Ντιέγκο Μαραντόνα: Από την παραγκούπολη στο πάνθεον

Ντιέγκο Μαραντόνα: Από την παραγκούπολη στο πάνθεον

Παγκόσμιο θρήνο προκάλεσε η είδηση ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα είναι νεκρός. Ο “θεός του ποδοσφαίρου”, ο για πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 60 ετών, μετά από ανακοπή καρδιάς, όπως μετέδωσαν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Ο κορυφαίος Αργεντινός, θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, είχε νοσηλευτεί πρόσφατα, καθώς χειρουργήθηκε για ένα αιμάτωμα στο κεφάλι. Αντιμετώπιζε, άλλωστε, χρόνια προβλήματα με την υγεία του, αλλά και με τις εξαρτήσεις από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Πριν λίγες ημέρες είχε γίνει μάλιστα γνωστό ότι εισήχθη, για άλλη μία φορά, σε κλινική απεξάρτησης.

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Clarin, το πρωί της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου ο “Ντιεγκίτο” ένιωσε έντονες ενοχλήσεις το στήθος του, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στη συνοικία Σαν Αντρέ της πόλης Τίγκρε. Ασθενοφόρα έσπευσαν αμέσως στο σημείο και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όμως, παρά τις προσπάθειες των διασωστών, ο Μαραντόνα υπέκυψε.

Το παιδί από την παραγκούπολη

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1960 στο Λανούς, μια μεσαίου μεγέθους πόλη στην ομώνυμη επαρχία του Μπουένος Άιρες. Μεγάλωσε όμως στη “Βίλα Φιορίτο” μια παραγκούπολη στα νότια προάστια του Μπουένος Άιρες. Εκεί, όταν ήταν μόλις οκτώ ετών, εντοπίστηκε από έναν ανιχνευτή ταλέντων, ενώ έπαιζε μπάλα σε ένα σύλλογο της γειτονιάς.

Η επαφή αυτή του άνοιξε τον δρόμο για την Αρχεντίνος Τζούνιορς, όπου πήγε για δοκιμές, αλλά οι υπεύθυνοι της ομάδας δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είναι οκτώ ετών. Και ο λόγος ήταν απλός: έπαιζε σαν ενήλικας. Όταν ο σύλλογος πείστηκε για την ηλικία του, είχε μόνον μία επιλογή: να αφοσιωθεί σε αυτόν. Έτσι, σε ηλικία 10 ετών ο Ντιέγκο έγινε βασικό μέλος της εφηβικής ομάδας των Αρχεντίνος Τζούνιορς και μέχρι τα 14 έπαιζε στις ακαδημίες.

Ήταν η περίοδος που τα “κρεμμυδάκια” (Cebollitas), όπως λεγόταν ο σύλλογος στον οποίο έπαιζε, αναδείχθηκε και έμεινε στην ιστορία ως η πιο διάσημη και πετυχημένη παιδική ομάδα της Αργεντινής. Και αυτή δεν ήταν η μόνη πρωτιά στην μυθιστορηματική ζωή του. Λίγο πριν κλείσει τα 16, για την ακρίβεια σε ηλικία 15 ετών 10 μηνών και 20 ημερών, ο Ντιέγκο Μαραντόνα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους Αρχεντίνος Τζούνιορς ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έγινε έτσι, ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του πρωταθλήματος της Αργεντινής.

Τον αμέσως επόμενο χρόνο, στην αγωνιστική περίοδο 1977-78, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με 22 γκολ, ενώ η ομάδα του κατατάχθηκε πέμπτη. Ο Μαραντόνα κράτησε τον τίτλο και την επόμενη χρονιά, ενώ οι  Αρχεντίνος Τζούνιορς κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, με τον Ντιέγκο να είναι εκτός, λόγω τιμωρίας, στον κρίσιμο αγώνα των πλέι οφ.

Μαραντόνα: «Ήταν το χέρι του θεού»

Το 1980 ο Μαραντόνα είναι και πάλι κορυφαίος σκόρερ, οι Αρχεντίνος Τζούνιορς δεν βλέπουν όμως πρωτάθλημα, καθώς μένουν ξανά στη δεύτερη θέση. Τα τέσσερα γκολ που έβαλε όμως ο Ντιέγκο στην Μπόκα Τζούνιορς, σε αγώνα για το πρωτάθλημα Νασιονάλ, τα είδε όλος ο πλανήτης και κυρίως οι επικεφαλής της Μπόκα. Της ομάδας που έμελε να είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του. Ήταν άλλωστε η χρονιά, που ο Μαραντόνα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ όλων των πρωταθλημάτων του κόσμου με 42 τέρματα.

Μακρά ήταν η θητεία του και με την εθνική ομάδα της Αργεντινής. Αγωνίστηκε με τους νέους, την εθνική ελπίδων, και την Εθνική ομάδα. Παροιμιώδης έμεινε, ωστόσο, η συμμετοχή του και κυρίως η ατάκα του (είχε πει πολλές) για το γκολ με το αριστερό χέρι κόντρα στην Εθνική Αγγλίας, στον τελικό του Μουντιάλ το 1986. «Ήταν το χέρι του θεού» είπε, τσατισμένος με την επέμβαση των Βρετανών στα Φόκλαντ. Τα νησιά στα ανοιχτά της Αργεντινής, τα οποία ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν προσαρτηστεί από το Μπουένος Άιρες.

Ο Μαραντόνα θυμήθηκε αυτή την ιστορία σε συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο μήνα στο France Football και είπε ότι θα ήθελε να γιορτάσει τα εξηκοστά γενέθλια του (ήταν στις 30 Οκτωβρίου) με άλλο ένα γκολ στους Άγγλους, αυτή τη φορά με το δεξί του χέρι. «Ονειρεύομαι να μπορούσα να σκοράρω ακόμη ένα γκολ κόντρα στην Αγγλία, με το δεξί χέρι αυτή τη φορά» δήλωσε και ξέσπασε σε γέλια. Τα γνωστά γέλια του Ντιέγκο, τα οποία συμπάθησαν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη, ποδοσφαιρόφιλοι και μη. Εκείνα τα γέλια που δεν θα ακουστούν ξανά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι