ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πυρκαγιές: Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, τώρα

Κατέληξε 55χρονος τραυματίας από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη

Μαίνονται οι πυρκαγιές στα ανοιχτά πύρινα μέτωπα, με σοβαρότερο να παραμένει αυτό στην Εύβοια, όπου αργά το βράδυ σημειώθηκαν νέες αναζωπυρώσεις. Στο χωριό Καματριάδες, οι κάτοικοι περιμένουν τη φωτιά σε σημείο με χαμηλή βλάστηση, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της, καθώς αν περάσει και από εκεί θα κινδυνεύσουν σπίτια, αλλά και μέρος του δάσους που δεν έχει καεί, ενώ η συνέχεια θα είναι οι φλόγες να αρχίσουν να απειλούν και την Ιστιαία.

Η φωτιά έχει πάρει πάλι διαστάσεις και στην περιοχή από Γαλατσώνα προς Αβγαριά, απειλώντας εκτός από τα δύο προαναφερόμενα χωριά και το Ασμίνι. Στην Αβγαριά οι κάτοικοι είχαν πάρει νωρίτερα, μέσω του 112, εντολή να εκκενώσουν προς την Ιστιαία για λόγους ασφαλείας. Στη διάρκεια της ημέρας, για πολλές ώρες, πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχη ανάμεσα στους Γαλατσάδες και την Αβγαριά. Οι κάτοικοι γνωρίζουν άλλωστε ότι αν η φωτιά περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.

«Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν» ανέφερε ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, συμπληρώνοντας ότι «είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις» και ότι «παλεύουμε για να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν». Ο ίδιος, ο οποίος αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για τα καμένα, έστειλε και το μήνυμα ότι «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα και εκεί θα είμαστε (η Περιφέρεια) ασυμβίβαστοι», αναφερόμενος στην στήριξη των ανθρώπων που, όπως είπε, δε έχασαν μόνον το σπίτι τους, αλλά τα πάντα.

Τα άλλα πύρινα μέτωπα

Αρκετά δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην Γορτυνία, όπου εξακολουθεί να καίει η φωτιά που πέρασε από τη Νεμούτα της Ηλείας. Η φωτιά έχει πολλές εστίες και πλησίασε κοντά στους οικισμούς, Καπελίτσα, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι, όπου, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο, «η πυροσβεστική έχει λάβει μέτρα, ώστε να μην απειληθούν». Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέτωπο στην Αρκαδία, εκείνο της Μεγαλόπολης με τη φωτιά που πέρασε από την περιοχή Μέπλεια της Μεσσηνίας, ο αντιεριφερειάρχης είπε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις «κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν».

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στην Ηλεία, στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Βασιλάκι προς Ξηρόκαμπο, κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία, όπου καταβάλλονται προσπάθειες από επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στις περιοχές Λάσδικα και Μηλιές.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Αυγούστου. Παραλλήλως, σε έκτακτη ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Πύργου, με κύριο θέμα την καταγραφή των ζημιών σε οικιστικές περιοχές και την άμεση αποκατάστασή τους, διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερες κτιριακές ζημιές παρουσιάζονται στις κοινότητες Κολύρι, Βαρβάσαινα, Λαμπέτι και Λαντζόι.

Η επόμενη ημέρα

Νοτιότερα, στο μέτωπο της Ανατολικής Μάνης, η φωτιά καίει στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από την Γέρμα. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θεόδωρο Βερούτη, το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα, γεγονός, που όπως είπε, βοήθησε στη μείωση της έντασης της φωτιάς. Αναζωπύρωση έχει σημειωθεί και κοντά στη μονή Τσίγκου, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο. Την ίδια ώρα και στη Λακωνία, όπως και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές ξεκινά η καταγραφή των ζημιών και των αναγκών της κτηνοτροφίας για ζωοτροφές, αφού η φωτιά έκαψε πολλά βοσκοτόπια.

Εντωμεταξύ, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συνεχίζει να κινητοποιεί βοήθεια και μέχρι στιγμής έχει αποστείλει εννέα αεροσκάφη, περίπου 1.000 πυροσβέστες και 200 πυροσβεστικά οχήματα. Η τελευταία βοήθεια, σύμφωνα με την Κομισιόν, έφτασε το Σαββατοκύριακο από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, χώρες οι οποίες απέστειλαν μονάδες πυρόσβεσης εδάφους.

Παραλλήλως, η κυβέρνηση δρομολογεί τη λήψη μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Έτσι, μετά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό ανακοινώθηκε ότι αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις και τα μέτρα θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι