Νέα αντιπαράθεση για την ταφή Θεοδωράκη – Τί λένε οι εμπλεκόμενες πλευρές
06/09/2021
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη που επιθυμούσε να θάψει τον πατέρα της Μίκη στο Βραχάτι, προέβαλε ενστάσεις και για την επιλογή του γραφείου τελετών. Ο εκτελεστής της διαθήκης για την ταφή Θεοδωράκη, προτίμησε να υποχωρήσει για να σταματήσει όλη αυτή η θλιβερή αντιπαράθεση γύρω από το όνομα του Μίκη.
Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης, κ. Γιώργος Αγοραστάκης, που είναι και ο εκτελεστής της διαθήκης, αφού βγήκε η εντολή να ταφεί ο μουσικοσυνθέτης σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία στο Γαλατά Χανίων και όχι στο Βραχάτι, όπως επεδίωκε η κόρη του, είχε προχωρήσει και στα τυπικά ζητήματα της κηδείας, όπως την επιλογή γραφείου κηδειών, για το φέρετρο, τις τελετές κ.λπ.
Όμως η κόρη του Θεοδωράκη υποστήριξε ότι είχε παραγγείλει φέρετρο από εξαμήνου και ότι θα έπρεπε η κηδεία να ανατεθεί στο γραφείο κηδειών που εκείνη επέλεξε, γιατί κάποιος θα έπρεπε να πληρώσει το πρώτο φέρετρο. Η πλευρά της 64χρονης Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της για τον χώρο ταφής, με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου, καθώς θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα».
Η απόφαση του Μονομελούς
Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, εκπροσωπώντας την Μαργαρίτα Θεοδωράκη. «Μίλησα με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, έχει εξουσιοδοτήσει την εταιρεία και κατά 80% έχει προχωρήσει τη διαδικασία. Θα δείτε και ποιες άλλες ενέργειες έχει κάνει η εταιρεία. Το φέρετρο έχει παραγγελθεί και κατασκευαστεί προ εξαμήνου και ο νόμος δεν ορίζει ότι έχει το δικαίωμα να επιλέξει γραφείο τελετών ο εκτελεστής της διαθήκης», είπε στο δικαστήριο ο Αλέξης Κούγιας. Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της Μαργαρίτας Θεοδωράκη προχώρησε και το γραφείο τελετών στο οποίο εκείνη είχε αναθέσει την κηδεία.
Εντούτοις το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας με νέα προσωρινή διαταγή έδωσε σήμερα το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών. Η οριστική δικαστική απόφαση θα εκδοθεί αύριο (6 Σεπτεμβρίου), το πρωί. Η κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη θα τελεστεί στα Χανιά, ενώ κανονικά θα τελεστεί και το λαϊκό προσκύνημα.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε σχετικά, ότι για να πάρει τέλος αυτή η ιστορία, παρότι ο εντολέας του έχει πλέον την εξουσιοδότηση και από το νόμο να επιλέξει γραφείο κηδειών, προτιμά να παραιτηθεί του δικαιώματός του: «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, ο κ. Αγοραστάκης παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος. Μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστή σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός», είπε.
Το προσκύνημα
Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται από σήμερα το μεσημέρι (15:00) και για τρεις ημέρες, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποτίσει φόρο τιμής στον «παγκόσμιο Έλληνα» όπως έχει χαρακτηριστεί, για να μεταφερθεί εν συνεχεία στα Χανιά, όπου και θα πραγματοποιηθεί οριστικά η ταφή του.
Συγκεκριμένα, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Σήμερα θα διαρκέσει από τις 15:00 έως τις 19:00, αύριο Τρίτη, από τις 10:00 π.μ. έως τις 19:00, ενώ την Τετάρτη από τις 10:00 π.μ. μέχρι και τις 14:00. Σύμφωνα με την ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει στις 15:00 της Τετάρτης η τελετή αποχαιρετισμού.
Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία. Εκεί είναι θαμμένος ο πατέρας του, Γιώργος, που ήταν δικηγόρος και δημόσιος υπάλληλος (υπουργείο Εσωτερικών) και είχε γεννηθεί στο Γαλατά, αλλά και η Μικρασιάτισσα μητέρα του μουσικοσυνθέτη, Ασπασία Πουλάκη, καθώς και ο αγαπημένος του αδελφός, ο Γιάννης, επτά έτη νεότερός του. (Στη φωτ. ο Μικης με τους γονείς του στο Γαλατά).
Ο Γιάννης Θεοδωράκης, δημοσιογράφος, για χρόνια στον “Ριζοσπάστη”, ποιητής και στιχουργός, όταν ήταν νέος έκρυβε ότι έγραφε ποίηση, επειδή ντρεπόταν, μια που στην Κρήτη κυριαρχούσε για τους άντρες η “κουλτούρα” των όπλων. Δικοί του είναι οι στοίχοι στην “‘Όμορφη Πόλη” και στον “Λιποτάκτη/Χάθηκα”. Έφυγε από μακροχρόνια ασθένεια (κακοήθεια) το 1996 σε ηλικία 64 ετών και όταν συνέβη αυτό, ο Μίκης Θεοδωράκης, που είχε ήδη χάσει τους γονείς του, είπε ότι ήθελε να πεθάνει κι αυτός.
«Όταν αρρώστησε ο Γιάννης πίστευα ότι έχω μία υπερφυσική δύναμη και θα εμποδίσω τον Χάρο να μπει στο δωμάτιο του μέσα κι έτσι έμεινα μαζί του μέρα-νύχτα τις τελευταίες του 10 ημέρες μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου. Μίκη μου, φεύγω, μου είπε στο τέλος. Μετά δεν ήθελα να ζήσω. Δεν ξεπερνάμε τις απώλειες. Μού λείπουν πολύ οι γονείς μου και ο αδελφός μου, γι’ αυτό το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί. Είμαι πολύ υλιστής, δεν πιστεύω ότι θα τους συναντήσω ξανά. Όταν κάποιος είναι νεκρός, είναι πέτρα, δεν είναι τίποτα. Εδώ κάθε ημέρα χάνονται γαλαξίες ολόκληροι. Γεννιούνται γαλαξίες και χάνονται. Ε. μην είμαστε τόσο εγωιστές», είχε πει σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ πριν από δέκα χρόνια.