ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί – Έρχονται νέα μέτρα

Πόσο αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί – Έρχονται νέα μέτρα, Όλγα Μαύρου

Η οικονομική πρέσα στους ανεμβολίαστους με τα υποχρεωτικά rapid test αλλά και οι δυσχέρειες στην καθημερινότητά τους, τριπλασίασαν τα ραντεβού για πρώτη δόση. Χθες έγιναν περίπου 27.000 νέοι εμβολιασμοί. Άλλοι τόσοι έγιναν για την τρίτη δόση όσων έκλεισαν εξάμηνο, αλλά και για την δεύτερη όσων έλαβαν την πρώτη δόση τον Οκτώβρη ή είχαν κάνει το μονοδοσικό, η αναμνηστική δόση για το οποίο χορηγείται με χρονική απόσταση ενός διμήνου.

Ο πρωθυπουργός σήμερα, σε συνέντευξή του προς βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τα μέτρα της Αυστρίας με lockdown  για τους ανεμβολίαστους, επειδή με τους περιορισμούς πρόσβασης που θέσπισε, ήδη αυξήθηκαν κάθετα οι εμβολιασμοί. Στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο είχαν φτάσει να κάνουν πρώτη δόση εμβολίου μόλις 5.000 άτομα ενώ τον Σεπτέμβρη οι πρωτοεμβολιαζόμενοι έγιναν περίπου 10.000 την ημέρα. Στις αρχές Οκτωβρίου είχαμε μόλις 16.000 εμβολιασμούς την ημέρα για οιαδήποτε δόση.

Ο κόσμος, βλέποντας την έκταση του προβλήματος και τον αριθμό των θανάτων, ανταποκρίνεται πλέον στο κάλεσμα της τρίτης δόσης, οπότε δεν διαφαίνεται “υποχρεωτικότητα” επ΄αυτής. Χθες έκλεισαν ραντεβού 105.000 άνδρες και γυναίκες, που είναι νούμερο ρεκόρ. Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι όσοι ενήλικες εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις, περιμένουν με αδημονία να κλείσει το εξάμηνο για να κάνουν και την τρίτη, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι είναι απαραίτητη για να αισθάνονται ασφαλείς το χειμώνα.

Από την Παρασκευή το βράδυ θα μπορούν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες να μπουν στην σχετική πλατφόρμα και να κλείσουν στους 5,5 μήνες το ραντεβού τους για την ενισχυτική δόση, αν και αυτή δεν θα γίνεται προτού παρέλθει το εξάμηνο. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 627.571 εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Ειδικοί θεωρούν ότι η τρίτη δόση θα έπρεπε να γίνεται νωρίτερα (στο τετράμηνο από την δεύτερη), αλλά αν και αυτό τέθηκε στην κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας εμμένει στο εξάμηνο.

Πρόσθετα μέτρα

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών, αλλά δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει ψηφοφορία ή όχι, ούτε και αν οι γνώμες που θα εκφραστούν, θα εισακουστούν, και ποιες από αυτές συγκεκριμένα θα αγνοηθούν ή θα ληφθούν υπ΄όψη. Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη έχει δηλώσει ότι ζητεί μεν τη γνώμη των ειδικών, αλλά δεν την ακολουθεί πάντα, θεωρώντας «την διαχείριση της πανδημίας πολιτικό θέμα».

Ορισμένα μέλη της Επιτροπής, όπως ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και για τους εμβολιασμένους αφου νοσούν και μεταδίδουν κι αυτοί. Επίσης, θεωρεί σημαντικό να επανέλθουν οι 7.000 ανεμβολίαστοι ιατρονοσηλευτές που είναι σε αναστολή, καθώς η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι εκρηκτική. Επίσης ο ίδιος εκτιμά ότι  είναι ζωτικό να αντιμετωπισθεί οπωσδήποτε η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να περιορισθεί η πληρότητα στα αμφιθέατρα και στους χώρους ψυχαγωγίας.

Στην Επιτροπή θα συζητηθεί η μείωση της πληρότητας στην εστίαση και στην ψυχαγωγία, το ενδεχόμενο να κάνουν περισσότερα τεστ εβδομαδιαίως οι ανεμβολίαστοι και ίσως ένα οι εμβολιασμένοι, η επαναφορά της τηλεργασίας, το κλιμακωτό ωράριο στο δημόσιο (για να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς), η χρήση και μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, να θεσπιστεί η διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (κάτι που όμως στην ουσία δεν μπορεί να ελεγχθεί), να γίνει σύσταση σε υπερήλικες για αποφυγή συναναστροφών και άλλα.

Επιπλέον τεστ

Το μόνο βέβαιο από αυτά αφορά στους ανεμβολίαστους, από τους οποίους μπορεί να ζητηθούν επιπλέον τεστ, παρότι ειδικοί αλλά και πολιτικοί εκτιμούν ότι δεν μπορεί να ζητείται από αυτούς να κάνουν τεστ κάθε μέρα, όταν οι εμβολιασμένοι μένουν εντελώς στο απυρόβλητο. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να πάψει να θεωρεί ότι είναι “προνόμιο” των εμβολιασμένων να μην ελέγχονται, αλλά αυτό δεν θεωρείται πιθανόν, γιατί το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι το μοναδικό κίνητρο για εμβολιασμό είναι να αισθάνεται ο πολίτης ότι γλιτώνει τα διαρκή τεστ.

Πιθανόν η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση της σε αυτό το φλέγον ζήτημα όταν προχωρήσουν επαρκώς οι εμβολιασμοί ή όταν οι νεκροί φθάσουν τους εκατό την ημέρα ή οι διασωληνώσεις τις 700. Εν τω μεταξύ, ένα ανώδυνο μέτρο που είναι πολύ πιθανόν να υιοθετηθεί, είναι το μέτρο του κυλιόμενου ωραρίου στο δημόσιο και η σύσταση προς τους ηλικιωμένους να προσέχουν με ποιους συγχρωτίζονται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι