ΣΧΟΛΙΟ

Οδύσσεια να νοικιάσεις σπίτι στην Αθήνα – Να μετακομίσουμε στα αυτοκίνητα μας;

Οδύσσεια να νοικιάσεις σπίτι στην Αθήνα – Να μετακομίσουμε στα αυτοκίνητα μας;

Όσο ανοίγει ο καιρός και ο άνεμος αρχίζει σιγά σιγά να μυρίζει καλοκαίρι, ξεκινούν οι πρώτες δειλές τουριστικές επισκέψεις. Κι ενώ η Αθήνα αναδεικνύεται ως ένας από τους τοπ προορισμούς για το καλοκαίρι του 2024, με νέες αεροπορικές διαδρομές, νέες επενδύσεις και συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς Airbnb, κι ενώ οι τουρίστες θα “σουλατσάρουν” στην Πλάκα, στην Ακρόπολη και στο Μοναστηράκι για greek souvlaki, greek mousaka και τα παρελκόμενα, οι κάτοικοι του κέντρου θα τους καλωσορίζουμε απ’ τα υπερτιμημένα ημιυπόγεια μας, τρώγοντας μακαρόνια 1+1 προσφορά!

Αυτή είναι μία αλήθεια αν είσαι ενοικιαστής στο κέντρο της Αθήνας, καθώς τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς, καθιστώντας αδύνατον να βρεις ένα σπίτι αξιοπρεπές και βιώσιμο. Και δυστυχώς η αύξηση των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό – αλίμονο κι αν τηρείται και αυτό – δεν κάνει τη διαφορά. Αν έχετε ψάξει σπίτι στην Αθήνα, θα αντικρίσατε τι σας περιμένει: Είστε τυχεροί αν διατίθεται σε ποσό κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να υπολογίσουμε βέβαια τους λογαριασμούς…

«Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα νοητικό πείραμα», όπως έλεγε και ο Πλάτωνας, και ας υποθέσουμε πως κάνουμε μια βόλτα στην κεντρική Αθήνα, ψάχνοντας να νοικιάσουμε ένα διαμέρισμα σε προσιτή τιμή. Η λέξεις “προσιτή τιμή” μας οδηγούν στο τάχιστο συμπέρασμα, πως διαγράφουμε απ’ τον χάρτη μας περιοχές όπως Πλάκα, Θησείο, Ακρόπολη και Κολωνάκι.

Πρώτη στάση: Παγκράτι-Κουκάκι-Μετς

Οι περιοχές αυτές με πρώτη ματιά θα φάνταζαν ιδανικές για αναζήτηση ενοικιαζόμενου διαμερίσματος. Κεντρικές γειτονιές, αλλά όχι μέσα στο κέντρο, με πολλές συγκοινωνίες, νεανικό πνεύμα και όμορφα καφέ και μπαρ. Ωστόσο, με μια δεύτερη ματιά, παρατηρούμε πως πρόκειται για την επιτομή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και των Airbnb. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως οι περιοχές αυτές, σύμφωνα με το spitogatos.gr, εμπεριέχονται στις πέντε πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας. Προχωράμε…

Δεύτερη στάση: Εξάρχεια-Νεάπολη Εξαρχείων

Αν είσαι φοιτητής ή νεαρός ενήλικας – και δεν έχεις τον φόβο των Εξαρχείων – σίγουρα ένα σπίτι στα Εξάρχεια θα ήταν ιδανικό καθότι συνδυάζει τοποθεσία, διασκέδαση και ένα ιστορικό παρελθόν αθηναϊκού πολιτισμού. Δεδομένης της ιστορίας της περιοχής, στην αριστερά και τα κινήματα, θα περίμενε κανείς ότι θα επρόκειτο για μια γειτονιά κατάλληλη για να κατοικήσουν νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία αυτό είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Με μια γρήγορη αναζήτηση, θα δούμε πως τα μόνα σπίτια των Εξαρχείων που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, θα έχουν τουλάχιστον ένα – ή και όλα – από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Θα πρόκειται για γκαρσονιέρες, συνήθως μικρότερες από 35 τ/μ.
  • Θα πρόκειται για υπόγεια-ημιυπόγεια-ισόγεια.
  • Θα πρόκειται για παλιά διαμερίσματα με πλήθος φθορών.

Αυτό οφείλεται στις συνεχόμενες επενδυτικές διαδικασίες, στον αυξανόμενο αριθμό Airbnb, στις συνεχείς, βεβαίως, προσπάθειες εξευγενισμού της περιοχής (gentrification) – πράγμα που συμβαίνει ή έχει ήδη συμβεί και σε πολλές άλλες περιοχές – και φυσικά στην επικείμενη κατασκευή του Μετρό στο κέντρο της πλατείας. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι νεαροί ενοικιαστές των Εξαρχείων είναι Ευρωπαίοι φοιτητές, Erasmus students ή εργαζόμενοι…

Επόμενη στάση: Κυψέλη

Αν είστε κάτοικος Αθηνών, θα θυμάστε την περίοδο που η Κυψέλη θεωρούταν κακόφημη και επικίνδυνη, λόγω της μεγάλης παρουσίας μεταναστών στην άλλοτε αρχοντική γειτονιά της Αθήνας (με  συνέπειες στην υποτιθέμενη καθαρότητα, την τάξη και την ασφάλεια). Όμως , μην φοβάστε πλέον! Μαζί με τα έργα του Μετρό, έχουν καταφθάσει νέοι επενδυτές, χιπ μαγαζιά και φυσικά… “καλοί” ξένοι, που έρχονται από “πάνω”, και όχι από “κάτω”. Δυστυχώς δεν έχουν να ειπωθούν πολλά για την Κυψέλη, παρά ότι από άποψη ενοικίων και εξευγενισμού, είναι πλέον τα νέα Εξάρχεια.

Τι απομένει για σπίτι;

Στις περιοχές κοντά στην Αλεξάνδρας, οι Αμπελόκηποι αποτελούν μία σχετικά καλή επιλογή, η οποία βέβαια τα τελευταία δύο χρόνια (2022-2023) φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τοποθετείται δεύτερη στη λίστα των περιοχών που είχαν την υψηλότερη σωρευτικά αύξηση στα ενοίκια (48,41).

Κοντά στους Αμπελόκηπους το Γκύζη φαίνεται να κρατάει γερά, σαν μικρό γαλατικό χωριό στο κέντρο της Αθήνας και διατηρεί ακόμα κάποια αίσθηση γειτονιάς. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε, πως η κρίση αυτή γίνεται πλέον συγκριτικά με τις τιμές στις υπόλοιπες περιοχές του κέντρου, ακολουθώντας το δόγμα “στους τυφλούς, ο μονόφθαλμος”.

Εν τέλει, οι πιο φθηνές επιλογές, περιορίζονται στις περιοχές κοντά/στην Πατησίων, με τον Κολωνό, τα Σεπόλια, την Αττική και τα Πατήσια να βρίσκονται στη λίστα με τις πέντε πιο οικονομικές του κέντρου. Δεν είναι τυχαίο βέβαια αυτό, διότι αν ρωτήσεις τον μέσο Αθηναίο “ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες γειτονιές του κέντρου”, θα λάβεις πιθανότατα την ίδια απάντηση. Και φυσικά η άποψη αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στερεότυπα και προκαταλήψεις, ωστόσο είτε συμφωνείς είτε όχι, ασυναίσθητα όταν κυκλοφορείς εκεί ίσως νοιώσεις μια ανασφάλεια… ειδικά αν είσαι κοπέλα.

Δεν διαφωνούμε πως ο τουρισμός και οι επενδύσεις είναι πολύ σημαντικά για την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό που επικρατεί, τα υψηλά ενοίκια και τους χαμηλούς μισθούς, ίσως χρειαστεί για να έρθουν οι τουρίστες, να φύγουμε εμείς! Η άλλη επιλογή είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ίμπιζας και να μετακομίσουμε στα αυτοκίνητα μας. Και αν δεν έχετε αυτοκίνητο, δεν πειράζει, σας έχουμε μια καταπληκτική προσφορά, ευάερη, ευήλια, στην καρδιά της Αθήνας: Mια κούτα στην Ομόνοια!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι