θα ξέρετε πώς είναι να αισθάνεστε απόλυτα ασφαλείς. Θα είστε σε θέση να νιώσετε μια στενή σχέση με τον σύντροφό σας, διατηρώντας παράλληλα την ατομικότητά σας – τιμώντας τον εαυτό σας και ο ένας τον άλλον. Είναι ένα τόσο ωραίο και γλυκό συναίσθημα όπως κανένα άλλο.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version