ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Μπαλάσκας πυροδοτεί συνδικαλιστικές κόντρες στην ΕΛΑΣ

Ο Μπαλάσκας πυροδοτεί συνδικαλιστικές κόντρες στην ΕΛΑΣ, Όλγα Μαύρου

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρώτο Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο συνδικαλιστής  Σταύρος Μπαλάσκας έχει διαπράξει το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η έρευνα έρχεται κατόπιν θορύβου που προκλήθηκε για το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, χρήστες των social media αλλά και τις αντιδράσεις άλλων συνδικαλιστικών φορέων των ίδιων των αστυνομικών.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, ενώ μιλούσε στον αέρα, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, με αφορμή την ομολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, είπε «O δράστης είναι βλάκας, αν είχε πάρει τηλέφωνο την αστυνομία μετά την πράξη του μπορεί να καθόταν στη φυλακή λιγότερο από πέντε χρόνια, γιατί το έγκλημα θα θεωρείτο τελεσθέν σε κατάσταση βρασμού ψυχής». Αναλυτικότερα, είπε τα εξής:

«Είναι βλάκας. Εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στο θυμό του, αν ήταν ”τα ‘χασε και τρελάθηκε”, εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή. (…) Θα πήγαινε εν βρασμώ ψυχής, σε ενδοοικογενειακό καυγά, ”χωρίς να το θέλω”, ”πρότερος έντιμος βίος”, τέσσερις χιλιάδες πράγματα».

»Θα πήγαινε πέντε-έξι χρόνια φυλακή; Είναι νέο παιδί. Τώρα θα πάρει δόλο, τη σκηνοθεσία. Δεν έχει κανένα ελαφρυντικό. Τι ελαφρυντικό μπορεί να έχει τώρα; Τώρα θα σαπίσει μέσα στη φυλακή. Έκανε όλη τη σκηνοθεσία, σκότωσε το σκυλί του, προσπάθησε να μπερδέψει, έβγαλε κάρτες από κάμερα, τώρα τέλειωσε».

Δριμύτατες αντιδράσεις

Τα λόγια αυτά θεωρήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και πολλούς χρήστες των social media ως παροτρυντικά για τέλεση γυναικοκτονιών ή ως οδηγίες για να τη “βγάζουν καθαρή” οι δολοφόνοι. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης κατήγγειλε τις δηλώσεις προσθέτοντας ότι κάποιοι συνδικαλιστές έχουν το χρίσμα της ΝΔ.

Και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών καταδίκασε τα σχόλια του συνδικαλιστή με ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι «ως Ένωση δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για τον τρόπο που ορισμένοι “πανελίστες” συνδικαλιστές της Αστυνομίας οι οποίοι μην έχοντας ιδέα ούτε για τις βασικές αρχές της προανάκρισης και γενικότερα της ποινικής διαδικασίας, προβαίνουν μέσω τηλεοπτικών εκπομπών σε άτοπες προσωπικές κρίσεις επί παντός επιστητού, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση στην κοινή γνώμη».

»Η Ένωση λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό προς τους συναδέλφους οι οποίοι δίνουν την καθημερινή μάχη για την εγκληματικότητα. Διαχωρίζουμε τη θέση μας από δηλώσεις που ούτε εκπροσωπούν, αλλά ούτε εκφράζουν το Προεδρείο της Ένωσης. Ο αγώνας για την αυτοπροβολή δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό μας κίνημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συνδικαλιστικές κόντρες

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που κοντράρονται συνδικαλιστές των αστυνομικών, όπως σχετικά πρόσφατα για τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη, για τον τρόπο διανομής των rapid test, αλλά και κατά το παρελθόν στον Έβρο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) αποφάσισε προ ετών να διαγράψει από τα μητρώα της την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Αιτία (ή αφορμή) είχαν τις κατά καιρούς δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Σταύρου Μπαλάσκα, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν από την ΠΟΑΣΥ ως «ανιστόρητες θέσεις». Ένας δεύτερος λόγος ήταν η καταγγελία ότι η Ένωση πλαστογράφησε τις καταστάσεις αντιπροσώπων για το τακτικό συνέδριο της ΠΟΑΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδης τότε είπε ότι η πλαστογράφηση στοιχείων αποτέλεσε ζήτημα ευθιξίας για την Ομοσπονδία και απέσυρε τη διαγραφή. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Γ. Μακρής είχε πει τότε πως οι δηλώσεις Μπαλάσκα αποτέλεσαν αφορμή και έκανε λόγο για «δελφινομαχίες» εν όψει του συνεδρίου και των εκλογών. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής είναι η μεγαλύτερη πρωτοβάθμια συνδικαλιστική ένωση της αστυνομίας, με περίπου 18.000 μέλη, σχεδόν τα μισά του συνόλου των μελών της ΠΟΑΣΥ.

Τι είπε ο ίδιος εν συνεχεία

Εν προκειμένω, μετά τον ντόρο ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε ότι οι προβλεπόμενες ποινές με το ελαφρυντικό του βρασμού ψυχής είναι αντικειμενικά αυτές που ανέφερε, ειδικά μετά και το Εφετείο, αλλά ότι εν γένει οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν. Προσέθεσε ότι δεν έχει κομματική ταυτότητα και ότι αδιανόητο «να κάνει αντιπολίτευση η αξιωματική αντιπολίτευση προς έναν Πρωθυπουργό για έναν αστυφύλακα». Εξήγησε και πιο αναλυτικά τη θέση του:

«Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν εγκληματία εν βρασμώ ψυχής, αλλά έναν άνθρωπο που έκανε ένα έγκλημα, έδωσε μια θεατρική παράσταση για να παραπλανήσει τις Αρχές, σκότωσε ένα ζώο αναίτια. Είναι πολύ βαρύτερο αυτό που έκανε, αυτό ήταν το νόημα της δήλωσης μου. Ενδεχομένως όσα είπα να ακούστηκαν λάθος σε κάποιους. Δεν έδωσα οδηγίες προς εγκληματίες για να μειώσουν τις ποινές τους».

»Είμαι 20 χρόνια συνδικαλιστής, έχω βγει πολλές φορές στην τηλεόραση και ξέρω τι λέω, ένας άνθρωπος που ομολογεί άμεσα το έγκλημα του και δηλώνει ότι μετανόησε έχει διαφορετική αντιμετώπιση, αυτό μπορεί να σας το πει και ένας δικηγόρος καλύτερα από μένα. Δεν κατηγόρησα ούτε φυσικό πρόσωπο ούτε θεσμό. Είπα ότι δεν επαρκούν τα νομικά εργαλεία για να επιβάλλουν μεγαλύτερες ποινές».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι