ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα συμπτώματα από μετάλλαξη του κορονοϊού – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Νέα συμπτώματα από μετάλλαξη του κορονοϊού - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, Όλγα Μαύρου

Μια νέα παραλλαγή της Όμικρον προκαλεί εκτός από τα “κλασικά” συμπτώματα, και εμετούς, πόνο στο στομάχι και διάρροια, αναφέρει κορυφαίος Βέλγος επιδημιολόγος,  λέγοντας στους πολίτες να έχουν το νου τους, καθώς μπορεί να έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και να νομίζουν ότι προσεβλήθησαν από μία απλή γαστρεντερίτιδα.

Αυτή η σχετικά νέα παραλλαγή εξαπλώνεται εντυπωσιακά και στη χώρα μας, όπου έχει ανιχνευθεί δειγματοληπτικά κυρίως στην Αττική, με το ποσοστό της επί των δειγμάτων (και όχι επί του συνόλου των κρουσμάτων) να έχει φτάσει το 32% από 2,1% προ δύο μηνών. Ο Βέλγος επιδημιολόγος Yves Coppieters με μήνυμά του στο Twitter ενημερώνει συγκεκριμένα ότι «η νέα παραλλαγή BQ.1.1. της οικογένειας των Όμικρον προκαλεί άλλα συμπτώματα πέραν τον κλασικών, όπως διάρροια, εμετούς και πόνους στο στομάχι.

Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ειδικά από όσους είναι ευάλωτοι είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ανοσοκαταστολής». Στο Βέλγιο εν τω μεταξύ, που έχει ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, οι θάνατοι από κορονοϊό είναι 8 την ημέρα, ενώ στη χώρα μας, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ είναι πάνω από 18 ημερησίως.

Τα κρούσματα στη χώρα μας παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα (7.800 την ημέρα), παρότι μάλιστα τα περισσότερα δεν δηλώνονται καν, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολλαπλάσια. Σε προηγούμενες καταμετρήσεις τα κρούσματα στη χώρα μας είχαν μειωθεί στα 6.200 την ημέρα, επειδή πιθανόν ο κόσμος δεν ανησυχούσε, όμως οι πολλές ιώσεις παιδιών και ενηλίκων το τελευταίο διάστημα, οδήγησαν και σε αύξηση των τεστ κορονοϊού, με αποτέλεσμα την καταγραφή περίπου 1.600 παραπάνω κρουσμάτων την ημέρα.

Εκφράζονται ελπίδες, ότι αφού έχουν νοσήσει πλέον πάνω από 6 εκατομμύρια Έλληνες, ενήλικες και παιδιά, πιθανόν εν μέρει να λειτουργεί η “συλλογική ανοσία”, προστατεύοντας όχι τόσο από την μετάδοση, αλλά πιθανόν σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, από την σοβαρή νόσο. Παραμένει πάντως η ανησυχία μήπως κάποια μετάλλαξη αποβεί πιο επιθετική από τις τρέχουσες. Οι επαναλοιμώξεις στην Ελλάδα έφθασαν εν τω μεταξύ το 30%, που σημαίνει ότι πλέον ο ένας στους τρεις ασθενείς είχε ξανανοσήσει στο παρελθόν.

Εντούτοις παραμένει μυστήριο παρά τις επίμονες απορίες των δημοσιογράφων προς τον ΕΟΔΥ, αν όλοι αυτοί που ξανανοσούν είχαν νοσήσει στο παρελθόν από δέλτα ή βήτα ή αν ξαναμολύνονται και όσοι είχαν προσβληθεί από παραλλαγές της Όμικρον. Αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί με επιστημονικά αδιαμφισβήτητο τρόπο, γιατί ελάχιστοι ασθενείς γνωρίζουν από ποιο στέλεχος νόσησαν, όμως “χονδρικά” μπορεί να συναχθεί συμπέρασμα με βάση το πότε νόσησαν για πρώτη φορά, δηλαδή αν νόσησαν στο κύμα της Δέλτα ή της Βήτα ή αν νόσησαν μέσα στο 2022 που πλέον κυριαρχούν οι παραλλαγές της Όμικρον. Επίσης σε αυτές τις επαναλοιμώξεις δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον εμβολιασμό, αν δηλαδή επαναμολύνονται πλήρως εμβολιασμένοι ή όχι.

Στη χώρα μας οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 20% καθώς έφθασαν κατά μέσον όρο τις 205 την ημέρα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 88 ασθενείς. Η αύξηση στα κρούσματα καταγράφεται και από τα λύματα των αστικών κέντρων. Έχουμε παντού αύξηση της παρουσίας του υιικού φορτίου, εκτός από τα λύματα από το Ηράκλειο και τα Χανιά, όπου η κατάσταση μοιάζει σταθερή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx