Οι δύο Έλληνες στην πειραματική θεραπεία που παίρνει ο Τραμπ

Οι δύο Έλληνες στην πειραματική θεραπεία που παίρνει ο Τραμπ, Όλγα Μαύρου

Στον Τραμπ χορηγούνται έτοιμα αντισώματα που παρήχθησαν σε εργαστήριο και μιμούνται τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν προσβάλλεται από τον Covid. Έχει μάλιστα το θετικό ότι δεν ενέχει τους κινδύνους της θεραπείας με πλάσμα ασθενών, γιατί δεν μεταφέρει τυχόν προβληματικά γονίδια από τους ήδη ασθενείς.

Η εταιρεία που παράγει τα αντισώματα, έχει ιδρυθεί από Ελληνοαμερικανό, που κρατάει από την Καστοριά. Επικεφαλής της έρευνας είναι ένας 36χρονος από την Κοζάνη. Όπως είπε σε συνέντευξή του ο ιδρυτής της εταιρείας Regeneron και τώρα πρόεδρός της, ο Γιώργος Γιανκόπουλος, στον Τραμπ δόθηκε η υψηλή δόση του σκευάσματος με τα αντισώματα.

Ενώ η θεραπεία πλάσματος ασθενών με έτοιμα φυσικά αντισώματα χορηγείται και στην Ελλάδα πειραματικά, η θεραπεία της Regeneron (αυτή του Τραμπ) δεν δοκιμάζεται στην χώρα μας. Η “θεραπεία του Τραμπ” έχει δοκιμαστεί σε μόλις 275 άτομα στις ΗΠΑ και τώρα θα αρχίσει να δοκιμάζεται σε 2.000 εθελοντές. Μια αντίστοιχη στη Γερμανία (από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι) θα χορηγηθεί σε ανθρώπους το 2021.

Έτοιμα αντισώματα

Η πρωτοποριακή έρευνα οδηγεί όπως φαίνεται σε πολλά υποσχόμενη θεραπεία ή και εμβόλιο, με την διαφορά ότι χρησιμοποιεί έτοιμα αντισώματα. Το κοκτέιλ αντισωμάτων των Γερμανών έδειξε ότι προστατεύει απόλυτα τα πειραματόζωα ως εμβόλιο (προτού προσβληθούν), και ότι επισπεύδει πολύ σημαντικά την ανάρρωση σε άρρωστα ζώα. Χρησιμοποιεί 6 αντισώματα από τα συνολικά 600 που έχουν ανιχνευθεί σε νοσούντες και τα αναπαράγει στο εργαστήριο.

Τα αντισώματα της Regeneron (που χορηγούνται στον Τραμπ) έχει δείξει μέχρι στιγμής αποτελεσματικό σε μέτρια νοσούντες -σίγουρα δηλαδή βοηθάει όσους βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά δεν γνωρίζει κανείς ακόμα αν βοηθά βαριά νοσούντες. Στην δημιουργία των αντισωμάτων αυτών μάλιστα συμπρωταγωνιστούν δύο Έλληνες, ένας από την Κοζάνη και ένας γιος Ελλήνων μεταναστών που ζει στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο Έλληνες

Ο Χρήστος Κυρατσούς, από την Κοζάνη, δόκτωρ φαρμακολογίας, διαπρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι αντιπρόεδρος στο τμήμα Ερευνών επί των μολυσματικών ασθενειών και των τεχνολογικών ιικών φορέων στην εταιρία Regeneron της οποίας ιδρυτής, πρόεδρος και  συνιδιοκτήτης, υπεύθυνος επιστημονικού, είναι ο Ελληνοαμερικανός ανοσολόγος Γιώργος Γιανκόπουλος .

Ο Γιώργος Γιανκόπουλος, με καταγωγή από την Καστοριά, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο Γυμνάσιο των Επιστημών του Μπρονξ. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το τμήμα Γιατρών και Χειρουργών και συνέχισε τις σπουδές του στην μοριακή ανοσολογία, όπου έλαβε και τιμητική διάκριση, το βραβείο Lucille P. Markey.

Ο Χρήστος Κυρατσούς, δήλωσε σχετικά ότι «δοκιμάζουμε την θεραπεία σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς. Σε αυτούς που μόλις έχουν μολυνθεί και δεν έχουν ακόμη νόσο, δεν έχουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα της νόσου και σε αυτούς που έχουν ήδη σοβαρά συμπτώματα, αν θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να αποφύγουν είτε το θάνατο είτε να βγουν νωρίτερα από το νοσοκομείο».

«Όταν τα αντισώματα δίνονται πριν κάποιος νοσήσει, τότε όντως είναι πρόληψη. Είναι αντίστοιχο με ένα εμβόλιο, αλλά είναι παθητική ανοσία, δηλαδή δεν βοηθά κάποιον να αναπτύξει δικά του αντισώματα, του τα δίνουμε έτοιμα στα πρώτα στάδια ή προτού καν κολλήσει», είπε.

Στην πατρίδα του

Τα αισιόδοξα νέα, ταξίδεψαν γρήγορα από την Αμερική, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Έλληνα ερευνητή, την Κοζάνη. «Νιώθω υπερηφάνεια και συγκίνηση. Όλοι νιώθουμε υπερήφανοι για τον Χρήστο κι αυτά που κάνει. Να συγχαρώ τους γονείς του» είπε στην ΕΡΤ  που προέβαλε ιδιαίτερα το θέμα, ο καθηγητής Μαθηματικών Χρήστος Πατιάς. Ο 39χρονος Χρήστος Κυρατσούς, από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου έδειξε την κλίση του στις θετικές επιστήμες και οι καθηγητές του είδαν σε εκείνον το φως και το λαμπρό μέλλον που διαγραφόταν για την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Συνιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας Regeneron, ο Κυρατσούς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια μετοίκησε στις ΗΠΑ, όπου και έλαβε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Το 2009 τιμήθηκε για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του με το βραβείο του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Columbia, ενώ το περιοδικό Business Insider τον κατέταξε μεταξύ των 30 ατόμων ηλικίας κάτω των σαράντα ετών, που αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας.

Άδεια κυκλοφορίας;

Τα αντισώματα που παράγει η εταιρεία, με δύο Έλληνες στην κορυφή της ιεραρχίας, ενδέχεται να λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του “κοκτέιλ”.

Όσον αφορά στη θεραπεία του Τραμπ ο 60χρονος Γιώργος Γιανκόπουλος (που σημειωτέον, είναι ήδη δισεκατομμυριούχος) δήλωσε στο κανάλι CNBC τα εξής: «Του χορηγήθηκε η υψηλή δόση των 8 mg», είπε. «Εμείς δοκιμάσαμε μέχρι στιγμής σε 275 άτομα μια υψηλή και μια χαμηλή δόση. Προτού του χορηγηθεί στο νοσοκομείο, με το που παρουσίασε συμπτώματα ο πρόεδρος Τραμπ, επικοινώνησε με την εταιρεία ο προσωπικός γιατρός του που ζήτησε να δοθεί η θεραπεία στον πρόεδρο άμεσα.

Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποδίδει σε άτομα με έντονα συμπτώματα αλλά οι ενδείξεις είναι ελπιδοφόρες. Άπαξ και μολυνθεί κάποιος, αρχίζει ένας αγώνας δρόμου μεταξύ του ιού και του ανοσοποιητικού, εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε να νικήσει το ανοσοποιητικό και το σχήμα που δοκιμάζουμε είναι σίγουρα πολύ σημαντικό ειδικά για εκείνους που δεν αναπτύσσουν αντισώματα ή αναπτύσσουν πολύ λίγα. Επίσης είναι πιο ασφαλές από άποψη παρενεργειών από ένα εμβόλιο και ίσως χρησιμοποιηθεί όχι μόνον για θεραπεία αλλά και προληπτικά».

Η καταγωγή

Ο παππούς του, Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά πριν την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Κατάφερε να δραπετεύσει στην Αυστρία, όπου μάλιστα έμαθε μόνος του τη γερμανική γλώσσα και πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες. Η εκπαίδευσή της διακόπηκε αναγκαστικά, όμως επέστρεψε στο σχολείο στα 60 της! Μάλιστα, αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της.

Ο ίδιος αποφοίτησε έχοντας αριστεύσει τόσο στη Σχολή Επιστημών του Μπρονξ, όσο και στο Πανεπιστήμιο Columbia, και ύστερα απέκτησε το πτυχίο του και το διδακτορικό του. “Ο κύριος λόγος που πήγα στο Λύκειο των Επιστημών του Μπρονξ ήταν επειδή ο τίτλος του είχε τη λέξη “επιστήμη”, είπε ο ίδιος.  «Ο πατέρας μου ήθελε να γίνει επιστήμονας και μάλιστα γιατρός».

Και άλλα φάρμακα

Ο Γιανκόπουλος ξεκίνησε από μια start-up εταιρία που είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει πιθανές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Η εταιρεία αυτή μετέπειτα έγινε γνωστή σαν Regeneron. Πρόσφατα μάλιστα έκανε ένα σημαντικότατο βήμα στη θεραπεία του καρκίνου των πνευμόνων η ίδια εταιρεία, αλλά παρότι το είπε σε συνέντευξή του, πέρασε στο “ντούκου” με τους δημοσιογράφους να επιμένουν στο ζήτημα του κορονοϊού.

Είναι κι αυτό μια ένδειξη του γεγονότος ότι πολλές άλλες και μάλιστα σοβαρές ασθένειες έχουν μπει ερευνητικά στην σιωπηρή παύση, λόγω του κορονοϊού, που έχει ήδη στο παθητικό του πολλές παράπλευρες απώλειες, δηλαδή ασθενείς που έχασαν τη δυνατότητα να ιαθούν. Επίσης οι περισσότερες εταιρείες εγκατέλειψαν άλλες έρευνες για σοβαρά νοσήματα και αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι όταν παρέλθει η πανδημία (Θεού θέλοντος), οι παράπλευρες απώλειες θα συνεχίσουν σιωπηλά να σημειώνονται και να μην καταγράφονται ως θύματα του Covid.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι