ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι κυβερνήτες απέναντι στην “ανταρσία” των ανεμβολίαστων

Οι κυβερνήτες απέναντι στην ανταρσία των ανεμβολίαστων, Όλγα Μαύρου

Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού δεν είναι βέβαιη το 2022, εκτίμησε ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Γαλλίας για τη διαχείριση της πανδημίας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, που θα εντρυφούν μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων. Η δε Γαλλία είναι από τις χώρες που “πιέζουν” τους ανεμβολίαστους, καθώς εκτιμά ότι στις αρχές Αυγούστου θα έχει 50.000 κρούσματα και στα μέσα του μήνα πολλές εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι πιο διακριτική, παρότι είναι αποφασισμένη να μην επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθώς η χώρα της έχει βεβαρημένο ιστορικό. Λόγω ακριβώς του ναζισμού, απαγορεύτηκε διεθνώς κάθε υποχρεωτική πράξη υγείας. «Ο εμβολιασμός δεν είναι προνόμιο για λίγους… Όσοι έχουν εμβολιαστεί να προσπαθήσουν να πείσουν τους επιφυλακτικούς… Όλοι θέλουμε να βιώσουμε ξανά την κανονικότητά μας… Αλλά θα την ανακτήσουμε μόνο μέσω της συνεργασίας. Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο από σοβαρή ασθένεια, αλλά και από τους περιορισμούς της καθημερινότητας», είπε η Μέρκελ χτες.

Ο Μπάιντεν εξαγγέλλει και εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών στις ΗΠΑ από το Σεπτέμβρη, καθώς έχουν διαγνωσθεί με τον ιό πάνω από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά. Παρότι τα περισσότερα νόσησαν ήπια ή και ασυμπτωματικά, εντούτοις 1.586 από αυτά δυστυχώς κατέληξαν. Στην Πορτογαλία, όπου έχει καλυφθεί με δύο δόσεις το 50% του πληθυσμού (στην Ελλάδα το 44,5%) ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προανήγγειλε ότι στόχος είναι να εμβολιασθούν 570.000 παιδιά, ηλικίας 12 έως 17 ετών, από τα μέσα Αυγούστου έως τις 19 Σεπτεμβρίου. «Μόνον έτσι θα σώσουμε την επόμενη σχολική χρονιά. Κάνουμε αγώνα δρόμου με τις μεταλλάξεις και το όπλο μας είναι μόνο το εμβόλιο».

O Πούτιν επίσης κάνει εκκλήσεις για εμβολιασμό δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γλιτώσουμε από την πανδημία», αλλά απέκλεισε την υποχρεωτικότητα και τάχθηκε υπέρ της πειθούς. Σε αυτήν όμως την ασυνήθη για εκείνον διαλλακτικότητα, μπορεί να παίζει ρόλο και η ανεπάρκεια παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων των δύο ρωσικών εμβολίων, κυρίως του SputnikV που οι Ρώσοι προτιμούν.

Το μήνυμα του Ντράγκι

Ο Ντράγκι προχτές είπε «Όποιος απευθύνει εκκλήσεις κατά των εμβολιασμών, απευθύνει έκκληση υπέρ του θανάτου, του δικού του και των άλλων», και σημειώθηκε θεαματική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό. Στη Λομβαρδία, που έχει ίσο πληθυσμό με την Ελλάδα, τα ραντεβού που κλείσθηκαν ήταν 30.000 περισσότερα από της Τετάρτης. Μάλιστα εμβολιάσθηκε και ο Σαλβίνι, παρότι θεωρεί απαράδεκτη την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Όμως ρόλο στην αύξηση των ραντεβού παίζουν και οι ασφυκτικοί χειρισμοί: στην Ιταλία πλέον το “πράσινο πάσο” θα είναι αναγκαίο στους διαγωνισμούς για προσλήψεις εργαζομένων, για είσοδο σε παραστάσεις, εκθεσιακά κέντρα, σε κλειστές καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Προς το παρόν, δεν αποφασίστηκε η υποχρεωτική κατοχή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για την είσοδο σε τραίνα και αεροπλάνα, ή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών. Έως τώρα, στην Ιταλία έχει εμβολιαστεί το 85% των δασκάλων και καθηγητών και στην Ελλάδα πάνω από το 78%.

Στην Ελλάδα επίσης έχει εμβολιαστεί και το 80% των νοσηλευτών, μιας επαγγελματικής ομάδας που είχε θεαματικά μικρό ποσοστό εμβολιασμού μέχρι πρότινος -60%. Παράλληλα ο εμβολιασμός των γιατρών στη χώρα μας έφτασε το 94,7% και από το 5,3% που απομένει, οι περισσότεροι έχουν ήδη νοσήσει. Το ίδιο πάντως ισχύει και για πολλούς μη εμβολιασθέντες νοσηλευτές, καθώς μεγάλος αριθμός νοσηλευτών νόσησε στη διάρκεια του 2020 και του 2021. Εν τω μεταξύ εκτός από τη Γαλλία, δύσκολη τη ζωή κάνει για τους ανεμβολίαστους και η Ελλάδα, ζητώντας να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ που πλέον απαιτούνται.

Έκκληση του πρωθυπουργού

Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε νέα έκκληση πάντως, γιατί τα ραντεβού για εμβολιασμό είναι 60.000 την ημέρα μαζί με τις δεύτερες δόσεις και με αυτό το ρυθμό δεν θα καλυφθεί επαρκές ποσοστό μέχρι τον “μαύρο Αύγουστο” που αναμένεται και στην Ελλάδα. «Άρνηση στο εμβόλιο σημαίνει άρνηση στην υγεία. Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης», είπε. «Στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης και τα δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που έχουν ήδη αποδείξει την ασφάλεια των εμβολίων.

»Όταν, λοιπόν, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κορονοϊός χτυπά, πλέον, μόνον τους ανεμβολίαστους, δεν υπάρχει χώρος για διπρόσωπες τοποθετήσεις. Η φημολογία δεν είναι ιδεολογία. Και οι ψεύτικοι φόβοι ανήκουν σε ψεύτικους κόσμους. Άρνηση στο εμβόλιο, συνεπώς, σημαίνει άρνηση στην υγεία και στην πρόοδο των πολιτών», είπε, υπαινισσόμενος ότι η ήξεις-αφήξεις στάση μέρους της αντιπολίτευσης δεν βοηθά διόλου στον “πόλεμο” με την πανδημία

«Η Πολιτεία εξαντλεί κάθε περιθώριο πειθούς. Οφείλει, ωστόσο, να προνοεί για την επόμενη μέρα. Να σέβεται τους λιγότερους, χωρίς όμως να στερεί ελευθερίες από τους πολύ περισσότερους. Και να τηρεί το Σύνταγμα, το οποίο αναθέτει σε όλους το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», κατέληξε.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Κοχ

Το Ινστιτούτο Κοχ της Γερμανίας που καθορίζει και την εμβολιαστική πολιτική, σε έκθεσή του αναφέρει σήμερα ότι για να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 90% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 85% των ηλικιών μεταξύ 12 και 59 ετών, κάτι που όπως αναφέρει η έκθεση, είναι μάλλον ανέφικτο να επιτευχθεί εγκαίρως, δηλαδή πριν τα μέσα Αυγούστου.

Οι κανόνες προστασίας (με χρήση μάσκας, αποστάσεις και αυξημένη προσοχή στα μέτρα υγιεινής) θα πρέπει, τονίζει το γερμανικό Ινστιτούτο, να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως την επόμενη άνοιξη, ενώ θα χρειαστεί για μία ακόμη φορά να εφαρμοστούν μέτρα, όπως η τηλεργασία και ο περιορισμός συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις. Εκτιμώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα είναι τον ερχόμενο χειμώνα στο επίκεντρο ενδεχόμενης έξαρσης κορονοϊού, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς, καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν θα έχουν εμβολιαστεί.

Συνιστάται να γίνονται περισσότερα μοριακά τεστ για την ανίχνευση ασυμπτωματικών περιστατικών, κατά προτεραιότητα στα παιδιά κάτω των 12 ετών και δύο έως τρία τεστ αντιγόνου στα μεγαλύτερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου, η Γερμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση μετάβασης από την πανδημία στην ενδημία. Στην ενδημική κατάσταση, ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, αλλά θα προκαλεί μόνο εποχιακές εστίες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης.

Αυτή η πορεία ωστόσο εξακολουθεί να είναι γεμάτη αβεβαιότητες και τότε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλεφθεί με βεβαιότητα. Και την Γερμανία πάντως σημειώνεται κάμψη στο ρυθμό εμβολιασμών, κάτι αναμενόμενο αφού άρχισαν και οι διακοπές, οι δε εμβολιασμοί τον Αύγουστο θα μειωθούν κάθετα, δεδομένου ότι Γερμανοί και Γάλλοι (αλλά και Έλληνες) έχουν φύγει όλοι πλέον για διακοπές και κανείς δεν εμβολιάζεται σε θέρετρα στη διάρκεια της άδειάς του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι