ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι εμβολιασμένοι θα πληρώσουν τη νύφη στο ΕΣΥ

Οι εμβολιασμένοι θα πληρώσουν τη νύφη στο ΕΣΥ

Την αναστολή των κανονικών αδειών όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, για να αντιμετωπίσει τα κενά που θα προκύψουν από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και λοιπούς εργαζομένους στον δημόσιο τομέα της υγείας.

Με αυτή την κίνηση παράλληλα, αφαιρείται ένας ελιγμός στον οποίο υπολόγιζαν πολλοί από τους περίπου 20.000 ανεμβολίαστους του δημόσιου τομέα υγείας, προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική αναστολή, είχαν δηλαδή προγραμματίσει να πάρουν την άδειά τους τον Σεπτέμβριο, ώστε να κερδίσουν χρόνο. Όμως τώρα πληρώνουν τη νύφη οι εμβολιασμένοι, πολλοί από τους οποίους απέφυγαν τις διακοπές τον Αύγουστο που έχει κοσμοπλυμμήρα.

Αυτοί οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι που είχαν ποντάρει στην άδεια του Σεπτεμβρίου για να ξεκουραστούν μετά από μια εξοντωτική χρονιά, τώρα όχι μόνον μένουν χωρίς άδεια, αλλά θα αντιμετωπίσουν και το τέταρτο κύμα με λιγότερους συναδέλφους τους, ή με τους άνευ εμπειρίας αναπληρωτές που θα προσληφθούν στις θέσεις των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών.

Αντάρτικο από την ΠΟΕΔΗΝ

Η ακύρωση των αδειών αφορά και στα Κέντρα Υγείας, στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, στα Περιφερειακά Ιατρεία, στα Τοπικά Ιατρεία καθώς και στις Τοπικές Ομάδες  Υγείας. Το πρόβλημα θα είναι οξύτερο στα μικρά κέντρα υγείας όπου οι εργαζόμενοι ήταν πάντα λίγοι και όπου π.χ. δύο ανεμβολίαστοι μπορεί στην πράξη να συνεπάγεται ότι “βγαίνει εκτός” το 50% του δυναμικού και απομένουν μάχιμοι για το τέταρτο κύμα μόνον δύο. Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στο ΕΚΑΒ, όπου το 30% των 650 εργαζομένων δεν έχει εμβολιαστεί.

Η αναστολή των αδειών σημαίνει όχι μόνον ότι δεν θα αναχωρήσουν για άδεια όσοι την είχαν προγραμματίσει για 1η Σεπτέμβρη, αλλά και ότι όλοι όσοι π.χ. αναχώρησαν με άδεια προχθές, θα πρέπει να την διακόψουν την πρώτη του ερχόμενου μήνα. Ανεμβολίαστο παραμένει περίπου το 11% των γιατρών και το 26% των νοσηλευτών και του διοικητικού-βοηθητικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα, ενώ τα ποσοστά στον ιδιωτικό τομέα είναι κατά τι καλύτερα.

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία) κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Καλεί δε τα μέλη της να μην καταθέσει κανένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε η πολιτεία να αναγκαστεί να υποχωρήσει στο θέμα της υποχρεωτικότητας. Στην αίτηση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία».

Τι δείχνει αποκαλυπτική έρευνα

Εν τω μεταξύ προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 και 10.000 ευρώ για τους γιατρούς που έχουν ιδιωτικά ιατρεία και τους φαρμακοποιούς, για τους οποίους χθες ανακοινώθηκε ότι θα περιληφθούν και αυτοί στους υποχρεωτικώς εμβολιαζομένους. Και ενώ η υποχρεωτικότητα δεν αφορά προς το παρόν άλλους επαγγελματίες, οι ανεμβολίαστοι παραμένουν ψύχραιμοι και άνετοι στην καθημερινότητά τους, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους.

Όπως δείχνει έρευνα, υψηλό ποσοστό των ανεμβολίαστων υποτιμά τον κίνδυνο της νόσου. Συγκεκριμένα, η έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) δείχνει ότι το 66% των ανεμβολίαστων θεωρεί ασφαλές να κυκλοφορεί όπως προ κορονοϊού, κάτι στο οποίο συμφωνεί μόνον το 23% των εμβολιασμένων.

Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων ψωνίζει σε ώρες μη αιχμής και παραμένει όσο μπορεί λιγότερη ώρα στα σούπερ μάρκετ, ενώ η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων ψωνίζει με το πάσο της και δεν δίνει καμία σημασία στις ουρές ή στο συνωστισμό. Το 90% των ανεμβολίαστων θεωρούν υπερβολή τις μάσκες και τον περιορισμό στον αριθμό των πελατών ανά κατάστημα.

Το 55% των εμβολιασμένων θα συνεχίσει να αποφεύγει ουρές και άλλα σημεία συνωστισμού μέσα στο κατάστημα. Μόλις το 28% από τους μη εμβολιασμένους δηλώνει το ίδιο. Το 20% των εμβολιασμένων δηλώνει ότι θα συνεχίσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα τροφίμων, ακόμα και με την επιστροφή στην κανονικότητα. Μόνον το 8% των μη εμβολιασμένων δηλώνει το ίδιο. Από την άλλη, κάποιοι ανεμβολίαστοι θέλουν να εμβολιαστούν οι υπόλοιποι! Το 14% από αυτούς, συγκεκριμένα, θεωρεί ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι στα καταστήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι