Οι γιοί του Ιταλού “Πάμπλο Εσκομπάρ” παίρνουν επίδομα φτώχειας!

Οι γιοί του Ιταλού “Πάμπλο Εσκομπάρ” παίρνουν επίδομα φτώχειας! Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Το συνάφι και το όνομά τους “τίμησαν” δεκάδες στελέχη και μέλη του δικτύου Ndrangheta, που έχει διαμορφώσει η μαφία της Καλαβρίας. Μετά από έρευνα της αστυνομίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Mala Civitas” (=Κακοί πολίτες!), η οικονομική αστυνομία εντόπισε ψευδείς αιτήσεις για το κοινωνικό επίδομα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, προς όφελος των εισοδηματικά αδύναμων νοικοκυριών και ανέργων.

Από τα μέλη της Ndrangheta, τα οποία προέρχονται από φατρίες διάφορων περιοχών, κατασχέθηκαν λίγο πάνω από 510.000 ευρώ. Όλα τα χρήματα προέρχονταν από τις πληρωμές ύψους 780 ευρώ το μήνα. Για να εισπράξουν παρανόμως τα χρήματα, οι συμμορίες επιστράτευσαν τη βοήθεια τουλάχιστον 15 συμβολαιογράφων. Μεταξύ των “δικαιούχων”, περιλαμβάνονται και οι γιοί του Ρομπέρτο Πανούντσι, του γνωστού και ως “Ιταλού Πάμπλο Εσκομπάρ”.

Ο “Μπεμπέ”, όπως είναι το ψευδώνυμό του, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA καυχιόταν ότι, αντί να μετράει τα χρήματα, τα ζυγίζει… Βρίσκεται στη φυλακή από το 2013 και θεωρείται από τις ιταλικές αλλά και τις αμερικανικές Αρχές ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών στον κόσμο. Ένας εκ των γιων του, ο Αλεσάντρο Πανούντσι, είναι νυμφευμένος με την κόρη ενός Κολομβιανού μεγαλοπαραγωγού κοκαΐνης και έχει καταδικαστεί για την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων στην Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική οικονομική αστυνομία της Καλαβρίας έχει υπό επιτήρηση τουλάχιστον 500 ακόμα άτομα που συνδέονται με τη μαφία και γενικότερα τη δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που μέλη συμμοριών προσπαθούν να καρπωθούν χρήματα που προορίζονται για ανέργους και κοινωνικά αδύναμα νοικοκυριά.

Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση ενός 41χρονου, το 2019, που εντοπίστηκε με 327 πακέτα κοκαΐνης στην Πόρσε του, “δικαιουχος”, επίσης, του επιδόματος. Να σημειωθεί ότι η ιταλική αντιπολίτευση έχει πολιτικοποιήσει το θέμα των “μαφιόζων δικαιούχων”, ιδίως σε αυτήν την περίοδο που η Ιταλία προσπαθεί να βρει το βηματισμό της μετά την κρίση δημόσιας υγείας.

“Sorella Sanita”

Παράλληλα με την Mala Civitas, οι ιταλικές αρχές διεξήγαγαν την επιχείρηση “Sorella Sanita” (=Αδελφή Υγεία), επίσης στη νότια Ιταλία. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν 10 άτομα από το Παλέρμο, τη Νάπολη και άλλες πόλεις, τα οποία εμπλέκονται στη χειραγώγηση διαγωνισμών και σε δωροδοκίες, αναφορικά με την προμήθεια κρατικών υποδομών υγείας με υγειονομικό υλικό, αξίας 600 εκατ. Ευρώ.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται επιχειρηματίες και τοπικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στο συντονισμό της διαχείρισης της πανδημίας. Όλοι βρίσκονται υπό εισαγγελική έρευνα αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά, απιστία, δωροδοκία, αποκάλυψη κρατικών εγγράφων κ.ά. Ο εισαγγελέας, μάλιστα, έδωσε εντολή για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων επτά εταιρειών στη Λομβαρδία και τη Σικελία, μεταξύ των οποίων και ποσά των 160.000 ευρώ που αφορούν στις δωροδοκίες.

Τέλος, σε μια πιο μεγάλου βεληνεκούς επιχείρηση, η δίωξη οικονομικού εγκλήματος πραγματοποίησε έφοδο, στο Λιβόρνο της βόρειας Ιταλίας αυτή τη φορά. Δεκάδες άνδρες των αρχών με έσπευσαν με αυτοκίνητα και ελικόπτερο της υπηρεσίας διεξήγαγαν έρευνα σε ιταλικές και βρετανικής προέλευσης επιχειρήσεις στη Φλορεντία, την Πίζα, τη Φολόνικα και άλλες πόλεις. Κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που μετέφερε “βρώμικο” χρήμα για ξέπλυμα σε τράπεζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τη βίλα του επικεφαλής της οργάνωσης κατασχέθηκαν μετρητά και τέσσερα αυτοκίνητα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι