ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο 48χρονος παραολυμπιονίκης που νικήθηκε από τον κορονοϊό

Ο 48χρονος παραολυμπιονίκης που νικήθηκε από τον κορονοϊό

Ο Νίκος Καπλάνης, με “ατελή παραπληγία” από ατύχημα, αθλητής της κολύμβησης, του στίβου και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών από επιπλοκές του κορονοϊού. Είχε συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ ήταν πρωταθλητής στην κλάση 1 της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Είχε διακριθεί και στο μπότσια, αγώνισμα με ρίψη μπάλας ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με σοβαρές αναπηρίες.

Ζούσε στο Ίλιον και ετοιμαζόταν να παντρευτεί. Στο Ίλιον το 2019 ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “Αλληλέγγυα Πόλη”. Είναι άγνωστο το πώς κόλλησε και το αν είχε εμβολιασθεί ή όχι. Μέτρησε συνολικά 3 παρουσίες σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, το 2000 στο Σίδνεϊ το 2012 στο Λονδίνο και το 2004 στην Αθήνα. Πέρσι, αφού είχε ήδη ολοκληρώσει το 2019 την Γ’ Λυκείου, πέρασε στην Σχολή Ψυχολογίας Ρεθύμνου, από όπου και αποφοίτησε.   Τα τελευταία 16 χρόνια εργαζόταν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες ανέφερε σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Τον πρόωρο χαμό του Νίκου Καπλάνη θρηνεί το ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα. Ο αθλητής της κολύμβησης, του στίβου, της επιτραπέζιας αντισφαίρισης με πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 48 ετών, νικημένος από τον κορονοϊό. Το ΔΣ της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ εκφράζει τη λύπη του για την απροσδόκητη απώλεια του Νίκου Καπλάνη, αλλά και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Σύνηθες ατύχημα

Ήταν ένας υγιέστατος έφηβος μέχρι το 1991, μαθητής Γ’ Λυκείου, τότε που έκανε βουτιά με φίλους του από σκάφος στη Μύκονο και το κεφάλι του δυστυχώς “βρήκε” στην άμμο. Συνεθλίβησαν δύο αυχενικοί σπόνδυλοι και παρέλυσε. Ο ίδιος πιστεύει ότι έφταιγε το ότι φύσηξε ξαφνικά αεράκι και καθώς έστριψε το σκάφος, βούτηξε στα ρηχά.

«Η ζωή μου από τότε πέρασε σε μία άλλη κατάσταση. Ήταν μια καταπληκτική μέρα με ήλιο, ένα πολύ ωραίο Σάββατο. Με τη θάλασσα πάντα είχα καλές σχέσεις, δεν καταλάβαινα χειμώνα-καλοκαίρι. Με φίλους βρέθηκα πάνω σε σκάφος. Μέσα στο κέφι μου ήρθε να κάνω βουτιά στη θάλασσα», είχε πει σε συνέντευξή του πέρσι στον Βαγγέλη Αυγουλά. «Στην αρχή νόμιζα ότι είμαι ο μοναδικός ή από τους λίγους που είχε τέτοιο ατύχημα. Στην πορεία κατάλαβα ότι πολλοί αποκτούν αυτή τη βλάβη από βουτιές στη θάλασσα.»

«Έναν να καταφέρω να προστατεύσω με αυτά που λέω, θα είναι κέρδος για μένα. Φέτος ήθελα να ξαναπάω στη Μύκονο αλλά ο κορονοϊός με εμπόδισε. Δεν έχω ξαναπάει από τότε, αλλά το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να πάω στο σημείο του ατυχήματος». Όπως έλεγε, αν ο γιατρός στη Μύκονο του έβαζε κολλάρο αμέσως, ίσως είχε γλιτώσει την παραπληγία, αλλά στο κέντρο υγείας νόμισαν ότι ήταν μεθυσμένος και άργησαν να αντιληφθούν το πραγματικό πρόβλημα.

Οι ευάλωτοι και μόνοι…

Τα άτομα με ιδιαιτερότητες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό. Τον περασμένο Νοέμβρη στην Καβάλα, ενώ μάνα και γιος είχαν προσβληθεί από τον ιό, οι γιατροί τους συνέστησαν να μείνουν απλώς καραντίνα στο σπίτι, παρότι η μητέρα ήταν 90 ετών και ιδιαίτερα ευάλωτη και ο 60χρονος γιος είχε σοβαρή αναπηρία. Η κόρη, η μόνη που τους φρόντιζε δύο φορές την ημέρα, εισήχθη στο νοσοκομείο για κορονοϊό και ζήτησε από τον σύζυγό της να φροντίσει εκείνος τους αρρώστους. Βρήκε την 90χρονη νεκρή και τον 60χρονο από πάνω της να κλαίει. Η γυναίκα ήταν νεκρή πάνω από 48 ώρες. Τότε επιτέλους εισήγαγαν στο νοσοκομείο και τον 60χρονο.

Πριν από δύο μήνες πέθανε ένα 15χρονο παιδί που φοιτούσε σε ειδικό σχολείο στον Πειραιά. Θλίψη αλλά και προβληματισμό για τις συνθήκες προστασίας των μαθητών των ειδικών σχολείων προκάλεσε τότε η είδηση του θανάτου του. Το παιδί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπασχε από αυτισμό και υποκείμενα νοσήματα που επιβάρυναν την υγεία του.

Ο μαθητής είχε σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο από τις 12 Φεβρουαρίου, λόγω άλλης ασθένειας, ωστόσο 10 μέρες μετά εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, όπως βήχα και δύσπνοια και διασωληνώθηκε. Στις 4 Μαρτίου άφησε την τελευταία του πνοή. Παρόμοια συμπτώματα εμφάνισε και η μητέρα του, κατά τη διάρκεια της παραμονής του μαθητή στο σπίτι, όπου διαγνώστηκε και η ίδια θετική στον κορονοϊό.

Τα άτομα με αναπηρία, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με πολυάριθμα εμπόδια και διαθέτουν περιορισμένη δυνατότητα τήρησης της κοινωνικής και της φυσικής αποστασιοποίησης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο COVID-19 και να αρρωστήσουν σοβαρά. Ωστόσο, στην ΕΕ δεν έχουν συμπεριληφθεί ρητά στις ομάδες προτεραιότητας προς εμβολιασμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι