ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εμβολιασμός των αστυνομικών και ο Σκέρτσος

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εμβολιασμός των αστυνομικών και ο Σκέρτσος, Όλγα Μαύρου

Νέο πεδίο διαφωνίας άνοιξε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τον αν και κατά πόσο μεταδίδουν οι αστυνομικοί τον κορονοϊό και αν πρέπει να γίνει για αυτούς υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αφ΄ενός δεν μπορεί ο  ανεμβολίαστος να ελέγχει πολίτες για το κατά πόσον είναι εμβολιασμένοι, αφ΄ετέρου οι αστυνομικοί έρχονται σε στενή επαφή με πολύ κόσμο.

Η ΝΔ ατύπως κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “τραβάει το σκοινί” εν προκειμένω επειδή δεν έχει πολλούς ψηφοφόρους στην ΕΛΑΣ και δεν έχει τίποτα να χάσει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ευθέως κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διστάζει να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό επειδή δεν θέλει να χάσει τους νεοδημοκράτες αστυνομικούς ψηφοφόρους και να τους στρέψει πιθανόν ακόμα δεξιότερα.

Επισήμως η κυβέρνηση λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σαφή θέση και εισηγείται “προαιρετική υποχρεωτικότητα” ενώ παράλληλα δεν προτείνει λύση για το πώς θα αναπληρωθεί το κενό π.χ. 20.000 ανεμβολίαστων αστυνομικών από τις 50.000 του συνόλου, οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή λόγω μη συμμόρφωσης προς τον εμβολιασμό. Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος όμως προκάλεσε νέα ειρωνική αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είπε ότι δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί κολλούν περισσότερο από τους άλλους.

Σε όσες χώρες έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ως επί το πλείστον αφορούσε μόνον στους υγειονομικούς, επειδή έρχονται λόγω του επαγγέλματός τους σε άμεση επαφή με ευάλωτους. Γενικά διεθνώς έχει κριθεί ότι δεν μπορεί η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί σε εργαζομένους που θα χάσουν την δουλειά τους αν δεν εμβολιαστούν.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Κοινωνικά, διαφοροποιείται π.χ. ο πελάτης που πρέπει να είναι εμβολιασμένος για να πάει σε κέντρο διασκέδασης από τον άνθρωπο που βρίσκεται στο ίδιο κέντρο για να βγάλει τα προς το ζην, δηλαδή όχι για να ψυχαγωγηθεί, αλλά για να επιβιώσει οικονομικά ως εργαζόμενος. Υπάρχουν όμως και χώρες που επέβαλαν τον εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες πλην των υγειονομικών και συγκεκριμένα στους δημοσίους υπαλλήλους, των ενστόλων περιλαμβανομένων.

Στις ΗΠΑ και στον Καναδά έχει γίνει υποχρεωτικός και για την αστυνομία, αλλά έχουν αντιδράσει οι αστυνομικές ενώσεις. Στο Τορόντο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου, βγαίνουν σε αναστολή εργασίας και δεν γνωρίζουμε πόσοι έχουν εμβολιασθεί εν τω μεταξύ.

Στη Νέα Υόρκη η Ένωση των αστυνομικών προχώρησε σε μήνυση κατά του κυβερνήτη, όπως και σε άλλες πολιτείες, όμως στις περισσότερες οι δικαστικές αρχές δεν δικαιώνουν τις αστυνομικές ενώσεις. Αφήνουν όμως, παράλληλα, “παραθυράκι” για να αρνηθούν οι αστυνομικοί τον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους.

Δηλώσεις Σκέρτσου

Στη χώρα μας οι εμβολιασμένοι αστυνομικοί κατά την πιο πρόσφατη αναφορά, συνιστούν περίπου το 52% του συνόλου, που σημαίνει ότι είναι (ή ήταν τον Σεπτέμβριο) ανεμβολίαστοι πάνω από 25.000. Ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο MEGA για τα νέα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων, ρωτήθηκε για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου στους ενστόλους.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι τα νοσοκομεία θεωρούνται εστίες διασποράς του ιού ενώ άλλοι χώροι του δημοσίου δεν συμβάλλουν σε αυτό το μέγεθος στην διασπορά του ιού. «Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους άρα επιβάλλεται να εμβολιαστούν», ανέφερε προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου

Ο κ. Σκέρτσος απάντησε με ανάρτησή του: «Ας σταματήσουν επιτέλους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπονομεύουν πλαγίως ή ευθέως το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να διαστρεβλώνουν δηλώσεις. Οι ανεφάρμοστες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί “προαιρετικής υποχρεωτικότητας” -αλλά χωρίς πρακτικές κυρώσεις- σε άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων πλην των υγειονομικών, δεν προσφέρουν πρακτικά κάποιο υγειονομικό όφελος ως προς τη γενική ανοσία του πληθυσμού.

»Οι αστυνομικοί νοσούν και μεταδίδουν όταν δεν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας όσο και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Σίγουρα όμως δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού που να δικαιολογούν την επιβολή οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας. Κανένα δεδομένο από τις καθημερινές ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούν με επιστημονική μεθοδολογία επί 20 μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα. Δηλαδή καμία έρευνα. Τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ ας σταματήσουν να παράγουν τόσο ανώφελο θόρυβο που προκαλεί μόνο σύγχυση και παραπληροφόρηση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι