ΡΕΠΟΡΤΑΖ

O Mητσοτάκης άφησε τον εμβολιασμό και έπιασε τον κίνδυνο μπλακάουτ

O Mητσοτάκης άφησε τον εμβολιασμό και έπιασε τον κίνδυνο μπλακάουτ

Έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα μετά την σύσκεψη που είχε με στελέχη της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της μεγάλης ζήτησης σε ρεύμα αλλά και το ενδεχόμενο να σημειωθεί μπλακάουτ.

Σε επίπεδα-ρεκόρ δεκαετίας κυμαίνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του καύσωνα και της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών ενώ από χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητεί να ρυθμίζονται τα κλιματιστικά στους 26 βαθμούς, ώστε να μειωθούν κάπως οι απαιτήσεις σε ρεύμα.

Εν τω μεταξύ η ΕΜΥ σε νέο tweet της χαρακτηρίζει τον καύσωνα επικίνδυνο. Κάνει λόγο για ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, και σημειώνει ότι είχε προβλέψει και χαρακτηρίσει έγκαιρα το φαινόμενο. Υπενθυμιζεται ότι σήμερα και αύριο προβλέπονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ότι ανάσα θα πάρουμε μετά την Πέμπτη.

O  πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει. Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο Υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής», .

Επισήμανε ακόμα «ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ, Με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα».

Σε ετοιμότητα οι αρχές

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι φορείς της αγοράς έχουν εξετάσει 48 διαφορετικά σενάρια για βλάβες σε μονάδες παραγωγής ή στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή και στα δύο συγχρόνως, προκειμένου να μη βρεθούν απροετοίμαστοι στην αντιμετώπισή τους. Τα σενάρια αυτά εξετάστηκαν στη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επανέλαβε τη σύσταση για τον, κατά το δυνατόν, περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (6 – 10 μ.μ.)

Ο κ Σκρέκας από πλευράς του είπε: «Πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον άτομα αυτή τη στιγμή, επισκέπτες στη χώρα μας. Ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται, να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 μ.μ. και 10 μ.μ., να μην ανάβουν εκείνη την ώρα τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους στους 26 βαθμούς Κελσίου, για χαμηλότερη ηλεκτρική κατανάλωση».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, τόνισε ότι έχουν ανακληθεί άδειες και έχει τεθεί σε επιφυλακή όλο το προσωπικό καθώς και ότι γίνεται προσπάθεια όποιες βλάβες προκύπτουν είτε εξαιτίας της ζέστης, είτε εξαιτίας πυρκαγιών, να επιδιορθώνονται άμεσα. Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Θανάσης Δαγούμας, ανέφερε ότι από την ομάδα διαχείρισης κρίσης εξετάσθηκαν 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα ή πιθανότητες απώλειας και σε συνεργασία με τους διαχειριστές υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.

Στη σύσκεψη μετείχαν και εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ανακοινώθηκε ότι είναι σε λειτουργία όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο καθώς και όσες λιγνιτικές είναι διαθέσιμες, ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια φυσικού αερίου. Εφόσον χρειαστεί θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της διακοψιμότητας, δηλαδή ο περιορισμός της κατανάλωσης από μεγάλες βιομηχανίες. Δεν αναφέρθηκε στις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά για να αποφευχθεί το μπλακάουτ θα ισχύσει πιθανόν και η διακοψιμότητα σε νοικοκυριά (δηλαδή οι προγραμματισμένη τρόπον τινά διακοπή ρεύματος) ανά περιοχές.

Κρίσιμη κατάσταση

Σημειώνεται ότι η μεσημβρινή αιχμή της ζήτησης καλύπτεται με τη συνδρομή των φωτοβολταϊκών τα οποία εκείνες τις ώρες αποδίδουν το μέγιστο της παραγωγής τους. Αντίθετα τις απογευματινές ώρες η φωτοβολταϊκή παραγωγή μειώνεται και μηδενίζεται με τη δύση του ηλίου, ενώ η συμβολή των αιολικών σε περιόδους καύσωνα είναι κατά κανόνα ελάχιστη, διότι υπάρχει άπνοια. Έτσι η απογευματινή αιχμή καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από τις θερμικές μονάδες.

Εκτός από την επάρκεια της παραγωγής, εξίσου κρίσιμη είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των δικτύων μεταφοράς και διανομής που επίσης δοκιμάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση. Υπενθυμιζεται ότι μετά τις περσινές καταστροφές, κάποιες από τις οποίες ειχαν ως αιτία πυρκαγιές από εξοπλισμούς και καλωδιώσεις μεταφοράς ρεύματος που ειχαν φθαρεί, αποφασίσθηκε να διατεθούν κονδύλια για υπογειοποίηση καλωδίων και για αντικατάσταση του προβληματικού εξοπλισμού. Αυτές οι ενέργειες είχαν μετατεθεί στο μέλλον γενικά και αόριστα πριν από τις καταστροφές, γιατί δεν υπήρχαν τα αναγκαία κεφάλαια.

Εν συνεχεία αποφασίστηκε να διατεθούν κάποια κεφάλαια, όμως πολλές από αυτές τις φθορές έμειναν ανεπισκεύαστες, επειδή το κονδύλιο δεν έφτανε για να ανανεωθεί το σύνολο. Οπότε αναμένονται μοιραία και βλάβες από αδύναμα σημεία τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να εκσυγχρονισθούν ή έστω να τοποθετηθούν σε αυτά αμεταχείριστοι εξοπλισμοί έστω και παλιάς τεχνολογίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι