Γερμανοί θεράπευσαν τον κορονοϊό σε… χάμστερ – Το 2021 ίσως πειραματιστούν σε ανθρώπους

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στην ανακάλυψη πολύ αποτελεσματικών αντισωμάτων κατά του Sars-CoV-2 προχώρησαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών (DZNE), όμως μέχρι στιγμής τα αντισώματα έχουν δοκιμαστεί μόνον σε ποντίκια.

Το καινούργιο της υπόθεσης είναι ότι οι Γερμανοί σκέφτηκαν να παράγουν τεχνητά 600 διαφορετικά αντισώματα που αναπτύσσουν οι ασθενείς και να τα δώσουν εν είδει εμβολίου σε υγιείς ή ηπίως νοσούντες ανθρώπους. Το δοκίμασαν σε πειραματόζωα και όντως τα άρρωστα ποντίκια ανέρρωσαν ενώ τα υγιή που δεν είχαν προσβληθεί διόλου, εκτέθηκαν εν συνεχεία στον ιό και δεν νόσησαν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell» και οι επιστήμονες που την συνέταξαν αναφέρονται σε ένα είδος «παθητικού» εμβολιασμού. Πήραν τα 600 διαφορετικά αντισώματα που απομόνωσαν στο αίμα ασθενών που είχαν θεραπευθεί και τα αναπαρήγαγαν τεχνητά. Αυτά συνδέθηκαν με τον ιό και απέτρεψαν την είσοδό του στα κύτταρα των πειραματόζωων.

«Εφόσον τα αντισώματα χορηγήθηκαν μετά την μόλυνση, τα χάμστερ ανέπτυξαν ήπια συμπτώματα της νόσου. Σε προληπτική χορήγηση των αντισωμάτων, τα ζώα δεν αρρώστησαν καν», αναφέρει ο συντονιστής της έρευνας Γιάκομπ Κρέγε.

Τρία από τα έως τώρα 600 ταυτοποιημένα αντισώματα είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Χάραλντ Πρους, πιο πολλά υποσχόμενα για κλινική ανάπτυξη. Θα μπορούσαν, επισημαίνεται, να χρησιμοποιηθούν είτε στη θεραπεία ασθενών είτε στην προληπτική προστασία ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα θετικά στον κορονοϊό.

Στόχος των επιστημόνων είναι τώρα η παραγωγή των πιο αποτελεσματικών αντισωμάτων σε «βιομηχανική κλίμακα» και για αυτό οι ερευνητές συνεργάζονται με τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας «Miltenyi Biotec». Φυσικά για να προχωρήσει η έρευνα σε ανθρώπους, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι τα έτοιμα αντισώματα που έχουν αντιγραφεί από άλλους οργανισμούς, δεν έχουν ως συνέπεια παρενέργειες.

Οι κλινικές έρευνες για τη διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν τα αντισώματα αναμένεται να ξεκινήσουν το νωρίτερο στο τέλος του έτους και ίσως τότε χορηγηθούν και σε ανθρώπους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι