Οδύνη και ένταση στη Βόρεια Ήπειρο για τον Κατσίφα – Απούσα η ελληνική κυβέρνηση

Οδύνη και ένταση στην Βόρεια Ήπειρο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, slpress

Το τελευταίο αντίο στον 35χρονο  Κωνσταντίνο Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, είπαν χιλιάδες ομογενείς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κωνσταντίνε ζεις, εσύ μας οδηγεί», αλλά και τραγουδώντας στον Εθνικό Ύμνο, μέλη της ελληνικής μειονότητας αποχαιρετούν τον 35χρονο. Η κηδεία γίνεται έντεκα ημέρες μετά την δολοφονία του, αφού οι αλβανικές αρχές καθυστέρησαν να παραδώσουν την σορό στην οικογένεια του άτυχου Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους Βουλιαράτες έφτασαν από το πρωί περίπου 2.000 άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, να συλλυπηθούν στην οικογένειά του και να διαμαρτυρηθούν για τις διώξεις που εξακολουθεί να υφίσταται η ομογένεια της Βορείου Ηπείρου.

Οδύνη και έκτακτα μέτρα

Το χωριό, αλλά και ολόκληρος ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, είναι από το πρωί σε κλίμα οδύνης. Τραγική φιγούρα η μητέρα του Κωνσταντίνου που με το  μοιρολόι της από την ώρα που έφτασε η σορός στο πατρικό του, συγκλόνισε τους πάντες. Η σορός μεταφέρθηκε στην εκκλησία υπό την σκέπη μια τεράστιας ελληνικής σημαίας, ενώ το εθνικό μας σύμβολο έχει τοποθετηθεί και στο σημείο, όπου θα γίνει η ταφή.

Στην περιοχή ισχύουν από το πρωί έκτακτα μέτρα ασφαλείας, καθώς υπάρχει ένταση στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας και των εξονυχιστικών ελέγχων, στους οποίους υποβλήθηκαν όσοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να παραστούν στην κηδεία. Σε πολλούς, μάλιστα, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αλβανία, επειδή έφεραν μαζί τους πανό και σημαίες.

Κυβερνητικές πηγές είχαν κάνει νωρίτερα συστάσεις σε όλες τις πλευρές για ψυχραιμία, προκειμένου να τιμηθεί ο νεκρός και να γίνει σεβαστός ο πόνος της οικογένειάς του. Έκκληση σε όσους Έλληνες πήγαν στους Βουλιαράτες της Αλβανίας για την κηδεία του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην οικογένεια και την τελετή έκαναν και τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Σε επιφυλακή και η ΕΛ.ΑΣ.

Από το βράδυ της Τετάρτης σε επιφυλακή έχει τεθεί και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία διενήργησε ελέγχους σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία που μετέβαιναν στην Αλβανία. Μπλόκα υπήρχαν από το πρωί και στις δύο πλευρές των συνόρων, όπου οι αστυνομικοί των δύο χωρών έλεγχαν τους πάντες.

Ιδιαίτερα εντατικοί ήταν οι έλεγχοι της αλβανικής αστυνομίας, η οποία έκανε φύλλο και φτερό όλα τα αυτοκίνητα που έμπαιναν στην Αλβανία, καθώς και σωματικούς ελέγχους στους επιβαίνοντες. Υπάρχουν μάλιστα και καταγγελίες ότι ζητήθηκε από κάποιους να παραδώσουν τις ελληνικές σημαίες που είχαν μαζί τους για να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους.

Τσέκαραν και τις μπλούζες

Οι αλβανικές Αρχές έκαναν τέσσερις προσαγωγές Ελλήνων στον  μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς ως «εξτρεμιστές», με την κατηγορία της διασποράς εθνικιστικού και θρησκευτικού μίσους, όπως ανέφεραν αλβανικά ΜΜΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλβανικές Αρχές κράτησαν τους τέσσερις Έλληνες και προχώρησαν σε εξακρίβωση στοιχείων, επειδή φορούσαν μπλούζες που απεικόνιζαν την Βόρειο Ήπειρο και επειδή φέρονται να είχαν μαζί τους κουκούλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αλβανική Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο και σε άλλα περίπου δέκα άτομα, τα οποία φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής.

Είναι ενδεικτικό πως στην κηδεία δεν παρέστη εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εστάλη συλλυπητήριο τηλεγράφημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Μόνο οι βουλευτές της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης και Βασίλης Γιόγιακας πήγαν στο χωριό Βουλιαράτες και η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Προσαγωγές Βορειοηπειρωτών μετά την κηδεία

Αμέσως μετά την κηδεία η αλβανική αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές Βορειοηπειρωτών, ανάμεσά τους ο γαμπρός του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος.

Σημειώνεται ότι πριν τις προσαγωγές, αλβανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι στην κηδεία ακούστηκαν προσβλητικά συνθήματα, όπως «φωτιά στα αλβανικά σκυλιά», «θα κάψουμε τους Αλβανούς» κ.α. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των προσαχθέντων, κάποιο ομογενείς ωστόσο κάνουν λόγο για 20 άτομα.

Η αλβανική αστυνομία ενημέρωσε πάντως την ΕΛΑΣ ότι στο  αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου έχουν προσαχθεί πέντε άτομα, τα οποία παραβρέθηκαν στην κηδεία του Κων. Κατσίφα στους Βουλιαράτες. Σημειώνεται ότι το πρωί είχαν προσαχθεί άλλα τέσσερα άτομα τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι