ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπαράζ σεισμών σε Κρήτη και Δωδεκάνησα – Τι λένε οι ειδικοί

Μπαράζ σεισμών σε Κρήτη και Δωδεκάνησα – Τι λένε οι ειδικοί

Τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που αναστάτωσε όλη την Κρήτη στις 12:24, και που το επίκεντρό του είναι διαφορετικό από του μεγάλου σεισμού στο Αρκαλοχώρι, ακολούθησε σεισμός 4,2 βαθμών με περίπου το ίδιο επίκεντρο αλλά λίγο πιο κοντά στις ακτές του νησιού. Αμέσως μετά σημειώθηκε σεισμός κοντά στην Κάρπαθο μεγέθους 4,4 βαθμών και 45 λεπτά αργότερα σεισμός στη Λάρισα, μεγέθους 3,6 βαθμών.

Οι κάτοικοι στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα, καθώς ανησυχούν με τους διαδοχικούς σεισμούς στην Κρήτη αλλά και στη Νίσυρο τους τελευταίους μήνες. Ειδικά η Κρήτη δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, το οποίο σημειωτέον χθες το απόγευμα “ξανακουνήθηκε” αισθητά από 3,8 Ρίχτερ.

Στο Ηράκλειο ο κόσμος δεν έχει ηρεμήσει ούτε από τα πρώτα 5,8 Ρίχτερ στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά ούτε και από τις συνεχιζόμενες δονήσεις που σήμερα έφθασαν (έστω και από άλλο επίκεντρο) τα 6,3 Ρίχτερ. Παρότι ο σημερινός σεισμός ήταν υποθαλάσσιος, κάτι που μετριάζει τις επιπτώσεις, εντούτοις ήταν σχετικά επιφανειακός (εστιακό βάθος 10 χλμ.), ισχυρός και κοντά στο νησί, οπότε το ταρακούνησε ολόκληρο επί περίπου μισό λεπτό.

Στις 12:32 μ.μ., λίγα λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη,  σεισμός σημειώθηκε και στην Κάρπαθο και έγινε αισθητός και στη Ρόδο. Είχε μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν περίπου 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. όπως και της Κρήτης. Στους παρακάτω χάρτες φαίνονται τα δύο επίκεντρα των ισάριθμων σεισμών στην περιοχή.

https://static1.emsc.eu/Images/EVID/104/1047/1047368/1047368.regional.jpg

 

Στην Κρήτη

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να προκαλέσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, υποστηρίζει ότι ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την μεγάλη σεισμική δόνηση προ εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από εκείνον του Αρκαλοχωρίου και θεωρεί τις δύο δονήσεις ανεξάρτητες μεταξύ τους.

https://static3.emsc.eu/Images/EVID/104/1047/1047374/1047374.regional.jpg

Ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, είπε ότι από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση. Ο σεισμός γκρέμισε και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας.

siteia_ekklisia

Ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, είπε σχετικά: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υποθαλάσσιος σεισμός, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου εκεί όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας. Και πέρυσι είχαμε έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή. Εξετάζουμε το φαινόμενο. Ενδεχομένως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά αυτό θα το ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα».

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι δεν συνδέεται με το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό. Εντούτοις, όπως είπε, «υπάρχει διέγερση στο κεντρικό κυρίως τμήμα του ελληνικού τόξου που καταλαμβάνει η Κρήτη». Τόνισε ότι πέρσι είχαμε σεισμό 6,6 Ρίχτερ από περίπου το ίδιο επίκεντρο με το σημερινό και επανέλαβε ότι δεν τον ανησυχούν οι υποθαλάσσιοι σεισμοί.

Το κατά πόσον αυτή η διέγερση μπορεί να διεγείρει και βορειότερες περιοχές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτά δεν τα ξέρουμε και είναι μεγάλο θέμα για να αναλυθεί αυτή τη στιγμή». Δεν θέλησε να επεκταθεί στους κινδύνους για την Αθήνα, τη Βοιωτία και άλλες περιοχές. Όσον αφορά τις παραθαλάσσιες περιοχές ο ίδιος είπε ότι έχει εκδοθεί και προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι