ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα μέτρα φέρνει η Όμικρον – Τί λένε οι ειδικοί για τους εμβολιασμένους

Νέα μέτρα φέρνει η Όμικρον – Τί λένε οι ειδικοί για τους εμβολιασμένους, Όλγα Μαύρου

Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται για να εκτιμηθεί στο πλαίσιο του δυνατού η κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί εξαιτίας της νέας μετάλλαξης, της Όμικρον, η οποία μπορεί να ρίξει “λάδι στη φωτιά” ως πολύ μεταδοτική και ως πιθανόν ικανή να παρακάμπτει τα εμβόλια. Αναμένονται πάντως ούτως ή άλλως νέα μέτρα εντός της εβδομάδας, γιατί και χωρίς νέες μεταλλάξεις, το ΕΣΥ αδυνατεί πλέον να παράσχει επαρκή νοσηλεία στους ασθενείς.

Τα μέτρα που ελήφθησαν με τα rapid test και τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από πολλούς κλειστούς χώρους, ναι μεν βοήθησαν στο να μην αυξηθούν εφιαλτικά τα κρούσματα, όμως τα σταθεροποίησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η πολιτεία αποκλείει το lockdown και μέτρα που να επηρεάζουν τους εμβολιασμένους, αλλά πολλοί ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη συχνής διενέργειας τεστ και σε αυτούς.

Οι ειδικοί ζητούν να κάνουν rapid test όλοι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να έχουν “πάσο” στα λεωφορεία και στο μετρό, ένα μέτρο που ήδη τέθηκε σε ισχύ στην Γερμανία. Η Ελλάδα θεωρεί το μέτρο ανεφάρμοστο (ή αυτό τουλάχιστον δήλωναν οι αρμόδιοι μέχρι πρόσφατα), επειδή στην πράξη δεν μπορεί να γίνεται έλεγχος στα πιστοποιητικά των επιβατών.

Στη Γερμανία όμως, που ζητεί ουσιαστικά τεστ του τελευταίου 24ωρου και άρα καθημερινά, σε πολλούς σταθμούς και κεντρικές στάσεις υπάρχουν κλιμάκια που κάνουν δωρεάν το τεστ πριν την επιβίβαση του κόσμου και το προσφέρουν δωρεάν για μία ημέρα την εβδομάδα. Οι έλεγχοι εκεί γίνονται δειγματοληπτικά και σε πρώτη φάση όσοι “πιάνονται” χωρίς τεστ, “τιμωρούνται” με άμεση αποβίβαση, αλλά σε δεύτερη φάση προβλέπονται πρόστιμα 150 ή 300 ευρώ, ανάλογα με την απόφαση κάθε ομόσπονδου κρατιδίου.

Η Γερμανία μέχρι τον Οκτώβριο παρείχε δωρεάν όλα τα τεστ, αλλά έκοψε την παροχή για να πιέσει οικονομικά το 30% του πληθυσμού που επιμένει να μην εμβολιάζεται. Τώρα οι εκεί ανεμβολίαστοι πληρώνουν από 13 έως 30 ευρώ για τα rapid τεστ. Όμως ο μέσος μισθός στο Βερολίνο είναι 3.000 ευρώ ενώ στην Αθήνα 750.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών

Η Επιτροπή των Ειδικών έχει ήδη κάνει εισηγήσεις αλλά θα ξανασυνεδριάσει αύριο λόγω της Όμικρον. Πάντως πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να κλείσουν σε κάποιες περιοχές τα σχολεία και να επιβληθεί ξανά η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, να αποκλεισθούν οι ανεμβολίαστοι ακόμα και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης όπου τώρα πηγαίνουν με rapid test  των τελευταίων 48 ωρών. Άλλοι ζητούν rapid test και για την είσοδο σε super market, κάτι που επίσης φαίνεται ότι θα αποκλεισθεί από την κυβέρνηση, καθώς εμποδίζει την πρόσβαση σε προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης.

Όμως, φαίνεται πως είναι κοινής αποδοχής η σύσταση να γίνονται από τους ανεμβολίαστους τρία και όχι δύο test την εβδομάδα. Επίσης κοινής αποδοχής φαίνεται πως είναι και το μέτρο της χρήσης μάσκας από όλους και παντού: θα πρέπει να φέρουν μάσκα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η εστίαση παραμένει ένα ζήτημα, καθώς ο κόσμος τρώει και πίνει χωρίς μάσκα.

Όσο για την Όμικρον τα στοιχεία παραμένουν ακόμη θολά, και παρότι παγκοσμίως έχει σημάνει συναγερμός, δεν υπάρχουν νεότερα που να δείχνουν ότι θα είναι περισσότερο μεταδοτική από την Δέλτα, ότι θα εξαπλωθεί σίγουρα και ότι –το κυριότερο– θα παρακάμπτει τις άμυνες των εμβολίων.

Τόσο για την μεταδοτικότητα όσο και για την πιθανότητα υπερνίκησης των εμβολίων παραμένουν πολλά ερωτηματικά. Μέχρι στιγμής –απ΄όσο γνωρίζουμε οι δημοσιογράφοι τουλάχιστον– δεν έχει βρεθεί κάποιος εμβολιασμένος φορέας που να νοσεί βαριά από την Όμικρον και όλοι οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι νωρίς για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Διεθνώς προκρίνουν οπωσδήποτε τη λήψη προληπτικών μέτρων και την ανάγκη επίσπευσης των εμβολιασμών, αλλά διαφωνούν με τις υπερβολές και τον πανικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι