ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί κάνουμε σε περίπτωση θερμοπληξίας – Μέτρα για τους εργαζόμενους

Σε ποιες περιοχές έρχονται 40άρια – Φόβοι για πυρκαγιές

Λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες σήμερα αναμένεται να κορυφωθούν, γίνεται αφ’ ενός σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον Άγιο Στέφανο (για την αποφυγή μπλακάουτ) αλλά γίνονται και συστάσεις από την πολιτεία. Αυτές αφορούν γενικά στην προστασία των ευάλωτων, στην παροχή πρώτων βοηθειών αλλά και στη νομοθετική ρύθμιση για τις συνθήκες εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας και η γενική γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή και στην παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-16:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Συστήνεται η οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Πρέπει οι εργασίες που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, να προγραμματίζονται σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών. Πρέπει να μειωθεί ή και να παύσει η απασχόληση σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, τα χυτήρια, τα υαλουργεία, τα κεραμοποιεία, οι ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12:00-16:00.

Τα όσα λένε οι οδηγίες

Πρέπει να διαμορφωθούν κυλικεία ή άλλοι κατάλληλοι χώροι για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ (Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων). Όπου αυτοί δεν υπάρχουν, θα επιλέγονται με τη συνεργασία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων.

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν: Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
Διαμόρφωση σκιερού μέρους για διαλείμματα. Διαμόρφωση σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται για όσους εργαζόμενους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας).

pinakas-1

Σε περίπτωση θερμοπληξίας

Σε περίπτωση θερμοπληξίας πρέπει να καλείται ασθενοφόρο ή να μεταφέρεται άμεσα το άτομο σε νοσοκομείο. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, ο ασθενής πρέπει να ξαπλώσει σε δροσερό μέρος, να αφαιρεθούν τα ρούχα του και να τοποθετηθεί δροσερό νερό στο σώμα του.
Η εμβάπτιση του ασθενούς σε κρύο μπάνιο, ιδίως σε θερμοπληξία μετά από κόπωση, δεν ενδείκνυται για όλους. Οι νέοι που έχουν τις αισθήσεις τους και δεν πάσχουν από νευρολογικά συμπτώματα, μπορούν να τοποθετηθούν σε μπανιέρα.

Στην κλασσική θερμοπληξία συνιστάται συνεχής εφαρμογή παγωμένου νερού ή πάγου
σε όλο το σώμα του ασθενούς, αφού προηγουμένως καλυφθεί με σεντόνι,
για λόγους προστασίας του δέρματος από την απευθείας επαφή με τον πάγο.
Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται στις περιοχές των μεγάλων φλεβών (τράχηλος και βουβωνική χώρα). Εναλλακτικά διαβροχή δέρματος και εξάτμιση ύδατος με αέρα (του κάνουμε αέρα με όποιο μέσο έχουμε πρόχειρο).

Γίνονται τοπικές μαλάξεις στα άκρα, προς αποφυγή κατά το δυνατόν του αγγειόσπασμου που προκαλείται από το παγωμένο νερό. Εφόσον ο ασθενής μπορεί να προσλάβει υγρά, χορήγηση προς πόση κρύων υγρών. Έχει σημασία να επικοινωνήσει κάποιος με γιατρό, τόσο για να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο, όσο και για να μην παρασχεθούν λανθασμένες πρώτες βοήθειες. Μπορεί π.χ. το άτομο να φαίνεται ότι έχει υποστεί θερμοπληξία και οι συνάδελφοί του να του δίνουν νερά, αλλά να πρόκειται για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η επικοινωνία με ειδικό είναι απαραίτητη.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να είναι κάποια από τα εξής: κράμπες, ζαλάδα, σύγχυση, πονοκέφαλος, ναυτία και εμετός, παραλήρημα, σπασμοί και καμιά φορά πλήρης απώλεια αισθήσεων. Το δέρμα είναι συνήθως καυτό, ερυθρό και ξηρό. Ο πυρετός κατά κανόνα είναι πολύ υψηλός. H αναπνοή είναι γρήγορη ενώ ο σφυγμός εξασθενεί προοδευτικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι