ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι γυναικοκτονίες και τα προφίλ των δολοφόνων

Η πιο τραγική φιγούρα στο φονικό της Κρήτης

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του 49χρονου ο οποίος δολοφόνησε την 47χρονη πρώην φίλη του στην Κρήτη και στην συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε στο στόμα. Ο  φόνος της γυναίκας είναι ο όγδοος μέσα στο 2021. Κάποιοι χρακτηρίζουν τις δολοφονίες “εγκλήματα πάθους” και άλλοι τις θεωρούν ειδικότερα ως “γυναικοκτονίες” λόγω του φύλου του θύματος.

Οι δύο από τους οκτώ φόνους διαπράχθηκαν από αλλοδαπούς, με τον έναν να έχει οξύ πρόβλημα αλκοολισμού. Από τους υπόλοιπους έξι, οι δύο διαπράχθηκαν από άτομα που έχουν σύμφωνα με γνωματεύσεις διαταραγμένο ψυχικό κόσμο. Πάντως όλα τα εγκλήματα δεν κρύβουν πάθος, καθώς είναι συχνό κίνητρο οι οικονομικές διαφορές διαζευγμένων.

Όσο για τον όρο γυναικοκτονία, αν σταθεί νομικά στην Ελλάδα, δεν μπορεί να καλύψει π.χ. το φόνο συζύγου και αδελφού, αφού ο δράστης μαχαίρωσε όλη την οικογένεια και σκότωσε δύο μέλη της. Δηλαδή ούτε όλες οι φερόμενες ως γυναικοκτονίες έχουν ως στόχο αποκλειστικά το φύλο της γυναίκας.

Σε άλλη περίπτωση, επίσης, όπου ο πατέρας σκότωσε την νεαρή κόρη του, θεωρήθηκε κι αυτό από πολλούς γυναικοκτονία και όχι παιδοκτονία, παρότι η παιδοκτονία έχει άλλο ειδικό βάρος ως έγκλημα. Όμως και οι δύο όροι είναι ουσιαστικά λέξεις με συναισθηματικό-πολιτισμικό παρά νομικό νόημα. Νομικά ως παιδοκτονία ορίζεται ο φόνος βρέφους από τη μητέρα περί τον τοκετό. Όμως, όλοι αναφερόμαστε σε παιδοκτονία όταν κάποιος, πατέρας ή μητέρα, σκοτώνει το παιδί του, επειδή η λέξη αυτή έχει άλλη συναισθηματική φόρτιση.

Όσον αφορά το τελευταίο έγκλημα, στο χωριό Πάνορμο Κρήτης, ο δράστης μεταφέρθηκε μετά τον αυτοτραυματισμό του στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και υπεβλήθη σε πολύωρο χειρουργείο. Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Δράστης και θύμα, παντρεμένοι με παιδιά και οι δύο, φέρονται να είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις στις οποίες η γυναίκα αποφάσισε ότι έπρεπε πλέον να πάρουν τέλος.

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ο 49χρονος πήγε οπλισμένος στον Πάνορμο, στην επιχείρηση της 47χρονης και την πυροβόλησε με την κυνηγετική του καραμπίνα στην πλάτη. Μάλιστα από τα σκάγια τραυματίστηκε στο χέρι και ένας τουρίστας. Ο 49χρονος μετά την πράξη του πήγε στο ποιμνιοστάσιό του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Η γυναίκα διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο της. Ο ίδιος είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αλκοολισμός και ψυχιατρικά προβλήματα

Στις 15 Ιανουαρίου στα Μεσκλά Χανίων ένας 48χρονος Νορβηγός μαχαίρωσε και σκότωσε την 54χρονη Κρητικιά με την οποία συζούσαν τους τελευταίους μήνες. Η 54χρονη είχε τηλεφωνήσει στον Χανιώτη πρώην σύζυγό της και του είχε πει πως ο Νορβηγός με τον οποίο συζούσε, ήθελε να την σκοτώσει. Ο Νορβηγός, που είχε πρόβλημα με  αλκοόλ, είχε στείλει μήνυμα στην κόρη του θύματος ότι σκότωσε τη μητέρα της. Συνελήφθη δυο μέρες μετά μέσα στο ΙΧ του, με συνδεδεμένη την εξάτμιση με σωλήνα, ίσως με την πρόθεση να αυτοκτονήσει -κάτι που πάντως δεν έκανε.

Στις 4 Απριλίου ο σύζυγος μιας άτυχης 28χρονης, σκότωσε εκείνην και τον αδελφό της. Ο δράστης φέρεται να είχε οξύ ψυχιατρικό πρόβλημα καθώς και η μητέρα του είναι έγκλειστη σε ψυχιατρικό κατάστημα αλλά και ο ίδιος είχε διαγνωσθεί με ψυχασθένεια και  έπαιρνε ειδική αγωγή που την είχε διακόψει. Η γυναίκα είχε αποκτήσει μαζί του και ένα παιδί 2 ετών.

Τον εγκατέλειψε τον περασμένο Δεκέμβριο επειδή πλέον φοβόταν για την ζωή της και κατέφυγε στο πατρικό της, στη Μακρινίτσα. Μόλις μια εβδομάδα πριν το φόνο, ο δράστης είχε ξαναεπιτεθεί στην οικογένεια και είχε συλληφθεί. Και παρότι η 28χρονη ζητούσε τον εγκλεισμό του όχι μόνον για την επίθεση, αλλά κυρίως λόγω του νοσήματός του, εκείνος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι που διέπραξε το μοιραίο.

Στις 3 Ιουνίου ένας 75χρονος πυροβόλησε και σκότωσε την από τριετίας εν διαστάσει 64χρονη σύζυγό του. Εκείνη τον είχε καταγγείλει για ενδοεοικογενειακή βία, αλλά κι εκείνος το ίδιο, καθώς όπως είπε του πετούσε γλάστρες και τον έβριζε. Ο δράστης υποστήριξε ότι η 64χρονη είχε αδικήσει και την κόρη του από τον πρώτο του γάμο, και ότι ενώ είχαν χτίσει μαζί ένα πενταώροφο κτίριο, τον είχε “πετάξει έξω από την επιχείρησή τους”.

Ο πιλότος και η Καρολάιν

Η δολοφονία της Καρολάιν τον περασμένο Μάιο από τον πιλότο σύζυγό της ήταν ένα από τα εγκλήματα που πήραν μεγάλη δημοσιότητα, καθώς ο δράστης είχε παραπλανήσει τους πάντες σκηνοθετώντας “ληστεία μετά φόνου” από αλλοδαπούς δράστες. Τελικά ομολόγησε και υποστήριξε ότι την σκότωσε  εν βρασμώ ψυχής επειδή «ανησυχούσε για την κόρη τους», ρίχνοντας ουσιαστικά το φταίξιμο στο θύμα.

Στις 16 Ιουλίου ένας 30χρονος που όπως αναφέρει ο συνήγορος του πάσχει από διπολική διαταραχή, αλλά διέκοψε την αγωγή του, σκότωσε την 26χρονη φίλη του στην Φολέγανδρο. Όπως κατέθεσε, θύμωσε επειδή το θύμα δεν έβρισκε τη σωστή διαδρομή και επειδή όταν τσακώθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει, «εκείνη άρχισε να καλεί σε βοήθεια χωρίς λόγο».

Στις 30 Ιουλίου στη Σωτηρίτσα, ένας 33χρονος Αλβανός σκότωσε από ζήλια την 30χρονη σύζυγό του στην Δάφνη. Για το περιστατικό αυτό διατάχθηκε και ΕΔΕ καθώς η Αστυνομία είχε ειδοποιηθεί από γείτονες, αλλά όταν πήγε το περιπολικό στο σημείο δεν ακούγονταν πλέον φωνές και θόρυβοι, οπότε οι αστυνομικοί αποχώρησαν, εκτιμώντας (κακώς όπως αποδείχθηκε) το πρόβλημα ως “απλή διατάραξη” που είχε λάβει τέλος.

Στις 3 Αυγούστου, ένας 54χρονος ταξιτζής σκότωσε την 43χρονη σύζυγό του στο χωριό Σωτηρίτσα Λάρισας. Είχαν γνωριστεί όταν το θύμα ήταν 18 ετών και είχαν αποκτήσει τρία παιδιά ηλικίας 12 έως 25 ετών. Η γυναίκα παραπονιόταν για τη συμπεριφορά του συζύγου της και είχε πάρει τα παιδιά της για να ζήσει πλέον στην Σωτηρίτσα, την ιδιαιτέρα της πατρίδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι