FRONTEX: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος της παράνομης μετανάστευσης

FRONTEX: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος της παράνομης μετανάστευσης

Κάθε χθες και καλύτερα για την Frontex που δρα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex για τον μήνα Σεπτέμβριο, οι 2 στις 3 περιπτώσεις εντοπισμού παράνοµων διελεύσεων συνόρων προς την ΕΕ, έλαβαν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια αύξηση 16% από τον Αύγουστο, δηλαδή για 11.000 εντοπισμούς.

Σημειώνεται πως ένας εντοπισμός δεν αντιστοιχεί απαραίτητα σε ένα άτομο, καθώς μπορεί ο ίδιος παράτυπος μετανάστης να προσπαθήσει να εισέλθει και να εντοπιστεί παραπάνω από μια φορά. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που επιβαρύνεται με τον ιδιαίτερο αυτό έλεγχο των συνόρων.

Είναι γεγονός ότι το 2019 δεν ξεκίνησε καλά. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός εντοπισμών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φτάνοντας τους 50.600. Οι Αφγανοί αντιπροσώπευαν σχεδόν τα 2/5 των εντοπισμών σε αυτή τη διαδρομή. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι στις μετρήσεις αυτές της Frontex για τον μήνα Σεπτέμβριο, δεν έχουν συμπεριληφθεί οι εντοπισμοί στην Κυπριακή Δημοκρατία!

Την ίδια στιγμή, στην Δυτική Μεσόγειο, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών δια θαλάσσης, αυξήθηκε κατά 12% από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 2.400.

Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν 17.800, περίπου το ήμισυ του αριθμού της ίδιας περιόδου του περασμένου έτους. Οι άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευθέντων μεταναστών στη διαδρομή αυτή κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.

Στην κεντρική Μεσόγειο, δηλαδή στην Ιταλία, ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν τον Σεπτέμβριο ήταν 2.280, δηλαδή κατά 16% αύξηση από τον Αύγουστο. Το σύνολο για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ανήλθε σε 9.700, λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Οι Τυνήσιοι και Σουδανοί κυριαρχούν σε αυτή τη διαδρομή για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.

Στα δυτικά Βαλκάνια, εκτελέστηκαν περισσότεροι από 450 εντοπισμοί παράνομων διελεύσεων συνόρων. Το σύνολο για τους πρώτους εννέα μήνες έφτασε τις 7.300, 80% πάνω από το περσινό ποσοστό. Πρόκειται κυρίως για Αφγανούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι